gépkocsivezető-képzési program

A vizeskancsó, a kékítés meg a kezdő BKV-sofőr

2018.11.05.

Bő egy éve indított intenzív toborzókampányt a BKV, hogy gyarapíthassa a cégnél dolgozó buszvezetők számát. Eddig mintegy 700 embert vettek fel – köztük persze olyanokat is, akikre tanfolyamok sokasága várt mielőtt utasokat szállíthattak volna. De vajon hogyan képzik a buszsofőröket? Ebbe engedett bepillantást a közlekedési társaság a cég kelenföldi autóbuszgarázsában.

Még viccet is bevetett a BKV, hogy kedvet csináljon a buszvezetői álláshoz. A cég bő egy éve indult toborzói kampányának egyik plakátján ugyanis „egy sofőr evolúcióját” úgy mutatják be, hogy személyautón, furgonon, majd teherautón át vezet az út a szakma csúcsára, vagyis a BKV-busz volánja mögé. A plakát szellemes, ráadásul csak a fele tréfa: valóban hosszú út vezet a kék buszok kormányáig, sokat kell tanulnia és gyakorolnia annak, aki a fővárosi tömegközlekedési vállalat sofőrje lenne, és beszállna a cég jelenleg mintegy 3800 fős járművezető csapatába.

Oktatójármű a cég kelenföldi autóbuszgarázsában

A leghosszabb út persze arra vár, aki csak egy „sima” B kategóriás jogosítvánnyal kezdené meg pályafutását a tömegközlekedési cégnél. Ekkor ugyanis először – persze csak a pályaalkalmassági orvosi vizsgálat után – C-kategóriás jogsit kell szerezni. Ezután jöhet a D-kategória: a tanuló ekkor már főállásban van a cégnél és a BKV mint autósiskola tanítja. Az újabb jogsi után következik az úgynevezett GKI hatósági képzés, amely további elméleti és gyakorlati oktatásból áll – például városi vezetésből és a tréning talán legizgalmasabb programjából. A reménybeli BKV-sofőrök ekkor tesznek ugyanis látogatást a Hungaroringen működő tesztpályán, ahol kipróbálhatják, milyen az, amikor megcsúszik a busz, és megtanulhatják, mi a teendő ilyenkor. És ha ez nem lenne elég, hátra van még a cégnél csak kékítésnek hívott „belső, társasági tanfolyam”, amelyen a speciális BKV-s tudnivalókkal látják el az új kollégákat.

Az oktatóbuszban a tanuló mellett ül az oktató, akinek külön fékpedálja van

A képzésnek persze rengeteg speciális eleme van. Ezek közül néhányat el is árultak a BKV kelenföldi autóbuszgarázsában. Mint elmondták, a városi buszvezetés egyik talán legnehezebb része a megfelelő fékezés. Az állandóan lüktető forgalomban úgy kell haladni, hogy a menetidőt is betartsák, de a hirtelen fékezéseket is elkerüljék. A fékezés tanítása során egészen furcsa trükköket is bevetnek: betesznek például a buszba egy kancsó vizet, a sofőrnek pedig úgy kell lassítania, hogy egy csöpp sem fröccsenhet ki. Akadnak olyan feladatok is, amelyeknek az a célja, hogy a sofőrök megtanulják a busz méreteit, hiszen a városi forgalomban sokszor kell „centizniük.” És persze azt is sokat tanítják, miként kell helyesen kiállni a megállóba: a látszat ellenére ez korántsem veszélytelen feladat. Az utasok sokszor a járda szélén állnak, így elég néhány centi tévedés, és jármű embereket sodorhat el.

Eddig mintegy 700 új sofőrjelöltet vettek fel a közlekedési céghez

A BKV tájékoztatása szerint körülbelül négy hónapig tart, amíg egy jelentkező megszerzi az összes szükséges képesítést. Ezután kezdhetik el szállítani az utasokat. Persze, mint megtudtuk, a kezdő BKV-sofőröket nem dobják be rögtön a forgalom sűrűjébe. Először szóló járművekre osztják be őket és egyszerűbb – azaz kevésbé forgalmas és például a hegyvidéki terepet kerülő – útvonalakra.

Bő egy éve indított intenzív toborzókampányt a BKV, hogy gyarapíthassa a buszvezetők számát

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.01.19
A hétszeres világbajnok fia csatlakozik a Ferrari Driver Academy-hez – jelentette be az olasz....
2019.01.19
A Škoda 2017 elején mutatta be a zászlóshajóját a Kodiaq-ot. Noha a kínálatban már volt egy....
2019.01.19
Tovább folytatódik az egykori Renault-Nissan vezér Carlos Ghosn körüli botrány, számolt be róla az....
2019.01.19
Armen Hamonangan Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.01.19
Kulcs térségében váltakozó irányban, félpályán halad a forgalom – írta a police.hu. ..
2019.01.19
Nagy bejelentést tett a népszerű autóversenyző, aki szokásához híven tréfálkozott is egyet. ..
2019.01.19
2019-től egy frissen alapított, de hatalmas tapasztalat birtokában lévő versenyistálló képviseli a....
2019.01.19
Belgiumban, a Brüsszeli Autószalonon mutatta be a Ford a külső-belső dizájnelemekkel megújított, új....
2019.01.19
Az európai jogszabályok egyértelmű irányt mutatnak: minél zöldebb autókra van szükség, azonban az....
2019.01.19
Legalább nyolc teherautó égett ki szombat hajnalra virradó éjjel Vecsésnél – írta a....