Anyukám is érteni fogja! – Az ember melegségre vágyik | Autoszektor

Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja! – Az ember melegségre vágyik

2015.01.27.

Mitől fűt az autó, vagy miért nem? Nincs elég meleg a kocsiban? Lássuk, mi lehet ennek az oka, hogyan működik az autók fűtése!

Az ember melegségre vágyik - Örkény István örökbecsű egyperces novellája adta a mottót mai cikkünkhöz. De mi nem a termokoksz kályha felépítésével fogunk foglalkozni, hanem az autók fűtési rendszerét nézzük át, és talán választ kapunk arra is, miért nem működik a fűtésünk. A tél kellős közepén járunk, és bár hol mínusz, hol plusz tíz fokot mérünk, azért jól jön, ha az autónk fűtése megfelelően működik. Nyilván a fűtési problémákat melegben nem észleljük, ez a probléma is csak akkor jön elő, amikor a fűtésre a legnagyobb szükségünk lenne.

Mitől fúj meleget a kocsi?

Ahhoz, hogy a fűtés hibáit vizsgálni tudjuk, muszáj átlátnunk a járművek fűtési rendszerének működési alapjait. A járműben (sajnos) csak a motor termel hőt. Azért írtam, hogy sajnos, mert az elégetett benzinből, illetve gázolajból származó energia jelentős része hő formájában távozik a rendszerből, vagyis kárba vész. Télen jobb a helyzet, mert az utasteret fűteni kell, máskor komoly rendszereket (ld. hűtőrendszer) működtetünk, hogy a felesleges hőmennyiségtől megszabaduljunk.

A főbb elemek a fűtésért (is) felelős rendszerben

A motor felesleges hőjét a hűtőfolyadék veszi fel. Ez a folyadék egy (elvileg) zárt rendszerben kering a kocsiban, a keringetéséért pedig egy szivattyú felel, ezt úgy hívják: vízpumpa. A teljes rendszert két részre lehet bontani. Ezt a két részt a termosztát, vagyis egy hőmérséklet függvényében nyitó, illetve záró szerkezet választja el. Alapesetben, hideg motor mellett a termosztát lezárja a folyadék útját, a motortér vízjárataiban a folyadék nem cserélődik, így a motor a lehető leggyorsabban melegszik fel, erről már írtunk korábban. Amikor a motor elérte az úgy nevezett üzemi hőmérsékletét, akkor a termosztát részben, vagy egészen nyit, és a motorban felmelegedett hűtőfolyadék tesz egy kört a rendszerben. A kocsi elejében lévő radiátorban lehűl, majd hidegen visszatér a motorba és így tovább. (Ha a menetszél nem lenne elég az első radiátorban lévő folyadék lehűtésére még mindig ott van az a bazi nagy ventilátor, ami be tud segíteni.)

Fűtés be!

A kisebbik körbe van még bekapcsolva a műszerfalban lévő radiátor, amelyet egy fűtéscsap választ le a rendszerről. Ha bekapcsoljuk a fűtést az utastérben, ez a csap kinyílik, és a belső radiátort az áramló meleg folyadék felmelegíti. A radiátor mögött van egy ventilátor, ennek a sebességét tudjuk szabályozni a ventilátor kapcsolóval. A működési elve majdnem megegyezik a hajszárítóéval. Egy meleg valamin levegőt fújunk át, ettől a levegő felmelegedik. Ez a meleg levegő jut be aztán az utastérbe a szellőzőrendszer különböző pontjain.

Ha nem fűt

Most, hogy már nagyjából látjuk mi kell ahhoz, hogy meleget tudjunk csinálni a kocsiban, szisztematikusan vegyük sorra a lehetséges meghibásodások okait.

Víz

A hűtőfolyadék egy zárt rendszerben kering, de előfordulhatnak szivárgások, illetve természetes veszteségek is, és a hűtővíz egyszer csak elfogy. Azt kell mondjam, szerencsések vagyunk, ha a hűtővíz hiányát a fűtés miatt vesszük észre, mert a túlmelegedés a motor számára végzetes is lehet. Elsőként ellenőrizzük a hűtőfolyadék tartályát a motortérben.

Ezt a nagy tarályt keressük...

...és belenézünk!

Ha nem megfelelő a szint, akkor vagy utántöltjük magunk, vagy az első benzinkúton kérjünk segítséget. Ha úgy döntünk, hogy magunk csináljuk meg, figyeljünk oda az utántöltésnél a hűtőfolyadék minőségére és fajtájára. Télen nem javasolt a desztillált vízzel való utántöltés, mert a hűtőelegy így jelentősen veszíthet fagyállóságából, és a fagyás szintén a motor jelentős károsodásához vezethet.

Termosztát

A motor hőháztartásáért felelős alkatrész is képes meghibásodni, például úgy, hogy nyitva marad. Ekkor a vízpumpa mindig az egész rendszerben keringeti a vizet és a motor nagyon lassan melegszik fel, rövidebb utakon, vagy nagyobb hidegben esetleg el sem éri üzemi hőfokát, ami 85-95 fokos hőmérsékletet jelent. Ha ilyesmit tapasztalunk, gyorsan fel kell keresni a szervizünket, mert a hideg motorral való tartós furikázás jelentősen növeli fogyasztást, és hidegen minden sokkal jobban kopik a motorban!

Sok helyen jön a meleg - ha jön...

Nem is fúj

A ventilátor felelős azért hogy a meleg levegő be is jusson az utastérbe. Ha valamilyen okból nem halljuk zúgni a lapátokat, akkor első körben még nem kell kétségbe esni, hanem ellenőrizni kell a biztosítékokat. Aztán lehet még gond magával a kapcsolóval: sok típusban hajlamos meghibásodni a ventilátorkapcsoló. Próbáljuk végig az összes fokozatot egészen a maximális állásig, ez a legmagasabb fokozat ugyanis már ellenállás beiktatása nélkül vezérli a feszültséget a villanymotorra. Tehát lehet, hogy az ellenállásokkal lesz valami gond – ezt is szervizben tudjuk felülvizsgáltatni, de legalább maxin tudjuk nyomatni a fűtést.

Víz van, fújni fúj, meleg meg nincs

Ha minden hibakeresésünk csődöt mondott, még mindig ott a józanész. Amennyiben a hűtőfolyadékunk szintje megfelelő, a motor üzem meleg és a ventilátor is szépen dolgozik, akkor csak az lehet hogy a belső radiátorunkon nem áramlik át a meleg víz. Ez nem kis probléma, mert ha nincs szerencsénk, akkor a kocsi egész műszerfalát szét kell bontani, hogy a szerelők hozzáférjenek ehhez a radiátorhoz. A jobbik eset az, ha a motortér felől, ezt a kört lekötve nagynyomással és némi spéci löttyel meg tudják tisztítani az eldugult alkatrészt.

Így szűkül egy cső keresztmetszete a vízkő miatt (Forrás: Wikipedia)

…a mosógép is tovább él…

Direkt nem tértem ki a hűtővíz utántöltésénél arra, hogy nehogy csapvizet, vagy ásványvizet használjunk ehhez a művelethez. Csak az ioncserélt víz alkalmas arra, hogy a hűtőrendszerbe töltsük, mert a csapvíz, és pláne az ásványvizek, ahogy a neve is mondja, rengeteg ásványi sót tartalmaznak. Ahogyan az otthoni vízforraló aljában is időről időre összegyűlik a vízkő, úgy a hűtőrendszer járatai egyre szűkülnek a vízkőtől, ha elkövetjük ezt a hibát. Ha desztillált vizet használnánk a mosáshoz, nem lenne szükség vízlágyítóra. De ott vannak még a gőzölős vasalók: aki csapvizet tölt bele az egy idő után láthatja az alsó kis gőzlyukakat eltömítő vízkő darabkákat.

Ennyit mára a fűtési rendszerek legfőbb meghibásodási okairól.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.20
iatalok törték le a balatonszemesi vasúti átjáró csapórúdját. ..
2019.08.20
A V-osztályból kialakított EQV gyors töltést, rengeteg helyet és sokféle üléskonfigurációt kínál. ..
2019.08.20
A 2019-es New York-i Nemzetközi Autószalonon szép standdal büszkélkedett a General Motors....
2019.08.20
Árverésre bocsátották a Toyota F1-es hagyatékának egyik darabját. A 2004-es versenyautó....
2019.08.20
Neil Campbell brit kerékpáros 280,557 kilométeres óránkénti sebességgel új csúcsot állított fel....
2019.08.20
Szerdán elkezdődik a III. kerületi Szentendrei út Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca közötti,....
2019.08.20
Újabb részletek derültek ki a Gyulafirátót és Eplény között vasárnap délután történt súlyos....
2019.08.20
Elsőként a két tartományi főváros csatlakozott az olasz kormány elektromos mikromobilitási....
2019.08.19
Aki követte az elmúlt két év autóipari fejleményeit, az akár meg is lepődhet a cím láttán, hiszen....
2019.08.19
Lugosi Károly Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....