Anyukám is érteni fogja – Szívósor, szívóág? | Autoszektor

anyukám

Anyukám is érteni fogja – Szívósor, szívóág?

2018.03.10.

Mi ez, miért megy tönkre, miért ilyen drága?

 

Idén év elején lett esedékes hőn szeretett W210-es Mercedes-em időszakos karbantartása. Az olajcsere periódus 20 ezer kilométer lenne elvileg, de én néhány éve már inkább 15 ezrenként cseréltetem a motorolajat és szűrőjét, meg persze légszűrőt és gázolajszűrőt is. (Ha már csináljuk, akkor pollenszűrőt is.)

Aki orvoshoz megy, beteg lesz

5 évvel ezelőtt is kapott egy újat, ez az akkor kiszerelt, minden jel szerint 9 évet használt szívósor. (Most nem volt ennyire vészes)

Most sajnos összeírtam még néhány hibát, amit használat során tapasztaltam. Ezek között volt egy olajfolyás, ami a tippem szerint az olajhűtő tömítései miatt volt. Így is lett, nekiálltak hát szétszedni. Az olajhűtő szereléséhez ebben az autóban elég sokat kell bontani, le kell venni a szívósort is. Ekkor jött a szervizből a nagyon kellemetlen telefon: azt javasolják, hogy cseréljük ki a szívósort, mert nagyon el van kopva.

Mi az a szívósor?

A dízelmotorok már egy jó ideje tartalmazzák ezt a speciálisan kialakított alkatrészt. A turbófeltöltő által összesűrített levegő a motor felé áramlik. Ennek a levegőnek az elosztásáról és a hengerekbe jutásáról gondoskodik a szívósor. Tulajdonképpen egy műanyag öntvényről beszélünk, ami egy nagy csőből a hengerek számának megfelelően csinál többet. Sőt.

Így néz ki új korában (soros, 5 hengeres motorhoz)

Környezetvédelmi, üzemanyag takarékossági és nem utolsó sorban teljesítménynövelő hatása miatt minden henger felé nem egy, hanem két levegőjárat fut. Az egyik „sima” cső, a másik ágat viszont egy csappantyúval el lehet zárni.

Jellemzően alapjáraton, illetve alacsonyabb fordulatszám tartományokban az említett fojtószelep zárva van, tehát csak az 1-es ágon áramlik a levegő. Ez a henger felső részének egyik oldalán juttat be levegőt, így a levegő áramlása a hengerben örvénylő lesz, jobb égést biztosítva ezzel.

A levegő áramlási irányai nyitott, illetve zárt fojtószelepnél

A gázpedál lenyomásának, illetve a fordulatszám függvényében a 2-es ág fojtószelepét egy mechanikán keresztül elektromos léptetőmotor nyitja és zárja. A hangsúly most a mechanikán van.

Mozog, tehát kopik

A szívósor szelepei majdnem minden egyes gázadáskor akcióba lépnek, és ha ez még nem lenne elég, az áramlás akkor is terheli a csappantyúkat, amikor azok zárva vannak. A legtöbb esetben a szívósor minden része műanyagból készül, mert ez olcsó és könnyű anyag.

A régi szívósorommal próbálom demonstrálni a nyitott fázist...

A lapátok egy tengelyen képesek elfordulni. Abban a pillanatban, ahogy a tengely és furata nem zárnak megfelelően, oda nem illő levegőt fog átereszteni a nyílás. Felborul a szabályzás, mindent negatív irányban fog befolyásolni, sőt az így keletkező nyílásokon a "trutyi" kifelé is megindul a rendszerből.

Áramlik, tehát szennyeződik (Milyen "trutyi"?)

Szintén a környezetvédelmi irányelvek hívták életre a kipufogógáz visszavezető szelepeket. Az EGR szelep elsődleges feladata a nitrogénoxidok kibocsátásának csökkentése. A motor üzemi hőmérsékletének gyorsabb elérése (a meleg gázok visszavezetésével) már csak járulékos jó dolog.

...és a zártat.

Azzal, hogy a kipufogóból vezetünk vissza gázt, egy csomó korom is bekerül a szívósorba. Ez és a motor karterből származó olajpárás levegővel keveredik. Utóbbi a szívósor felületét mindig olajjal nedvesíti, amely remek tapadási felületet biztosít a kipufogóból érkező koromszemcséknek. A fenti képeken két jól kivehető a vastagon lerakódott szennyeződés.

Amelyik szemcse nem esik csapdába a szívósor falán, az persze eljut a motorba, de előtte még pluszban koptatja a lapátokat. A nyitott szelepeket ábrázoló képen jól látható, hogy a lapátok már jócskán kopottak, amitől tengelyirányban jelentősen elmozdulnak.

Ami a szívósorba kerül, az megy a motorba

Semmi sem állja útját azoknak a dolgoknak, amik a szívósorba kerültek. Itt már nincsen szűrő, ami megfogná a szennyeződéseket. Éppen ezért jelent fokozott kockázatot, hogy ha kopott szívósorral járunk. A műanyag tengelyek és a rajtuk lévő műanyag szelepek idővel annyira megkopnak, hogy fennáll a veszélye annak, hogy bekövetkezik a legrosszabb: a lapát a tengelyről letörik és egy pillanat múlva már a motor égésterében van.

Jön a dugattyú

A következő pillanatban a felfelé mozgó dugattyú a letört darabkát a hengerfejhez préseli, törnek a szelepek, deformálódhat a dugattyú, megszűnik a kompresszió és jöhet a motorgenerál. (Persze nem törvényszerű, hogy a leírt legrosszabb eseménysor következik be, de azért elég nagy rá az esély, hogy a motorunk nem fogja szeretni az „idegen testet”.)

Javítás, megelőzés, alternatívák

Az én autómon 5 éve cseréltettem szívósort, tényleg életveszélyes állapotban volt. Azzal nyugtattam magam, hogy az én nyugis tempómban vezetve ez most már kitart, amíg csak akarom. Nem így lett. 2013-ban 130.000,- Ft-ba került a gyári szívósor, ez most 166.000,- Ft.

A szívósor bemeneti nyílása. Közvetlenül az EGR szelep után vagyunk, látszik a vastag olajsár réteg.

Felmerült, hogy létezik belőle kínai utángyártott, de mondtam – nagyon helyeselt a szerviz –hogy szóba sem jöhet! ’13-ban más alternatívát is ajánlottak: a mozgó alkatrészek eltávolításával megszüntethető a töréses motorpusztítás kockázata. Ezt a garázsnyelv ledugózásnak hívja, tehát minden funkcióját elveszíti a szívósor, mintha nem is lenne.

Hát ez meglehetősen olcsóbb megoldás lett volna, de ugyanúgy, mint a részecskeszűrők kiiktatása, a szívósor ilyen átalakítása is engedélyköteles művelet lenne, amit viszont soha nem engedélyeznének, mert a jármű környezetvédelmi mutatói romlanának. Magyarul illegális lenne a beavatkozás.

Megelőzés nincs, legfeljebb ha tudjuk, hogy bármit is teszünk, tönkre fog menni, ezért előre spóroljunk a javításra, vagy még időben adjuk el a kocsit. Nekem 5 év alatt 110.000 km ment az autómba, ezt teljesítette a gyári szívósor. Vannak modellek, ahol kb. ekkora futásteljesítmény után elő is van írva a szívósor cseréje.

Hogy mennyire szívóág a szívósor, azt ezek után mindenki döntse el maga, csak gondoltam szólok. Ha turbódízel autóval jár, a következő szerviznél nézesse át!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.03.24
- Eladási rekord mellett növelte forgalmát és nyereségét, valamint javította gazdálkodási mutatóit....
2018.03.24
Hidrogén üzemanyagcellás működésen alapuló gépjárművek jövőbeni gyártásának kiterjesztését segítő....
2018.03.24
Értékben és tudásban is egyedülállóan impresszív felhozatallal képviselteti magát a négykarikás....
2018.03.24
Teljes kínálattal van jelen az AMTS-en az olasz elektromos kerékpárok és robogók magyarországi....
2018.03.24
Tízmilliárd eurót meghaladó abszolút adózás előtti nyereség és újabb, immár sorozatban a kilencedik....
2018.03.24
Négy autót állít ki a ŠKODA az idei AutoMobil és Tuning Show-n (AMTS) a HUNGEXPO-n március 23-25.....
2018.03.24
- Az M1-es autópályán Budapest felé, a 42-es kilométernél burkolatjavítás miatt csak a belső sávban....
2018.03.24
- Összeütközött egy vonat és egy személyautó szombaton Debrecen külterületén - közölte a....
2018.03.24
A California volt a márka legsikeresebb lakóautója, mely egy életformát, a szabadság utáni vágyat....
2018.03.24
- Évi egymillió teljesen vagy részben elektromos autót tervez értékesíteni és nyolc új teljesen....