Anyukám is érteni fogja – A vezérlés csere: mikor, mivel, hogyan? | Autoszektor

vezérlés

Anyukám is érteni fogja – A vezérlés csere: mikor, mivel, hogyan?

2017.12.20.

Mikor jön el az ideje egy vezérléscserének? Milyen alkatrészek kellenek hozzá? Milyen kapcsolódó munkák vannak?

Nem lehet eleget beszélni a belső égésű motorok vezérlésének fontosságáról. Nemrég újra nekifutottunk a témának egy rövid bevezetővel, aztán megpróbáltunk utána járni, hogy mit tudnak a korszerű vezérlések, amit elődeik még nem. Ma a vezérlés cseréjének kérdéseivel foglalkozunk.

Mikor kell kicserélni a vezérlést?

Ez az a kérdés, amire általános egzakt válasz nem adható. Minden autóban más-más futásteljesítménynél van előírva a vezérlés alkatrészeinek cseréje, és akad olyan is, amiben nincsen előírva. A keresztbordás szíjjal hajtott vezérlések esetében megszoktuk, hogy ha kinyitjuk a szervizkönyvet, akkor előbb utóbb megtaláljuk a vezérlés csere előírásának adatait. Például 120.000 kilométerenként, vagy pl. 10 évente, stb. Praktikusan olyan futásteljesítményt adnak meg, hogy az egész számú többszöröse legyen az olajcsere periódusnak.

Ennyit változott a helyzet

Meg is állunk rögtön egy pillanatra. Egy 10 éves és/vagy 120 ezer kilométer futott autóban a teljes vezérléscsere – gyári alkatrészekkel és minőségi szervizben elvégeztetve – bizony nem ritkán 100 ezer forintos nagyságrendű javítás. Ehhez jön még az olajcsere, és ami vele jár. Minél idősebb egy autó annál nehezebben szánjuk rá magunkat, hogy forgalmi értékének 10-20%-át költsük el egy szervizben. Pedig ezzel muszáj megbarátkoznunk, mert a vezérlés cseréjének elmaradása könnyen nullává varázsolja a kocsi értékét, ha teszem azt, a vezérlés meghibásodása miatt tönkre tesszük az egész motort.

Kicsit más a helyzet a láncos meghajtású vezérléseknél. Jakab Ákos az SKF-nél azzal kezdte, hogy a láncos motorokhoz is írnak elő csereperiódust, de ezek között biztosan fogunk olyan kivitellel találkozni, ahol nincs semmilyen előírás a szervizfüzetben. A kisebb hengerűrtartalmú benzinmotorok közül leginkább a japán gyártmányokra jellemző a láncos vezérlés, de újabban az európai gyártók is előszeretettet alkalmaznak láncos megoldásokat.

Mit tartalmaz egy vezérlés szett

A kérdés megválaszolása előtt egy dolgot gyorsan tisztába kell tenni. Egy vezérléscseréhez összeállított alkatrész készlet nem feltétlenül tartalmaz mindent, amire szükség lesz a karbantartáskor. Minden vezérlés cserénél a gyár által kiadott szerelési útmutatást kell szigorúan betartani, amely részletesen leírja, hogy mely alkatrészek cseréje szükséges. Például lehet, hogy egy összeállításban nincs benne egy O-gyűrű, vagy éppen a veszítőegység. Egy tömítés még nem gond, hiszen szabványos alkatrészről beszélünk, ám egy feszítő beszerzése okozhat némi fejtörést.

Hozzávalók

Ha például láncfeszítő egységet kizárólag a márkaszervizben, vagy az adott márka alkatrészellátásán keresztül lehet beszerezni, sokan visszafordulnak, hiszen az drága… A régi feszítő megmarad, ami a vezérléscsere után még néhány tízezer kilométeren keresztül tenni fogja a dolgát. Aztán elengedi az olajat és a laza lánc tönkreteszi az egész vezérlést, és így a motort is. Erre nagyon oda kell figyelni.

Egy tőcsavar is okozhat galibát

Egy Renault vezérlés cseréje után panaszkodva jött egy ügyfél, hogy az eredeti SKF szett felhasználása után nem sokkal a vezérlés hibája miatt tönkrement a motor a kocsijában. Az esetet kivizsgálták és az eredmény döbbenetes és lesújtó volt:

A vízpumpa – amely a legtöbb esetben a vezérlés hajtásába van bekötve és így együtt kell cserélni a vezérlés többi alkatrészével – házán ugyanis van egy tőcsavaros rögzítés, ez a ház pedig az olajszivattyú házhoz van rögzítve, szintén tőcsavarral. Ezek közül a vízpumpa csavarja része a szettnek, a másik viszont nem, mert ez utóbbi kizárólag gyári kivitelben elérhető a piacon. A vizsgálatok kimutatták, hogy minden az előírásoknak megfelelően lett szerelve az autón, kivéve a szóban forgó csavar cseréjét, és persze éppen ennek a csavarnak a törése okozta a motorhibát.

Okoskerék

Olvasóink már mindent tudnak az okoskerékről, de azt kevesen tudják, hogy a vezérlésszettek elenyésző részében találjuk meg ezt az alkatrészt, pedig egy változtatható szelepvezérlésű motor vezérléscseréje ebből is újat követel, sőt a hozzá tartozó vezérlőszelep is ilyen kakukktojás. A legtöbb esetben ezeket a hozzávalókat is kizárólag gyári forrásból lehet beszerezni.

Milyen szettek kaphatók?

Sokféle motor és sokféle aftermarket készlet létezik. Vannak szíj+vízpumpa kombinációk, vannak lánc+vezető összeállítások, és vannak komplett szettek is, amelyek minden szükséges alkatrészt egyben kínálnak, de azért ezzel a fentiekben leírtak miatt bánjunk óvatosan, és minden esetben ragaszkodjunk az ellenőrzött minőségű termékekhez.

A vezérlés cseréje tapasztalatot, különleges tudást és célszerszámokat igénylő folyamat. Képzettség hiányában ne senki álljon neki megbontani a motorját, bízzuk ezt inkább profikra.

Sorozatunk nemsokára folytatódik, most is köszönjük az SKF hathatós támogatását!

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.10.16
A középkategóriában megkerülhetetlen az Opel Insignia és nem csak azért mert jó nagy. De mi van....
2018.10.16
Magyarország európai szinten is vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben,....
2018.10.16
Spanyolország legérdekesebb fesztiváljai, ami sok ember számára egyet jelent a felhőtlen....
2018.10.16
Ovidiu Serb Görögországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.10.16
Világszerte 939 100 gépkocsiját szállította ki szeptember végéig ügyfeleinek a ŠKODA az idén, 7,8....
2018.10.16
Az Audi az első autógyártó, amely a DTM új korszakát egy ügyfélcsapat bemutatásával köszöntheti. A....
2018.10.16
A Hoffer Zsolt, Bunkoczi László kettõs elõször állt rajthoz az elképesztõ népszerûségnek örvendõ....
2018.10.16
Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára számolt be a nemzetközi és hazai....
2018.10.16
Az idősödő vidéki lakosság új lendületet adhat az automata járművek bevezetésének. A fix útvonalon....
2018.10.16
A Lexus UK egy brit sportcipő-manufaktúrával közösen megalkotta a márka első lábbelijét. Az....