autóvadász

Csökken a gépjárműlopások száma!

2016.01.03.

Csökken a gépjárműlopások száma az AUTOVADASZ.EU weboldal bejelentései alapján, a 2015-ös évre szóló autólopási statisztika szerint, ami nagyon meglepő eredményeket hozott.

A weboldal indulása óta megszoktuk, hogy az ismertségünk növekedésével egyenes arányban növekszik a bejelentéseink aránya is. Így a 2014-es évben már 1024 lopott gépjárműről érkezett bejelentés az AUTOVADASZ.EU weboldalra. Tapasztalatunk és a visszajelzések alapján ez az ismertség nem csökkent, hanem nőtt 2015-ben, mégis csak 520 bejelentés érkezett lopott gépjárművekről.

Ennek két oka lehet:

  1. Rosszul hisszük azt, hogy az oldalunk ismertsége egyre nagyobb
  2. Jelentősen csökkent az autólopások száma, így az AUTOVADASZ.EU weboldalra érkezett bejelentések száma is csökkent.

Véleményünk szerint a második ok a legvalószínűbb. Ennek indokai pedig a következők:

Az oldal indulása óta a kiadott statisztikáink általában jelentős hasonlóságot mutatnak az ORFK által kiadott hivatalos gépjárműlopási statisztikákkal akár a gépjárművek márkáját vagy a tolvajok által a legközkedveltebb budapesti kerületek nézzük. Ugyanakkor mind a weboldalunk mind a közösségi oldalaink népszerűsége és látogatottsága egyre nő a Google Analytics és a facebook statisztikák szerint.

A csökkenés számát igazolja az is, hogy a rendőrség látványos akciókkal, jelentős támadást indított az autótolvajok ellen az elmúlt évben. Az akciók során több száz lopott gépjármű került elő és több tucat autótolvaj, orgazda, és hamisító kezén csattant a bilincs. A rajtaütéseknek két nagyon fontos eredménye lett. Sok gépjárműbűnözéssel foglalkozó rosszfiú hűvösre került. Sok bűnözőnek pedig elment a kedve az autólopástól és inkább másik bűnipari ágazatban kamatoztatta haszontalan tudását.

A 2015-ös statisztikánk eredményeit összegezve egy-két dolog kiemelendő: A gépjárművek márkáit tekintve 2015-ben a jól ismert trend folytatódott, az első helyen most is a Wolksvagen és a Toyota állt, őket követte a Ford, Suzuki, Renault és az Opel.

Mint minden évben most is el kell mondanunk, hogy ezek a márkák azért ennyire népszerűek, mert ezekből gyártmányokból fut a legtöbb hazánk útjain. Például a Volkswagen, a Ford és Renault esetében nem csak a személyautókat, hanem a haszongépjárműveket is előszeretettel lopják, majd azokat szétbontva a feketepiacon értékesítik őket. A Toyota esetében akár személygépjárműről, akár haszongépjárműről legyen szó, az orgazdák számára kínálkozó lehetőség az afrikai piacokon, egyben értékesíteni a kocsikat. Így Toyotákból gyakran a már kis értéket képviselő, leharcolt és öreg igáslovakat (Hiace, Hilux) is elkötik a tolvajok. A VW Transporter szériák hasonló cipőben járnak  és annyit lopnak el, hogy a tolvajok által pereferált típusok 20-as listájára is felkerült a neve. A T3 és a T4 sorozathoz tartozó lakóbuszok, kisbuszok, kisteherautók és platós haszongépjárművek vagy itthon, vagy valamelyik kelet európai országba élednek újra. A jármű állapota itt is lényegtelen kezdve a főként nyaralásokra használt Westfalia lakóbuszoktól a duplakabinos, platós, ütött-kopott, 25-30 éves autókig.

A Suzuki esetében kizárólag személygépjárműveket lopnak el a tolvajok, ez rögtön meg is látszódik ha a típusokra lebontott statisztikát nézzük. Hiszen az első helyen hazánk egyik legnépszerűbb autója a Suzuki Swift áll. Mivel az egyik legtöbbet értékesített típusról van szó, így nem meglepő, ha sokat visznek el belőle. Sokkal többet mond az, hogy a második helyre a VW Golf mellé feltornázta magát a Toyota Prius. Az a Prius, amely egy pár éve még nem is szerepelt a statisztikánkban, mert nem vittek el belőle csak egy-kettőt a tolvajok. Az ok egyértelműen azzal magyarázható, hogy az utóbbi években külföldről sok használt, főként 5 és 9 év közötti Prius került be hazánkba, ezekhez pedig szükség van az olcsó alkatrészekre. Így gyakran a feketén javíttató, Prius tulajdonosok generálják egy-egy autó ellopását. Ez a megállapítás érvényes a Suzuki Swiftekre is. Érdekes viszont mindkét típus esetében az, hogy megbízható, kis szerviz igényű autókról van szó. Ezért valószínűleg a feketepiacon a típusok karosszéria elemei, légzsákjai, lámpái és a hajtáslánc erősen igénybevett elemei számítanak sláger terméknek.

Természetesen továbbra is Budapestről érkezik az autólopási bejelentések majdnem 90 százaléka, mint az eddig is megszokott volt. Szintén megszokott a trend akkor, ha a budapesti kerületek eloszlását nézzük, a bejelentett autólopások arányait tekintve. Mivel minden évben megjegyzéseket kapunk az éllovas XI. kerület miatt ki kell emelnünk, hogy ez a kerület arányait tekintve az egyik legnagyobb budapesti kerület.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2017.08.18
Rendhagyó módon mutatkozott be itthon a wolfsburgiak avantgard gran turismója. Az új felső-....
2017.08.18
A Nissan prémiummárkája megmutatta, hogy milyen autókkal versenyzett volna a 40-es években, ha....
2017.08.18
A világ számos pontjáról érkeztek diákok Győrbe az idei Formula Student Hungary versenyre. Négy....
2017.08.18
A baleset a főút Borsodnádasd és Bükkszenterzsébet közötti szakaszán történt - jelentette a VÉSZ 17....
2017.08.18
Oleg Gutsol Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2017.08.18
Egy-egy délutánra lezárják és a gyerekeknek adják át Bécs néhány utcáját, hogy olyan játékokat....
2017.08.18
Kevés olyan járműmárka van a világon, amely az emberi lélekre és tudatra identitás teremtő hatáss..
2017.08.18
A járművek tulajdonosai, üzemeltetői számára 2017. augusztus 18. és augusztus 21. között zöldszámot....
2017.08.18
Az augusztus 20-i ünnepségek, illetve az útlezárások miatt jelentősen módosul a budapesti közösségi....
2017.08.18
Az egykori Forma 1-es pilóta 2003-ban alapította a Niki légitársaságot, amely az Air Berlin része.....