autóvadász

Csökken a gépjárműlopások száma!

2016.01.03.

Csökken a gépjárműlopások száma az AUTOVADASZ.EU weboldal bejelentései alapján, a 2015-ös évre szóló autólopási statisztika szerint, ami nagyon meglepő eredményeket hozott.

A weboldal indulása óta megszoktuk, hogy az ismertségünk növekedésével egyenes arányban növekszik a bejelentéseink aránya is. Így a 2014-es évben már 1024 lopott gépjárműről érkezett bejelentés az AUTOVADASZ.EU weboldalra. Tapasztalatunk és a visszajelzések alapján ez az ismertség nem csökkent, hanem nőtt 2015-ben, mégis csak 520 bejelentés érkezett lopott gépjárművekről.

Ennek két oka lehet:

  1. Rosszul hisszük azt, hogy az oldalunk ismertsége egyre nagyobb
  2. Jelentősen csökkent az autólopások száma, így az AUTOVADASZ.EU weboldalra érkezett bejelentések száma is csökkent.

Véleményünk szerint a második ok a legvalószínűbb. Ennek indokai pedig a következők:

Az oldal indulása óta a kiadott statisztikáink általában jelentős hasonlóságot mutatnak az ORFK által kiadott hivatalos gépjárműlopási statisztikákkal akár a gépjárművek márkáját vagy a tolvajok által a legközkedveltebb budapesti kerületek nézzük. Ugyanakkor mind a weboldalunk mind a közösségi oldalaink népszerűsége és látogatottsága egyre nő a Google Analytics és a facebook statisztikák szerint.

A csökkenés számát igazolja az is, hogy a rendőrség látványos akciókkal, jelentős támadást indított az autótolvajok ellen az elmúlt évben. Az akciók során több száz lopott gépjármű került elő és több tucat autótolvaj, orgazda, és hamisító kezén csattant a bilincs. A rajtaütéseknek két nagyon fontos eredménye lett. Sok gépjárműbűnözéssel foglalkozó rosszfiú hűvösre került. Sok bűnözőnek pedig elment a kedve az autólopástól és inkább másik bűnipari ágazatban kamatoztatta haszontalan tudását.

A 2015-ös statisztikánk eredményeit összegezve egy-két dolog kiemelendő: A gépjárművek márkáit tekintve 2015-ben a jól ismert trend folytatódott, az első helyen most is a Wolksvagen és a Toyota állt, őket követte a Ford, Suzuki, Renault és az Opel.

Mint minden évben most is el kell mondanunk, hogy ezek a márkák azért ennyire népszerűek, mert ezekből gyártmányokból fut a legtöbb hazánk útjain. Például a Volkswagen, a Ford és Renault esetében nem csak a személyautókat, hanem a haszongépjárműveket is előszeretettel lopják, majd azokat szétbontva a feketepiacon értékesítik őket. A Toyota esetében akár személygépjárműről, akár haszongépjárműről legyen szó, az orgazdák számára kínálkozó lehetőség az afrikai piacokon, egyben értékesíteni a kocsikat. Így Toyotákból gyakran a már kis értéket képviselő, leharcolt és öreg igáslovakat (Hiace, Hilux) is elkötik a tolvajok. A VW Transporter szériák hasonló cipőben járnak  és annyit lopnak el, hogy a tolvajok által pereferált típusok 20-as listájára is felkerült a neve. A T3 és a T4 sorozathoz tartozó lakóbuszok, kisbuszok, kisteherautók és platós haszongépjárművek vagy itthon, vagy valamelyik kelet európai országba élednek újra. A jármű állapota itt is lényegtelen kezdve a főként nyaralásokra használt Westfalia lakóbuszoktól a duplakabinos, platós, ütött-kopott, 25-30 éves autókig.

A Suzuki esetében kizárólag személygépjárműveket lopnak el a tolvajok, ez rögtön meg is látszódik ha a típusokra lebontott statisztikát nézzük. Hiszen az első helyen hazánk egyik legnépszerűbb autója a Suzuki Swift áll. Mivel az egyik legtöbbet értékesített típusról van szó, így nem meglepő, ha sokat visznek el belőle. Sokkal többet mond az, hogy a második helyre a VW Golf mellé feltornázta magát a Toyota Prius. Az a Prius, amely egy pár éve még nem is szerepelt a statisztikánkban, mert nem vittek el belőle csak egy-kettőt a tolvajok. Az ok egyértelműen azzal magyarázható, hogy az utóbbi években külföldről sok használt, főként 5 és 9 év közötti Prius került be hazánkba, ezekhez pedig szükség van az olcsó alkatrészekre. Így gyakran a feketén javíttató, Prius tulajdonosok generálják egy-egy autó ellopását. Ez a megállapítás érvényes a Suzuki Swiftekre is. Érdekes viszont mindkét típus esetében az, hogy megbízható, kis szerviz igényű autókról van szó. Ezért valószínűleg a feketepiacon a típusok karosszéria elemei, légzsákjai, lámpái és a hajtáslánc erősen igénybevett elemei számítanak sláger terméknek.

Természetesen továbbra is Budapestről érkezik az autólopási bejelentések majdnem 90 százaléka, mint az eddig is megszokott volt. Szintén megszokott a trend akkor, ha a budapesti kerületek eloszlását nézzük, a bejelentett autólopások arányait tekintve. Mivel minden évben megjegyzéseket kapunk az éllovas XI. kerület miatt ki kell emelnünk, hogy ez a kerület arányait tekintve az egyik legnagyobb budapesti kerület.

Az oldal fő támogatója

 

2016.07.24
Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai....
2016.07.24
Az első fél évben jelentősen nőtt az új és használt autók piaca: kiemelkednek a flották, de a....
2016.07.24
Küzdelmes nap volt. Persze, ez nem érte meglepetésként a versenyzőket, hiszen hosszú-hosszú....
2016.07.24
II. János Pál pápa első spanyolországi látogatására készült el a Panda különleges változata. ..
2016.07.24
A vasárnap délelőtti programok és a 31. Forma-1 Magyar Nagydíj jelentős tömeget vonzanak....
2016.07.24
Kihirdették a hatodik „ŠKODA Challenge” verseny győzteseinek névsorát: a ŠKODA kereskedések....
2016.07.24
Tavasszal mutatta be a négykarikás márka új Audi Q2 modelljét a nagyközönség számára, június....
2016.07.24
Lezárult a III. kerületi Nagyszombat utca Lajos utca és Bécsi út közötti szakaszának, a VIII.....
2016.07.24
A negyvenhét esztendős Markus Duesmann 2016. október 1-jétől tölti be a nyugdíjkorhatárba lépő Dr....
2016.07.23
Ugye, mennyire megterhelő ez a nagy meleg? Sokszor tompának és fáradtnak érzed magad, és....