Gyűjtemény

Komo álma, avagy egy pilóta kiállítása

2019.06.17.

Nehéz dönteni, hogy a gyűjtemény vagy annak története a különlegesebb, az mindenesetre nem kérdés: egyedülálló a katonai járműveket és repülőgépeket bemutató KOMO-SKY 51-es BÁZIS.

2014. májusában tragikus repülőgép-baleset történt, amelyben életét vesztette egy pilóta, Komócsi Zoltán. Akkor úgy tűnt, a baleset nem csak a pilóta életét törte ketté, hanem álmát is: azt, hogy kiállítássá váljon az évtizedek alatt megszállottan bővített, óvott, különleges gyűjteménye. Mert a pilóta – ahogy barátai nevezik: Komo – nem csak a repülésnek volt szerelmese, hanem mindennek, aminek köze volt a repüléshez. Felvásárolt reptéri tűzoltóautókat, lánctalpasokat, teherautókat és persze helikoptereket meg repülőgépeket. Ismerői úgy mondják: nem elsősorban a gyűjtőszenvedély vezérelte, sokkal inkább az, hogy megmentse a pusztulástól ezeket a gépeket.

Komócsi Zoltán gépek tucatjait mentette meg

Sokáig úgy tűnt, hogy halálával a gyűjtemény sorsa is megpecsételődött, ám végül nem így történt. Ebben pedig óriási szerepe volt a pilóta feleségének, Barcsik Andreának, aki kézbe vette az irányítást. Keményen, kitartóan dolgozott Komo álmaiért egy kis, szakemberekből álló csapat, és végül öt évvel a tragédia után célba értek: 2019. május 28-án, a pilóta halálának ötödik évfordulóján, Dunavarsányban, az 51-es út mellett megnyitották a KOMO-SKY 51-es BÁZIS-t.

A pilóta felvásárolt reptéri tűzoltóautókat, lánctalpasokat és teherautókat is

A megnyitón beszédet mondott Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki személyesen is ismerte a pilótát. „Az unokáimat is elhozom ide, mert érdekes és fontos gyűjtemény” – fogalmazott a legendás pilóta, aki megjegyezte, a kiállított géptípusok közül többet ő maga is repült annak idején. Nem véletlen, hogy a gyűjtemény még az egykori vadászpilótát-űrhajóst is lenyűgözte, az ugyanis több szempontból egyedülálló.

Farkas Bertalan űrhajós és Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke

A BÁZIS létrehozásában kulcsszerepet játszó Rózsavölgyi László szerint egyfelől azért, mert a magyar katonai repülés elmúlt negyven évének kiemelkedő típusai kaptak helyet, a Mig 15-ös típustól kezdve a Mig-21-esen át egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Mig 23-asig. Láthat a közönség Mi-2-es, Mi-8-as és Mi-24-es helikoptereket, lánctalpasokat, gumikerekes csapatszállítókat, ZIL meg KRAZ teherautókat is. A gyűjtemény másik nagy értéke, hogy a kiállított – és persze fegyvermentesített – gépeket jó állapotba hozták. Ez utóbbiban főszerepet játszott Rácz László ezredes, nyugalmazott helikopterpilóta, aki 3.200 órát repült Mi-2-es, Mi-24-es és Mi-8-as gépeken. Mint felelevenítette, több mint egy éven át dolgoztak folyamatosan, hogy a gépek kifogástalan állapotba kerüljenek.

A magyar katonai repülés elmúlt negyven évének kiemelkedő típusai láthatóak a parkban

A park további különlegessége, hogy több gépet hamarosan már nem csak kívülről lehet megcsodálni, lesznek olyanok, amelyeknek a pilótafülkéjébe beülhetnek a látogatók. Emellett a látogatók kipróbálhatják az úgynevezett 3D-karikát, valamint a katapult-szimulátort és a szélkerék játékot is.

A kiállított gépeket jó állapotba hozták

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.14
A kanadai-osztrák óriásbeszállító Magna egyre inkább érzi az autóipar válságát, a közeli jövőben....
2019.11.14
A Ford Motor Company élvonalbeli technológiát vezet be az egybeszabott, varrások nélkül készített....
2019.11.14
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt szerda hajnalban Ausztriában – írja honlapján az....
2019.11.13
Nitrogénszennyezés csökkentése érdekében országosan legfeljebb óránként 100 kilométerre csökkenti a....
2019.11.13
A XX. század elején az autóipar fejlettsége miatt, a két világháború között pedig a kedvező....
2019.11.13
Bemész a szalonba és veszel egy olyan autót, ami induláskor kétkerékre áll, megálláskor pedig....
2019.11.13
Sergey Drozdov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.11.13
Legkevesebb 12 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán....
2019.11.13
Idén jubilál a Toyota Racing Development, közismertebb nevén a TRD. A gyári tuning- és sportrészleg....
2019.11.13
A Ford látványosan bizonyította hibrid hajtású autóinak 5 csillagos biztonságát, hiszen a vadonatúj....