Gyűjtemény

Komo álma, avagy egy pilóta kiállítása

2019.06.17.

Nehéz dönteni, hogy a gyűjtemény vagy annak története a különlegesebb, az mindenesetre nem kérdés: egyedülálló a katonai járműveket és repülőgépeket bemutató KOMO-SKY 51-es BÁZIS.

2014. májusában tragikus repülőgép-baleset történt, amelyben életét vesztette egy pilóta, Komócsi Zoltán. Akkor úgy tűnt, a baleset nem csak a pilóta életét törte ketté, hanem álmát is: azt, hogy kiállítássá váljon az évtizedek alatt megszállottan bővített, óvott, különleges gyűjteménye. Mert a pilóta – ahogy barátai nevezik: Komo – nem csak a repülésnek volt szerelmese, hanem mindennek, aminek köze volt a repüléshez. Felvásárolt reptéri tűzoltóautókat, lánctalpasokat, teherautókat és persze helikoptereket meg repülőgépeket. Ismerői úgy mondják: nem elsősorban a gyűjtőszenvedély vezérelte, sokkal inkább az, hogy megmentse a pusztulástól ezeket a gépeket.

Komócsi Zoltán gépek tucatjait mentette meg

Sokáig úgy tűnt, hogy halálával a gyűjtemény sorsa is megpecsételődött, ám végül nem így történt. Ebben pedig óriási szerepe volt a pilóta feleségének, Barcsik Andreának, aki kézbe vette az irányítást. Keményen, kitartóan dolgozott Komo álmaiért egy kis, szakemberekből álló csapat, és végül öt évvel a tragédia után célba értek: 2019. május 28-án, a pilóta halálának ötödik évfordulóján, Dunavarsányban, az 51-es út mellett megnyitották a KOMO-SKY 51-es BÁZIS-t.

A pilóta felvásárolt reptéri tűzoltóautókat, lánctalpasokat és teherautókat is

A megnyitón beszédet mondott Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki személyesen is ismerte a pilótát. „Az unokáimat is elhozom ide, mert érdekes és fontos gyűjtemény” – fogalmazott a legendás pilóta, aki megjegyezte, a kiállított géptípusok közül többet ő maga is repült annak idején. Nem véletlen, hogy a gyűjtemény még az egykori vadászpilótát-űrhajóst is lenyűgözte, az ugyanis több szempontból egyedülálló.

Farkas Bertalan űrhajós és Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke

A BÁZIS létrehozásában kulcsszerepet játszó Rózsavölgyi László szerint egyfelől azért, mert a magyar katonai repülés elmúlt negyven évének kiemelkedő típusai kaptak helyet, a Mig 15-ös típustól kezdve a Mig-21-esen át egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő Mig 23-asig. Láthat a közönség Mi-2-es, Mi-8-as és Mi-24-es helikoptereket, lánctalpasokat, gumikerekes csapatszállítókat, ZIL meg KRAZ teherautókat is. A gyűjtemény másik nagy értéke, hogy a kiállított – és persze fegyvermentesített – gépeket jó állapotba hozták. Ez utóbbiban főszerepet játszott Rácz László ezredes, nyugalmazott helikopterpilóta, aki 3.200 órát repült Mi-2-es, Mi-24-es és Mi-8-as gépeken. Mint felelevenítette, több mint egy éven át dolgoztak folyamatosan, hogy a gépek kifogástalan állapotba kerüljenek.

A magyar katonai repülés elmúlt negyven évének kiemelkedő típusai láthatóak a parkban

A park további különlegessége, hogy több gépet hamarosan már nem csak kívülről lehet megcsodálni, lesznek olyanok, amelyeknek a pilótafülkéjébe beülhetnek a látogatók. Emellett a látogatók kipróbálhatják az úgynevezett 3D-karikát, valamint a katapult-szimulátort és a szélkerék játékot is.

A kiállított gépeket jó állapotba hozták

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.23
A világ vezető akkumulátorgyártójaként ismert CATL és a részben vagy teljesen elektromos autók....
2019.07.23
A gazdasági növekedésnek és a nagyobb belföldi valamint tranzitforgalomnak köszönhető az idei első....
2019.07.23
A Bridgestone Corporation az egyetlen olyan világszintű olimpiai és paralimpiai partner, amelynek....
2019.07.23
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában az idei évben tovább folytatódik az M1-es autópálya....
2019.07.22
A Volvo Cars több mint 500 ezer autóját rendelte vissza ellenőrzésre világszerte egy hibás....
2019.07.22
Újabb generációkat boldogít a hármas legújabb változata. A ma még a tehetős üzletemberek céges....
2019.07.22
Az eddig még ritkasággal felérő vízbefecskendezést még tovább gondolták: az új szűrés révén....
2019.07.22
Husan Sodiqov Üzbegisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.07.22
Hercegszántónál egy kilépésre jelentkező kistehergépjármű csomagterében hat elektromos kerékpárt....
2019.07.22
- A Mol 6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán....