oktatás

Közösségi felsőoktatás indul Hatvanban

2016.04.13.

Felavatták a hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot, amely létrehozását a Bosch még 2015-ben kezdeményezte, hogy támogassa a továbbtanulni kívánó dolgozóit és nem utolsó sorban elejét vegye a munkaerőpiacon tapasztalható mérnökhiánynak. Az április 7-én átadott új oktatási központban a Budapesti Gazdasági Egyetemmel (BGE) együttműködve nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) pedig villamosmérnöki egyetemi alapképzés indul.

„Nagy örömömre szolgál, hogy idén elindulhat az oktatás a hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. Ez nemcsak a Bosch érdeme és érdeke, hanem Hatvan város fejlődését is szolgálja” – mondta el Volker Schilling, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója. „Egyik célunk a magasan képzett munkaerő utánpótlásának a biztosítása a magyar piacon, másik célunk hogy vonzó karriert, új perspektívát kínáljunk a termelésben és az ellátási lánc logisztikában dolgozó kollégáinknak.” – hangsúlyozta a gyárigazgató. „A jövő gépjárműipar megatrendjeiben veszünk részt, mint az önvezető autózás, mely megköveteli az autók és az infrastruktúrák közötti kommunikációt, vagy az Ipar 4.0. Ezek az innovatív technológiák minőségi képzésen alapuló, magas fokú szakértelmet igényelnek, illetve több szakképzett munkaerőt. Ezért támogatjuk minden erőnkkel a közösségi főiskolát éppúgy, mint a duális képzés elterjedését Magyarországon” – tette hozzá Roger Seemeyer, a Robert Bosch Elektronika Kft. műszaki ügyvezető igazgatója.
 
A közösségi képzési központban villamos- és folyamatmérnöki tudást fejlesztenek magasfeszültségű termékek, radar technológiák gyártása területén, de a problémamegoldás és a kommunikáció is kiemelt szerepet kap. A Bosch szorosabbra fűzi részvételét a duális képzésben is, amelyet a Boschnál felhalmozott műszaki tudással, a tantervek ipari igényeknek megfelelő fejlesztésével és gyakorlatorientált képzésekkel segítenek.
 
Közösségi főiskola 
A Bosch kezdeményezésére, a hatvani önkormányzat elkötelezett támogatásával, két egyetemmel együttműködve az országban is az elsők között tették le Hatvanban a közösségi felsőoktatás alapjait. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nappali villamosmérnök BSc képzést, a Budapesti Gazdasági Egyetem pedig nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzést indít 2016 szeptemberében Hatvanban. A Bosch 23 laptopot adományozott az oktatás technikai hátterének fejlesztésére, ezzel járulva hozzá a Bosch számítástechnika tanterem kialakításához. A magas szintű egyetemi képzés komoly érdeklődést váltott ki a vállalatnál is, ahol 19, többségében technikus végzettségű munkatárs tavaly október óta készül, hogy felvételt nyerjen az ősszel induló szakokra. 12 Bosch dolgozó már meg is kezdte a felsőoktatási szakképzést a BGE-n, ahol az első félévi vizsgáikat sikeresen letették és szeptembertől a hatvani helyszínen folytatják tanulmányaikat.
 
„Büszke vagyok a munkatársainkra, akik motiváltak és elkötelezettek abban, hogy továbbképezzék magukat, valamint tovább fejlesszék a tudásukat. Bízom benne, hogy az elkövetkező években sokan követik a példájukat, részben értük is jött létre most ez az intézmény.” – mondta Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője.
 
Duális képzés 
A 2014-ben aláírt együttműködési szerződések alapján 2015 szeptemberében tizenhárom duális hallgató kezdte meg tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem, Külkereskedelmi Kar, Nemzetközi gazdálkodás BA szakán, illetve a Szent István Egyetem, Gépészmérnök BSc szakán. A túljelentkezés négyszeres volt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.06.19
Mit tanuljon a gyerek, hogy 10 év múlva legyen munkája? ..
2018.06.19
Újra dobogós helyen végzett a 2018-as Kamion Európa-bajnokságon az OXXO Hungary Truck Racing Team.....
2018.06.19
Több mint 507 ezer gépkocsit hív vissza az Amerikai Egyesült Államokban a Kia Motors Corp. a....
2018.06.19
Darko Drljevic Montenegróból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.06.19
Több mint 246 millió eurót (körülbelül 80 milliárd forintot) biztosít az Európai Unió kohéziós....
2018.06.19
Oldtimer autókkal is készül szombatra, a 2018-as Múzeumok éjszakájára a Budapesti Történeti Múzeum....
2018.06.19
A BMW Group Magyarország márkanagykövete, Osvárt Andrea színésznő, modell és producer egy....
2018.06.19
Diákok ezrei készülnek, hogy új rekordokat állítsanak fel üzemanyaghatékony autóikkal a Shell Eco-....
2018.06.19
Eldőlt a hónapok óta húzódó kérdés: 2019-től a Red Bull már nem Renault motorokat használ.   ..
2018.06.19
Meglepődtek a hajdúböszörményi rendőrök, amikor a sztrádán megállítottak egy leállósávban közlekedő....