lambda-szonda

A lambda-szonda funkcióinak bővítése

2018.03.05.

A lambda-szonda hozzájárul a mai motorok teljesítménynöveléséhez és pontos szabályozásához. Nem csak a károsanyagkibocsátás-, hanem a tüzelőanyagfogyasztás-csökkentés is lehet a szonda feladata, ha kicsit kibővítjük a szélessávú lambda-szonda feladatkörét.

 

A szélessávú szonda eleve sokkal pontosabb szabályozást tesz lehetővé, mint az ugrásjelet produkáló szenzor, hiszen a lineáris jellel nem csak a sztöchiometrikushoz viszonyított dús vagy szegény keveréket tudjuk megkülönböztetni, hanem pontosan tudjuk mérni a kipufogógáz oxigén-tartalmát. A pontosabb mérés nem csak a motorszabályozás minőségét javítja, hanem a három komponensre ható katalizátor átalakítási hatásfokát is növeli és a katalizátor élettartamát is tudja növelni, mert a katalizátorban tárolt oxigén és szénhidrogén mennyiségét nem engedi a motorvezérlő túl kicsi vagy túl nagy értékre.

 

 

Hengerszelektív vizsgálat

A motorok öregedésével a hengerek egyre különbözőbben viselkednek. A pontos és gyors szenzor segítségével minden egyes égési folyamat utáni kipufogógáz-impulzus külön is vizsgálható, így, ha az egyik henger kipufogógáz-összetételében változás lép fel, akkor a lambda-szonda figyelmeztetni tudja a motorvezérlőt. A figyelmeztetést a motorvezérlő valamilyen beavatkozással ellenőrzi, például égéskimaradást idéz elő az adott hengerben, és figyeli a hatást. A kisebb változásokat a motorvezérlő tudja kompenzálni, így a motor teljesítménye nem változik. A nagyobb változásokat a fedélzeti diagnosztikának (OBD) is továbbítja a motorvezérlő, ami hibakódot rendel a nem megfelelő működések mellé, ezzel segítve a szakembereket a hibakeresésben.

 

 

Még több szenzor a kipufogó-rendszerben

Az autógyártókat érintő károsanyag-kibocsátási előírások szigorodásával a kipufogó-rendszerben megsokszorozódott a szenzorok száma, hiszen olyan rendszereket kell felügyelni, mint az EGR, a DPF, az SCR vagy a NOx-tároló katalizátor, melyek mind valamely káros anyag emissziójának csökkentését okozzák.

A lambda-szonda tehát más szenzorokkal is együtt dolgozhat, például hőmérséklet-érzékelőkkel vagy nyomás-szenzorokkal, hogy az emissziókezelő rendszerek megfelelően működhessenek.

Egy jó példa erre a részecskeszűrő regenerálása, melyhez nagy oxigén-koncentráció és nagy kipufogógáz-hőmérséklet szükséges. A nyomásszenzor vagy differenciál-nyomásszenzor jelzi az eltömődöttség állapotát, a hőmérséklet-szenzor és a lambda-szonda pedig felügyeli a folyamatot, valamint védi az emissziókezelő rendszereket a túlterheléstől/károsodástól.

Ezek a rendszerek nem csak a dízelmotorral szerelt modellekben fordulnak, hanem a legújabb benzinmotoros autókban is megjelennek, hogy teljesíteni tudják a károsanyag-kibocsátási előírásokat.

Csökkentett kibocsátás

A fent említett emissziókezelő rendszerek feladata, hogy a belső égésű motor teljesítményvesztése nélkül tudják teljesíteni a hatályos előírásokat. A fedélzeti diagnosztika lehetőségei is bővülnek, valamint a motorszabályozás is pontosabb lehet.

Forrás: Denso

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.06.25
Az évek óta tartó gazdasági fellendülés következtében ma már  a magyar motorvásárlók sem csupán a..
2019.06.25
Az autó- és a filmgyártó összeállt, hogy a július 4.-én itthon bemutatásra kerülő mozifilmhez....
2019.06.25
A Seat sportmárkájának új otthonát hivatalosan jövő év első negyedévében avatják fel. ..
2019.06.25
Az Enliten technológia 20%-kal csökkentheti az abroncsok gördülési ellenállását, csökkentve a jármű....
2019.06.25
Izraeli egyetemisták egy olyan rendszert dolgoztak ki a mesterséges intelligencia alkalmazásával,....
2019.06.25
Vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány az osztrák járműipari cég, az AVL Hungary Kft. érdi....
2019.06.24
A BMW a korábban tervezettnél két évvel hamarabb, 2023-ra piacra kívánja vinni 25 elektromos....
2019.06.24
Idehaza is bemutatkozott a cseh márka új üdvöskéje a ŠKODA Scala. A szalagátvágás két társmodellje....
2019.06.24
Csaknem 10 százalékkal nőtt az oroszországi gépjárműgyártás teljesítménye 2019 első harmadában. Az....
2019.06.24
Luis Eduardo Leon Kolumbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....