lambda-szonda

A lambda-szonda funkcióinak bővítése

2018.03.05.

A lambda-szonda hozzájárul a mai motorok teljesítménynöveléséhez és pontos szabályozásához. Nem csak a károsanyagkibocsátás-, hanem a tüzelőanyagfogyasztás-csökkentés is lehet a szonda feladata, ha kicsit kibővítjük a szélessávú lambda-szonda feladatkörét.

 

A szélessávú szonda eleve sokkal pontosabb szabályozást tesz lehetővé, mint az ugrásjelet produkáló szenzor, hiszen a lineáris jellel nem csak a sztöchiometrikushoz viszonyított dús vagy szegény keveréket tudjuk megkülönböztetni, hanem pontosan tudjuk mérni a kipufogógáz oxigén-tartalmát. A pontosabb mérés nem csak a motorszabályozás minőségét javítja, hanem a három komponensre ható katalizátor átalakítási hatásfokát is növeli és a katalizátor élettartamát is tudja növelni, mert a katalizátorban tárolt oxigén és szénhidrogén mennyiségét nem engedi a motorvezérlő túl kicsi vagy túl nagy értékre.

 

 

Hengerszelektív vizsgálat

A motorok öregedésével a hengerek egyre különbözőbben viselkednek. A pontos és gyors szenzor segítségével minden egyes égési folyamat utáni kipufogógáz-impulzus külön is vizsgálható, így, ha az egyik henger kipufogógáz-összetételében változás lép fel, akkor a lambda-szonda figyelmeztetni tudja a motorvezérlőt. A figyelmeztetést a motorvezérlő valamilyen beavatkozással ellenőrzi, például égéskimaradást idéz elő az adott hengerben, és figyeli a hatást. A kisebb változásokat a motorvezérlő tudja kompenzálni, így a motor teljesítménye nem változik. A nagyobb változásokat a fedélzeti diagnosztikának (OBD) is továbbítja a motorvezérlő, ami hibakódot rendel a nem megfelelő működések mellé, ezzel segítve a szakembereket a hibakeresésben.

 

 

Még több szenzor a kipufogó-rendszerben

Az autógyártókat érintő károsanyag-kibocsátási előírások szigorodásával a kipufogó-rendszerben megsokszorozódott a szenzorok száma, hiszen olyan rendszereket kell felügyelni, mint az EGR, a DPF, az SCR vagy a NOx-tároló katalizátor, melyek mind valamely káros anyag emissziójának csökkentését okozzák.

A lambda-szonda tehát más szenzorokkal is együtt dolgozhat, például hőmérséklet-érzékelőkkel vagy nyomás-szenzorokkal, hogy az emissziókezelő rendszerek megfelelően működhessenek.

Egy jó példa erre a részecskeszűrő regenerálása, melyhez nagy oxigén-koncentráció és nagy kipufogógáz-hőmérséklet szükséges. A nyomásszenzor vagy differenciál-nyomásszenzor jelzi az eltömődöttség állapotát, a hőmérséklet-szenzor és a lambda-szonda pedig felügyeli a folyamatot, valamint védi az emissziókezelő rendszereket a túlterheléstől/károsodástól.

Ezek a rendszerek nem csak a dízelmotorral szerelt modellekben fordulnak, hanem a legújabb benzinmotoros autókban is megjelennek, hogy teljesíteni tudják a károsanyag-kibocsátási előírásokat.

Csökkentett kibocsátás

A fent említett emissziókezelő rendszerek feladata, hogy a belső égésű motor teljesítményvesztése nélkül tudják teljesíteni a hatályos előírásokat. A fedélzeti diagnosztika lehetőségei is bővülnek, valamint a motorszabályozás is pontosabb lehet.

Forrás: Denso

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.09.24
Az ellenőrzött autósok mintegy ötödét büntették meg a rendőrök az egyhetes TISPOL akció alatt,....
2019.09.24
Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a balesetmegelőzési és biztosítási témahetet, a Biztonság....
2019.09.24
Az autóközlekedés történetének világszerte talán legismertebb legendája került a múzeum....
2019.09.24
A lehető legjobban szerepelt az Euro NCAP tesztjein a márka első nagyvárosi SUV-modellje. Különösen....
2019.09.23
- Tíz év után először világszerte csökken a légi úton szállított áru mennyisége ebben az évben,....
2019.09.23
Júliusban növekedett éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma Európában, az év első....
2019.09.23
Az orosz autóbuszpiacra 1.200 új jármű lépett be 2019 augusztusában, ami elképesztően magas, 43,9....
2019.09.23
Muhammad Zaenal Abidin Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.09.23
A Toyota és a CleverShuttle nevű fuvarmegosztó startup több mint 2 millió kilométert tett meg....
2019.09.23
Tovább egyszerűsödött az e-kárbejelentő alkalmazás, a fejlesztésekkel mától külföldi-,....