útépítés

Négysávos lesz az út Szolnok és Budapest között

2015.06.03.

- Megállapodás született arról, hogy legkésőbb 2019-ig Budapestet és Szolnokot négysávos autóút köti majd össze, mégpedig a klasszikus nyomvonalon, a ferihegyi repülőtértől induló 4-es főút nyomvonalán - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Szolnokon, miután megállapodást írt alá Szalay Ferenccel, a Tisza-parti város polgármesterével.

- Szolnok polgárváros, ehhez azonban anyagi alapokra, munkahelyekre, vállalkozásokra van szükség, amelyet a város biztosított is az elmúlt években - hangoztatta a sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi kormányzati, illetve önkormányzati ciklus végéig, 2018-2019-ig állami forrásból megépül a négysávos autóút Budapest és Szolnok közötti szakasza "egyszerűsített tartalommal", ami még vonzóbbá teszi majd a várost a beruházók szemében. Szavai szerint a jövő évben már elkezdődnek a munkálatok.


A városnak jelenleg kétsávos déli elkerülője van, de épül majd egy kétszer kétsávos északi elkerülő út is. Ennek érdekében egy munkacsoportot állítanak fel, a szerda délutáni kormányülésen pedig valószínűleg már kormányhatározat is születik az elkerülő ügyében. Uniós források hiányában állami költségvetésből biztosítják az ehhez szükséges forrást - ismertette a kormányfő. Kérdésre válaszolva úgy összegzett: meg fog épülni az M4-es, de nem autópályaként, hanem autóútként, ehhez azonban "mindent újra kell gondolni, újra kell számolni".

Szalay Ferenc ezt részletezve elmondta, hogy az Abony és Fegyvernek közötti, leállított útépítés "új gondolattal folytatódik tovább": ennek egyik része a szolnoki északi elkerülő, a másik a Törökszentmiklóstól Fegyvernekig tartó szakasz. Az M4-es "nem marad torzó", megépül, mégpedig ugyanazon a nyomvonalon, de más műszaki tartalommal, nem autópálya, hanem autóút lesz - foglalta össze.

A kormányfő utalt arra, hogy Szolnok vasutas hagyományokkal rendelkező város, és a kormány fejlesztési tervet készít arról, "hogyan lehet a jövő magyar vasútjába bevonni" azokat a szerelvényeket, amelyeket Szolnokon gyártanak. Kérdésre válaszolva jelezte, több száz milliárd forintot tervez a kabinet a jövőben vasútfejlesztésre költeni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.19
Mechanikus összkerékhajtási rendszerrel szerelte a Camry és Avalon szedánokat a Toyota. A rendszer....
2019.11.19
Az Eurotrade Kft. Európában egyedülálló módon olyan piacbevezető szakmai napot szervezett, ahol két....
2019.11.19
Bővült az Európai Unió autópiaca októberben. Szinte minden nagy tagállamban nőtt a forgalomba....
2019.11.19
 A Porsche Taycan az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatkozik 2019. november 20-án, a Los....
2019.11.19
A DriveNow szolgáltatása november 19-től Bécsben SHARE NOW néven lesz elérhető. A névváltás mögött....
2019.11.19
2014-ben zárt be az Opel bochumi gyára. Most újra hasznosították, a német posta csomagelosztó....
2019.11.19
Egy 49 éves linzi nő hétfő reggel háromnegyed óra leforgása alatt négyszer okozott balesetet,....
2019.11.18
A Volkswagen Golf több, mint egyszerű autó, kétségtelenül a németek zászlóshajója, amit mi sem....
2019.11.18
Olaszországban minden elektromos autóra 12 "cinquino", azaz régi Fiat 500 jut. A legendás....
2019.11.18
Oleg Gutsol Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....