kerékpár

Ritka magyar kerékpárok is voltak az AMTS-en

2018.04.18.

Varsa Endre gyűjtő és szakíró tíz ritka, magyar gyártású kerékpárt állított ki saját gyűjteményéből a Magyarok a világ járműgyártásában c. kiállításon.

A ma már nyugdíjas építőmérnököt gyerekkora óta érdekelte a biciklizés, a szakácskönyvek gyűjtése után, 1985-től kezdve ezen éli ki a gyűjtőszenvedélyét, ma már 37 magyar kerékpárja van. Úgy véli, az idő múlásával különösebb baja nem lesz a kétkerekűeknek, feltéve, ha védve vannak a korróziótól. Legfeljebb a zsírjuk öregszik meg, a régi gumik nem annyira, mert általában jó minőségűek, akár egy 60 éves is lehet még jó.

A mai Csepel kerékpárokat korszerűnek tartja, de véleménye szerint ma már nem folyik nálunk igazi gyártás, mert a hazai gyártókapacitással rendelkező márkák a vázakat külföldről, jellemzően a Távol-Keletről szerzik be, nem pedig Magyarországon állítják elő.  Az utolsó hazai vázgyárát, a Csepelét 2003-ban bezárták. Szerinte ma igazi magyar kerékpárépítőknek csak a vázépítő kisiparosok számítanak, akikből azért van egy pár. Papp László, Horváth András és Meszlényi Dániel egyedi megrendelésre készítenek kerékpárokat.

Varsa Endre nem csak gyűjti a kerékpárokat, hanem ír is róluk. A hazai kerékpárgyártás történetéről szóló, Magyar kerékpárok c. könyvének a második, bővített és javított kiadása a napokban jelenik meg 5000 forintos áron. Ezt kizárólag az Amicus Antikváriumban lehet majd megvenni Budapesten, vagy online felületen, a Bikemag honlapján.

 

Az AMTS-en kiállított kerékpárok:

 

Weiss Manfréd 28”-os „Graziosa” női kerékpár

Ez a kerékpár 1940-ben készült Csepelen. A kerékpár váza, hajtóműve, kormánya, kormánykészlete, abroncsai és kerékagyai mind-mind eredetiek. A nyereg korabeli, a pedálok Csepel pedálok, hasonlóak az eredetikhez. A kerékpár jellegzetessége a kormányszorító csavar és az ékes hajtókarok. A Graziosán kívül a Weiss Manfrédnak több mint 400 levédetett márkaneve volt. A fényezés Kerekes Gábor, a díszítést Balogh József munkája, a restaurálást Varsa Endre végezte.

 

Leader 28”-os férfi kerékpár

Ez egy érdekes, angol nevű kerékpár, amely 1948-ban készült. Ez volt az első év, amikor a csepeli gyár a háború után exportra újra termelt. A homlokcsőpajzsára az van ráírva, hogy Leader Cycle Works, ezért vélhetően ez a példány is exportra készült. A kerékpár érdekessége, hogy a „Kék Csoda” típusra rendkívül hasonlít a váza. A megrendelő kívánságára a szokásostól eltérő, zöld díszítésű kerekeket és Turán feliratú fékkart kapott. Egyébként a „Kék Csoda” egy, a háború előtt is gyártott kerékpártípus, egészen 1950-ig készült. A képen látható kerékpár Kovács Géza tulajdona volt, eredeti alkatrészek felhasználásával Varsa Endre restaurálta.

 

Csepel luxus női kerékpár

Ez a kerékpár Wiesinger Mártonnéé volt, 1950-ben készült a Csepel Művek Kerékpárgyárában. A hagyományos hattyúnyak alakú vázzal készült Csepel biciklik egyik utolsó darabja lehet. Sajnos a rendkívül ritka homlokcsőpajzsa hiányzik. Jellegzetessége az 1945 előtt készült WM kerékpárokhoz való nagyfokú hasonlóság. Fényezte és díszítette Boór Zoltán, eredeti alkatrészek felhasználásával Varsa Endre restaurálta.

 

Csepel R26 férfi kerékpár

Ez az R26-os 1956-ból származik, a típust abban az évben kezdték gyártani, egészen 1978-ig készültek ilyen típusúak. A kerékpár jellegzetessége a selyemfényű bordó szín, a hátsó papucs alakja, a Supergránát hátsó agy, a műanyag fogantyúk, az alumínium kormányfej, a bowdenes dörzsfék elöl, és a 26x1,5”-os, drótperemes gumik. Eredeti alkatrészek felhasználásával restaurálta Varsa Endre.

 

Bécs 28”-os városi férfikerékpár

Ez már kisipari termék, nem nagy gyárban készült. Bécs Ferenc műhelyéből való, a vázat 1941 előtt készítették, narancsszínűre Boór Zoltán fényezte. Varsa Endre úgy alakította kerékpárrá, hogy az a 80-as évek végi városi stílusát tükrözze, ezért 7 sebességes Sachs kontrafékes agyváltó került rá.

 

Bécs 27”-os női kerékpár

Szintén Bécs Ferenc műhelyében készült ennek a kerékpárnak a váza, amelynek az a különlegessége, hogy hegesztett, nem pedig forrasztott, (mint az itt kiállított összes többié), és a vázat Bécs Ferenc saját kezűleg készítette 1950-ben. Kerekei 27”-osak, a hátsó agya 3 sebességes, kontrafékes Sachs gyártmány. A restaurálást Varsa Endre végezte.

 

Essenfeld 28”-os férfi kerékpár

Ennek a kerékpárnak a váza Essenfeld Miksa műhelyében, Budapesten, a VIII. kerületi Lujza utca 3.-ban készült a 40-es években. Varsa a vázat szerezte meg, a többi alkatrésszel ő látta el, hogy a nem túl vastag pénztárcájú ún. „pipecek” ízlését tükrözze. Sebességváltója külső, háromfokozatú, van kontra féke, mindkettő Fichtel & Sachs termék, a váltót 1937-től gyártották. A kerékpárt Varsa endre állította össze, a vázat Boór Zoltán fényezte és díszítette.

 

Láng 28”-os női kerékpár

Láng János (1909-1983) a feleségének készítette az 1950-es évek elején. Akkor nem így nézett ki, más kerekek voltak benne. Varsa szerint nem illettek hozzá, ezért kicserélte őket. Jellegzetessége a kecses unisex váz, valamint az elöl dobfékes Sachs, hátul kontrafékes Sturmey Archer 3 sebességes agy. Láng mindenféle matricát szeretett rátenni a kerékpárjaira, ezért kissé csicsásak.

 

Láng 28”-os „Rakéta” kerékpár

Ezt a kecses városi kerékpárt szintén Láng János készítette 1950-ben, de más felszereltséggel. Hátsó agya F&S 3 sebességes kontrafékes, agyváltós agy 1941-ből. 

 

Kern 26”-os női kerékpár

Az egy igazi mestermunka. Annak idején egy szakma volt a kerékpár-motor- varrógép műszerész, Kern Antal 1949 és 1950 között készítette ezt a vázat azért, hogy inasból segéddé válhasson. Utána soha többé nem készített kerékpárt, mert varrógép-műszerész lett belőle, ezért ez a váz egyedülálló, unikális darab. A formája elég modern ahhoz képest, hogy közel 70 éve tervezték.

Varsa Endre magától az alkotótól vásárolta meg ezt a vázat, felújította, és kerékpárt készített belőle korabeli alkatrészekből. A hátsó kétsebességes kontrafékes agy 1938-ból való, F & S gyártmányú. A kerekek és a sárvédők a 70-es években készültek. A fényezésért Kerekes Gábor, a díszítésért Balogh József felelt.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.01.19
A hétszeres világbajnok fia csatlakozik a Ferrari Driver Academy-hez – jelentette be az olasz....
2019.01.19
A Škoda 2017 elején mutatta be a zászlóshajóját a Kodiaq-ot. Noha a kínálatban már volt egy....
2019.01.19
Tovább folytatódik az egykori Renault-Nissan vezér Carlos Ghosn körüli botrány, számolt be róla az....
2019.01.19
Armen Hamonangan Indonéziából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.01.19
Kulcs térségében váltakozó irányban, félpályán halad a forgalom – írta a police.hu. ..
2019.01.19
Nagy bejelentést tett a népszerű autóversenyző, aki szokásához híven tréfálkozott is egyet. ..
2019.01.19
2019-től egy frissen alapított, de hatalmas tapasztalat birtokában lévő versenyistálló képviseli a....
2019.01.19
Belgiumban, a Brüsszeli Autószalonon mutatta be a Ford a külső-belső dizájnelemekkel megújított, új....
2019.01.19
Az európai jogszabályok egyértelmű irányt mutatnak: minél zöldebb autókra van szükség, azonban az....
2019.01.19
Legalább nyolc teherautó égett ki szombat hajnalra virradó éjjel Vecsésnél – írta a....