Baleseti statisztika

Több szigor, kevesebb baleset

2019.07.15.

Félszázzal kevesebb ember vesztette életét az év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A rendőrség szerint ez igazolja több, korábban sokat vitatott döntésüket.

„Jelentősen javult az országos baleseti statisztika, az év első felében 51-gyel kevesebb halálos baleset történt, mint az előző év azonos időszakában” – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője Gál Kristóf nemrégiben. Megemlítette azt is: az utóbbi 30 évben 2013-ban volt a legkevesebb halálos baleset, és a 2019-es év eddigi adatai még annál is kedvezőbbek. A biztató tendenciát erősíti az is: a személyi sérüléses balesetek száma tavaly az év első öt hónapjában 6303 volt, az idén viszont ugyanebben az időszakban több mint négyszázzal kevesebb, 5859 történt. Ez hét százalékos csökkenést jelent.

Fának csapódott, összetört személyautó Győrújfaluban A balesetben egy ember életét vesztette. MTI/Krizsán Csaba

Mindez azért különösen érdekes, mert tavaly több rendőrségi döntés és szigorítás is heves vitákat váltott ki. Még a belügyminiszter is megszólalt, miután sokan kifogásolták, hogy a rendőrség a korábbi évek szokásaitól eltérően nem közli előre a mobil traffipaxok helyét. Szintén jókora vita bontakozott ki a gyorshajtók és a más szabályokat megsértő autósok kiszűrése, bírságolása érdekében bevetett civil rendőrautók miatt. Hogy a vitatott intézkedések és a kedvezőbb baleseti statisztikák között van-e közvetlen összefüggés? Az ORFK-nál úgy látják, nagyon is, döntéseik helyességét igazolják a friss adatok.

„A közúti közlekedési balesetek bekövetkezte számos, egymással szoros kölcsönhatásban fellépő tényezőtől függ, melyek közül a legfontosabb a közlekedők szabálykövető vagy ezzel ellentétes magatartása. (…) Fő célunk a másokra veszélyt jelentő járművezetők forgalomból történő kiszűrése, amit a hatékonyság érdekében jól látható, demonstratív módon, valamint rendőri jelleggel nem ellátott, civil jellegű gépkocsikkal is végzünk.” – írták, s, hogy tényleg mindent bevetnek, az a bírságok számából is kiderül.

Már nem jelentik be előre, hogy hol mérnek

A rendőrség 2019. első negyedévében a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megsértése miatt 149.758 esetben szabott ki közigazgatási és szabálysértési bírságot, illetve helyszíni bírságot 4,78 milliárd forint értékben. Csak viszonyításképpen: 2018-ban az első fél évben 280 ezer esetben szabtak ki büntetést a sebesség túllépése miatt, és összesen 8,9 milliárd forint büntetést róttak ki. Vagyis időarányosan idén több gyorshajtót fogtak, és több bírságot szabtak ki.

Továbbra is túl sokan hajtanak túl gyorsan

Noha a baleseti adatok összességében kedvezően változtak, akadnak olyan területek ahol még ma is riasztó ellentmondások figyelhetőek meg. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője június közepén a Magyar Autóklubnál tartott sajtótájékoztatón elmondta: ma Magyarországon viszonylag magas, 90 százalék fölötti az övhasználat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: a balesetben elhunyt járművezetők harmada nem volt bekötve, míg az életüket vesztett utasok fele nem használta a biztonsági övet.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.08.20
A Peugeot nagyra törő célja, hogy az új 508-as – legyen az a szedán- vagy a most piacra került SW....
2019.08.20
A lakóautózás és az autóversenyzés nagyszerű egyvelegével állt elő az MS-RT csapata. Kívül sportos....
2019.08.20
Mykola Kapusta Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.08.20
A különleges karosszériaszíneket felvonultató, korlátozott darabszámú kivitel még vonzóbbá teszi a....
2019.08.20
Szeptemberben mutatkozik be a Project C nevű limitált széria. ..
2019.08.20
iatalok törték le a balatonszemesi vasúti átjáró csapórúdját. ..
2019.08.20
A V-osztályból kialakított EQV gyors töltést, rengeteg helyet és sokféle üléskonfigurációt kínál. ..
2019.08.20
A 2019-es New York-i Nemzetközi Autószalonon szép standdal büszkélkedett a General Motors....
2019.08.20
Árverésre bocsátották a Toyota F1-es hagyatékának egyik darabját. A 2004-es versenyautó....
2019.08.20
Neil Campbell brit kerékpáros 280,557 kilométeres óránkénti sebességgel új csúcsot állított fel....