Tóbiás és Balambér kalandjai - Vigyázz, csúszik! | Autoszektor

csúszós út

Tóbiás és Balambér kalandjai - Vigyázz, csúszik!

2014.11.23.

Jövő héten fagypont alá néz a hőmérséklet. Ideje felkészülni!

Tóbiás és Balambér a két kutyakölyök, a gyerekek meséken keresztül való szórakoztatása, és tanítása mellett, minden héten jótanácsokkal jelentkezik, amit a tudatos közlekedésre is odafigyelő szülők hasznosíthatnak a mindennapokban.

Nem ismered a gyerekeknek szóló, Tóbiás és Balambér kalandjai CD-t? KATT IDE és küldünk egy részt!

Szóval a meteorológusok szerint jönnek az egyre hidegebb idők és némi csapadék is társul mellé. Sajnos. De örüljünk, hogy eddig az évszakhoz képest jó időnk volt. A hideg és a nedvesség találkozása tudjuk mihez vezet, főleg ha hőmérséklet fagypont alá csökken. Igen, jegesedéshez! Most, hogy már múlthéten átvettük, hogyan téliesítsük a bringákat, tegyük meg ezt az autóval is. Először is szereljük fel rá a téli gumit, ha van.

Legyünk tisztában azzal, hogy egy a hó leesésének igenis vannak hatásai. Drasztikusan megváltoznak a közlekedési körülmények, nagy mértékben csökken a tapadás, és nő a fékút is. Ha elindítunk egy másfél tonna körüli személyautót, gondoljuk végig, azt a tömeget (és annak a lendületét) valahogy meg is kell állítanunk. Nem biztos, hogy havas-jeges útviszonyok mellett ez könnyű feladat. A legegyszerűbb tanács: mérsékeljük sebességünket!

De nézzük, mire figyeljünk oda kiemelten, ha leesik az első hó, hogy gond nélkül érjünk be a reggel a suliba a gyerekekkel.

Az autó előkészítése

A reggeli kávé lefőzése közben az ablakon kinézve egy "kellemes" hétfő reggel arra eszmélünk fel, hogy az éjszaka leesett hó nem csak az egész tájat, de bizony az autónkat is befedte. Amikor elindulunk, hogy kiássuk, akkor döbbenünk csak rá, hogy a kocsiban van minden, ami kell ahhoz, hogy megszabadítsuk a hótakarótól. A hókefe, a jégoldó, a zárolajozó. Majd szomorúan jövünk rá, hogy szomszédunk előrelátóbb volt, ő a házban vagy a garázsban tartja ezeket és kellemes reggeli füttyszó kíséretében kezdi meg autója takarítását. Ha jóban vagyunk szomszédunkkal, akkor egy sütiért cserébe akár kölcsön is adhatja a kellékeit, megoldva ezzel a problémánkat. De ne erre alapozzunk. Tartsuk a szükséges eszközöket olyan helyen ahonnan egyszerűen fel tudjuk kapni, ha bevetésre kell indulni. Tehát a tanulság, ezeket a kellékeket lehetőleg az autón kívül helyezzük el!

A takarítás során az alábbiakra feltétlen ügyeljünk:

  • a szélvédőn ne csak lősért vágjunk magunknak, hanem takarítsuk le teljesen
  • az oldalablakokat se hagyjuk ki
  • lámpatesteket is takarítsuk le, és ha kell jégtelenítsük is! (Igen veszélyes, ha nem látja a többi közlekedő, hogy fékezünk, vagy éppen indexelünk!)

Az elindulás

A legfontosabb, hogy elkerüljük a kerekek megcsúszását, annak érdekében, hogy  a tapadásuk megmaradjon. Ha sikerült mozgásba hozni autónkat, akkor ügyeljünk arra, hogy gyorsításunk fokozatos és egyenletes, a kerekek megcsúszása nélkül. ESP-vel felszerelt autók előnyben. (Fékezéskor az ABS vagy a fokozott óvatosság lehet segítségünkre, hogy elkerüljük a kerekek megcsúszását, és ezzel a tapadás elvesztését, de erről később...) 

Amit kiemelünk: bizonyos esetekben a motorfék is előidézheti a hajtott kerekek tapadásvesztését, ami megcsúszáshoz vezet. Hátsókerék meghajtású autónál ez különösen nagy odafigyelést igényel, mert a hatás akár olyan is lehet, mintha akaratunk ellenére behúznánk a kéziféket!

A fékezés

Alapvető, hogy havas-jeges útviszonyok mellett mindig készenlétben álljunk a fékezésre. Tartsunk megfelelő követési távolságot és kerüljük a hirtelen fékezéseket, gázadásokat. Óvatosan fékezzünk, elkerülve a kerekek blokkolását. ABS-es autók előnyben. Ha a kocsi megcsúszik, akkor nehéz lesz újra "összeszedni", főleg egy olyan sofőrnek, aki alatt még sosem csúszott meg autó. Ha mégis elveszítjük az uralmat az autónk felett, akkor próbáljuk összeszedni a tapadását. Ha nincs ABS az autóban, akkor semmi esetre se álljunk a fékpedálra, hiszen ha így teszünk, akkor egy csúszó vaskupacot csinálunk az autóból, és arra megy, amerre a fizika törvényei viszik. Ha lelépünk a fékpedálról, akkor van esélyünk rá, hogy a kerekeink visszanyerik a tapadásukat és újra visszanyerjük az irányítást az autónk felett!

A kanyarodás

Mielőtt megkezdenénk irányváltásunkat, jó előre kezdjük meg az egyenes vonalú fékezést, majd ha sikerült lelassítanunk a megfelelő tempóra, csak az után fordítsuk be az autót a Kökörcsin utcára!

Összességében a legfontosabb a biztonság! Mindig ez lebegjen a szemünk előtt, ha ilyen időben mégis arra szánjuk el magunkat, hogy autóba ülünk. Lassuljunk le, és mindent megfontoltan tegyünk! Bár a mai autók nagy részében található már olyan elektronikai biztonsági rendszerek, melyek segítenek minket az ilyen helyzetek megoldásában, de mindenre ezek a rendszerek sem képesek. Inkább késsünk néhány percet, de érjünk oda egyben!

Tóbiás anyukája, pedig valahogy így küldené iskolába csemetéit egy havas reggelen:

Tóbiás! Balambér! Gyertek, vegyétek fel a jó meleg téli bakancsot és a télikabátot! Meg ne fázzatok!
Ha pedig útnak indultok, legyetek körültekintőek, nehogy elcsússzatok egy befagyott pocsolyán vagy fagyott havon! Vigyázzatok magatokra! Legyetek óvatosak! És Apát is intsétek óvatosságra az autóban!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.11.13
Sergey Drozdov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.11.13
Legkevesebb 12 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében szerdán....
2019.11.13
Idén jubilál a Toyota Racing Development, közismertebb nevén a TRD. A gyári tuning- és sportrészleg....
2019.11.13
A Ford látványosan bizonyította hibrid hajtású autóinak 5 csillagos biztonságát, hiszen a vadonatúj....
2019.11.13
Több mint 20 milliárd forint értékben 352 új autóbusz megvásárlásáról kötött szerződést a Volánbusz....
2019.11.13
Nem foglalkozik olyannal, ami nincs legalább 3-4 tonna – így vonhatunk konklúziót, ha....
2019.11.13
Jelentősen és tartósan csökkent a várakozás a járművezetői vizsgákra a Közlekedési Alkalmassági....
2019.11.13
A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az M1-es autópályán és az 1-es számú főúton....
2019.11.13
A BMW Motorsport az új M2 CS műszaki alapjaira épített M2 CS Racing modellt kínálja a privát....
2019.11.13
Berlin mellett építi fel első európai üzemét a Tesla - jelentette be Elon Musk, az elektromos....