fejlesztés

Újabb 3 milliárd forintos beruházás az autóiparban

2018.04.06.

Mintegy 3 milliárd forintos beruházással, 100 új munkahelyet teremtve bővíti zalaegerszegi autóipari gyárát a Flex (korábban Flextronics) - jelentette be Szijjártó Péter pénteken a zalai megyeszékhelyen.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az amerikai gyökerű cég beruházásához a magyar kormány 769 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít. A fejlesztésnek köszönhetően a szegmensben a legmodernebbnek számító felületkezelő technológiát tud bevezetni a cég, hozzájárulva ezzel a Magyarországon vezériparágnak számító autóipar beszállítói kapacitásának bővítéséhez.

Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy az új technológiák bevezetése, "a modernkori ipari forradalom" a kormányokat is versenyhelyzetbe hozza, hiszen azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek meg tudják győzni a fejlődés zászlóshajóinak számító vállalatokat, hogy az adott ország jelenti a legjobb helyszínt a fejlesztésekhez. Ebben a versenyben Magyarország "komoly sikereket ért el az új világgazdasági korszak beruházásainak ösztönzésében".

    

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Lang János, a Flextronics Kft. alelnöke (j2) a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Vámszabadterületi Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Zalaegerszegen. MTI Fotó: Varga György

A sikerességhez szükség volt Európa legalacsonyabb adóira, a felsőoktatás strukturális átalakítására a műszaki, informatikai, matematikai szakok erősítésével, német mintájú szakképzési rendszer bevezetésére, vagy Európa legrugalmasabb munkajogi szabályozására - fejtette ki a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy az autóipar kiemelt jelentőségű Magyarország számára, hiszen a teljes ipari kibocsátás 28,8 százaléka ebből a szegmensből származik, amely 175 ezernél is több dolgozót foglalkoztat. A magyar autóipari termékek 91,8 százalékát exportálja az ország. Az autóipar termelési értéke tavaly minden korábbi rekordot megdöntve meghaladta a 8 ezer milliárd forintot, de idén januárban is 10 százalékos növekedést mutatott.

Szijjártó Péter szerint Zalaegerszeg az itt zajló innovációs, járműipari és logisztikai beruházások révén a modernkori ipari forradalom "frontvonalába" került. Kiemelte az önvezető és elektromos járművek tesztpályáját, az ország első 5G-s mobilhálózati rendszerét, vagy a mindehhez kapcsolódó M76-os gyorsforgalmi utat, amely Ausztriával és Németországgal majd szintén tesztkörnyezetként kapcsolódik össze.

A Flex zalaegerszegi bővítése kapcsán a miniszter arra is kitért, hogy a Magyarországon jelenlévő 1700 amerikai vállalat a németek után a második legnagyobb befektetői közösséget jelenti. Tavaly 17 százalékkal nőtt a magyarországi beruházásaik értéke, és 10 nagy amerikai befektetésről született megállapodás. Idén a Flex már a hetedik amerikai vállalkozás, ezek összesen 1500 új munkahelyet teremtenek 64 milliárd forintnyi beruházási összeggel - ismertette Szijjártó Péter.

Lang János, a Flex európai és amerikai vállalatainak alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy szakértők szerint az autóiparban a következő 5-10 évben nagyobb, forradalmibb változások jönnek, mint az elmúlt 50 évben történtek. Ebben a folyamatban a Flex egyfajta katalizátor, hiszen beszállítóként 16 országban 34 telephelyen gyárt autóipari alkatrészeket több mint 450 autótípushoz.

Magyarországon 25 éve van jelen a cég, az ország ma már a legnagyobb európai gyártóbázisa.

Világszerte 12,5 ezer termék fejlesztésében és gyártásában vesz részt, partnereik között van a Google, a Lenovo vagy a Nike. Több mint 30 országban 200 ezernél is több munkavállalót foglalkoztat, közülük mintegy 20 ezren mérnökök.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) elmondta: a Flex Zalaegerszegen jelenleg több mint 3000 embert foglalkoztat, tevékenysége tökéletesen illik a városban zajló innovációs fejlesztésekhez. Ma már nem a munkanélküliség számít problémának a városban, hanem az, hogy honnan lesz elég munkaerő a fejlesztésekhez, ezért is indított a város 600 milliós beruházást egy korszerű munkásszálló kialakítására.

Kiemelte azt is, hogy a kormány 8 évvel ezelőtti ígéretéhez híven, hogy 10 év alatt egymillió új munkahelyet teremt, mostanra már időarányosan csaknem 800 ezer új álláshely jött létre Magyarországon. 

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.01.15
A Lada 2018-ban is az orosz autópiac vezetője márkája maradt. Az Avtovaz közleménye szerint tavaly....
2019.01.15
~600 lóerő a belépő szint. Hibrid hajtás, izmos V8-as és nyomatékgyárral felérő 12 henger. Néha....
2019.01.15
A brit kormány azt javasolja a Nagy-Britanniában kiállított gépjárművezetői jogosítványok....
2019.01.15
Ali Shafei Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.01.15
A Volkswagen AG és a Ford Motor Company ma bejelentette az első hivatalos megállapodások....
2019.01.15
Az Opel megszerzésével a PSA-csoport rekordszámú, 3,88 millió járművet értékesített tavaly, ami 6,8....
2019.01.15
A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) a könnyűfém keréktárcsákat készítő, német....
2019.01.15
Az országban 175 240 új autót adtak el decemberben, 5,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál....
2019.01.15
A „bado” márka igazi sikertörténet. A 44 éves Badó Ferenc ruhaipari mérnök, a cég tulajdonosa és....
2019.01.15
A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport a szén-dioxid-kibocsátásban....