fejlesztés

Újabb 3 milliárd forintos beruházás az autóiparban

2018.04.06.

Mintegy 3 milliárd forintos beruházással, 100 új munkahelyet teremtve bővíti zalaegerszegi autóipari gyárát a Flex (korábban Flextronics) - jelentette be Szijjártó Péter pénteken a zalai megyeszékhelyen.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: az amerikai gyökerű cég beruházásához a magyar kormány 769 millió forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít. A fejlesztésnek köszönhetően a szegmensben a legmodernebbnek számító felületkezelő technológiát tud bevezetni a cég, hozzájárulva ezzel a Magyarországon vezériparágnak számító autóipar beszállítói kapacitásának bővítéséhez.

Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy az új technológiák bevezetése, "a modernkori ipari forradalom" a kormányokat is versenyhelyzetbe hozza, hiszen azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek meg tudják győzni a fejlődés zászlóshajóinak számító vállalatokat, hogy az adott ország jelenti a legjobb helyszínt a fejlesztésekhez. Ebben a versenyben Magyarország "komoly sikereket ért el az új világgazdasági korszak beruházásainak ösztönzésében".

    

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Lang János, a Flextronics Kft. alelnöke (j2) a Flextronics International Termelő és Szolgáltató Vámszabadterületi Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján Zalaegerszegen. MTI Fotó: Varga György

A sikerességhez szükség volt Európa legalacsonyabb adóira, a felsőoktatás strukturális átalakítására a műszaki, informatikai, matematikai szakok erősítésével, német mintájú szakképzési rendszer bevezetésére, vagy Európa legrugalmasabb munkajogi szabályozására - fejtette ki a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy az autóipar kiemelt jelentőségű Magyarország számára, hiszen a teljes ipari kibocsátás 28,8 százaléka ebből a szegmensből származik, amely 175 ezernél is több dolgozót foglalkoztat. A magyar autóipari termékek 91,8 százalékát exportálja az ország. Az autóipar termelési értéke tavaly minden korábbi rekordot megdöntve meghaladta a 8 ezer milliárd forintot, de idén januárban is 10 százalékos növekedést mutatott.

Szijjártó Péter szerint Zalaegerszeg az itt zajló innovációs, járműipari és logisztikai beruházások révén a modernkori ipari forradalom "frontvonalába" került. Kiemelte az önvezető és elektromos járművek tesztpályáját, az ország első 5G-s mobilhálózati rendszerét, vagy a mindehhez kapcsolódó M76-os gyorsforgalmi utat, amely Ausztriával és Németországgal majd szintén tesztkörnyezetként kapcsolódik össze.

A Flex zalaegerszegi bővítése kapcsán a miniszter arra is kitért, hogy a Magyarországon jelenlévő 1700 amerikai vállalat a németek után a második legnagyobb befektetői közösséget jelenti. Tavaly 17 százalékkal nőtt a magyarországi beruházásaik értéke, és 10 nagy amerikai befektetésről született megállapodás. Idén a Flex már a hetedik amerikai vállalkozás, ezek összesen 1500 új munkahelyet teremtenek 64 milliárd forintnyi beruházási összeggel - ismertette Szijjártó Péter.

Lang János, a Flex európai és amerikai vállalatainak alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy szakértők szerint az autóiparban a következő 5-10 évben nagyobb, forradalmibb változások jönnek, mint az elmúlt 50 évben történtek. Ebben a folyamatban a Flex egyfajta katalizátor, hiszen beszállítóként 16 országban 34 telephelyen gyárt autóipari alkatrészeket több mint 450 autótípushoz.

Magyarországon 25 éve van jelen a cég, az ország ma már a legnagyobb európai gyártóbázisa.

Világszerte 12,5 ezer termék fejlesztésében és gyártásában vesz részt, partnereik között van a Google, a Lenovo vagy a Nike. Több mint 30 országban 200 ezernél is több munkavállalót foglalkoztat, közülük mintegy 20 ezren mérnökök.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) elmondta: a Flex Zalaegerszegen jelenleg több mint 3000 embert foglalkoztat, tevékenysége tökéletesen illik a városban zajló innovációs fejlesztésekhez. Ma már nem a munkanélküliség számít problémának a városban, hanem az, hogy honnan lesz elég munkaerő a fejlesztésekhez, ezért is indított a város 600 milliós beruházást egy korszerű munkásszálló kialakítására.

Kiemelte azt is, hogy a kormány 8 évvel ezelőtti ígéretéhez híven, hogy 10 év alatt egymillió új munkahelyet teremt, mostanra már időarányosan csaknem 800 ezer új álláshely jött létre Magyarországon. 

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.08.19
Összeütközött egy autó a Szegedről Budapestre tartó Aranyhomok InterCityvel vasárnap a csengelei....
2018.08.19
Félmilliárd euró kártérítést helyezett kilátásba Genova városa és az áldozatok családtagjai számára....
2018.08.19
Dinnyéket szállító kamion és két személyautó ütközött össze szombat este Fejér megyében, a 64-es....
2018.08.18
A következő évtizedek során várhatóan – vagy inkább biztosan - jelentősen átalakul az....
2018.08.18
A Nissan GT-R szupersportautó idén ünnepli 50. születésnapját. A japán márka egy exkluzív....
2018.08.18
A ŠKODA egy igazán különleges akcióval készült a versenysorozat hazai fordulójára, a Veszprém....
2018.08.18
Fakhredin Dostmohamad Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.08.18
Egyre több gyártó kezd ráébredni világszerte, hogy van fizetőképes kereslet a prémium kivitelű....
2018.08.18
Első győzelmét aratta a TCR Európa-kupában a magyar versenyző. ..
2018.08.18
Az Autós Országos Gyorsasági Bajnokság - Hankook Racer Cup mezőnye harmadik versenyhétvégéjén a....