Audi A8

Utánpótlás – A filmvászon kedvencei

2018.04.12.

Az Utánpótlás rovat következő cikkében néhány filmvászon inspirálta autóról írunk, amelyek az izgalmas jelenetekkel és a kedvelt tulajdonságokkal felruházott vezetőikkel beégtek elménkbe. Oly’ annyira, hogy egy-egy modellt meglátva rögtön a filmre asszociálunk.

Fotó: quora.com

Az örök klasszikusok közé tartoznak a Szállító című filmsorozat főszereplői, nevezetesen Frank Martin (Jason Statham) és az Audi A8L W12. A páros tökéletes kombinációt alkot: elegáns autóhoz elegáns sofőr, a sportos pillanatokra pedig robbanékony erő mindkét részről. Egy kicsit árnyaltabban, jól menő üzleti vállalkozás vagy egyéb területen szerzett hangsúlyos vezető szerep esetén megengedhető egy személyi sofőr. A megbízhatóság és pontosság kulcsfontosságú kérdés ebben az esetben, hiszen lényegében mindenhová elkísér minket a pilóta. Frank Martin karaktere sok elit sofőr példaképe lehet. Társalgási képességei, eleganciája, felkészültsége és jó problémamegoldó képessége révén talán még testőrnek is beválna. Ugyan szigorú, szabályok szerinti élete pont mindig a mozivásznon borult fel, de nincs tökéletes sofőr, nézői elvárások viszont annál inkább.

Fotó: torque.com

Hű társa egy ikonikus autó. Hosszított lábtér (+130 mm), 48 szelep és 90 literes tank jellemzi. Az Audi A8L közismert luxuscirkálója volt az utaknak körülbelül a 2005-2010-es évek között. W12-es motorja 450 lóerős teljesítményre és 580 Nm-es nyomatékra képes. Ugyan 5,2 méteres hossza ellenére aránylag jól vezethető, érezhető, a városban maximum 300 kilométeres hatótáv miatt abszolút a „miért ne, megengedhetem magamnak” kategóriába tartozik az autó.

Fotó: prestigeimports.com

Noha a sasorrú Mercedes S-osztály akkoriban is valamivel nagyobb kényelemmel jutalmazta a második szekcióban utazókat a legendák szerint, az Audinál is mindent elkövettek annak érdekében, hogy fejedelmi körülmények között érezzük magunkat: adaptív lengéscsillapítás, ülésfűtés, masszázs és kényelmes fotelek például. A vetélytársakkal szembeni 200 kg tömegbeli mínusz és a tömbszerű, karakteres forma még egy érv volt akkoriban a több mint két tonnás A8 W12 mellett. A legtöbbek bánatára a modellváltáskor megszűnt a far hangsúlyos felső íve, de ezt a modellfrissítéskor sikerült kiküszöbölni, nem beszélve a legújabb generációról.

Néhány extrával 40 milliós ára nagyon nem két fillér volt már akkor sem, de megnézhetjük mit tud a legújabb fapados változat 28 millióért, vagy hogy milyen konkurenst vesztegetnek 51 millióért luxuscirkálók között. Egy biztos, még Ingolstadtban is a ritka pillanatok egyike, hogy valaki A8L W12-vel érkezzen a márka főhadiszállására, ezt igazolja a portás tekintete.

Fotó: http://fastandfurious.wikia.com

A 2013. november 30-án egy autós balesetben elhunyt Paul Walkernek állít emléket több ’90-es és 2000-es évekbeli sportautó. A csibész és merész tulajdonságokkal felruházott Brian karakter az éjszakai versenyzők és az autót tunerek közismert kedvence volt. A Halálos iramban című filmsorozat Lancere vagy Skyline-ja után bizony világszerte sokan megfordulnak az utcákon.

A Mitsubishi Lancer Evo VII 2 literes motorral és rikítózöld festéssel feltűnő jelenség. Neve legendaként él a számítógépes játékok világában is, legyen szó raliról vagy városi küldetésekről. Az 1400 kilométert futott járgányt körülbelül 12 millió forintos áron hirdették meg anno az eBay-en, azóta új tulajdonost boldogít. A másik kedvenc, a Nissan Skyline ebből a filmsorozatból. 2,6 literes, 330 lóerős turbómotorja és egy nagy hídugratás a győzelemhez segítette hozzá Briant.

Fotó: http://fastandfurious.wikia.com

Az alábbi tuningolt modellek jó példaként szolgálnak a régi idők szerényebb teljesítményszintjeire. A nitrótól eltekintve azért valljuk be, a mai átlagembereknek egy fokkal talán élhetőbb és kevésbé idegen járművek kerültek ki anno a műhelyekből az erőviszonyokat tekintve. Manapság elégendő besétálni egy márkakereskedésbe, hogy 500 lóerő feletti autót vásároljunk. Egy-egy ikonikus modell éppen ezért tud még inkább felértékelődni, hiszen régebben ritkább csodák voltak a királykategóriát képviselő szereplők az utakon.

Az alábbi, filmvászon inspirálta autós cikkben a pilóta-gép viszonyáról és a legendás modellek háttértörténetéről olvashattunk. Hasonló autónk lehet munkaeszköz vagy kivételes alkalomkor elővett, épített darab, talán kapcsolatba hozható a fent említett két kategóriával, amelyben az autótól és az autóstól is van mit tanulni.

Fotó: wheels.ca

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.11.15
Az autóipar Magyarország egyik vezető iparága. A nagy autómárkákkal való együttműködésre a design....
2018.11.15
Utat mutat a károsanyag-kibocsátástól mentes logisztika felé a Scania házon belüli....
2018.11.15
Hiányos ellenőrzés miatt csaknem felére csökkentette várakozása szerinti üzemi nyereségprofitját az....
2018.11.15
Frontálisan összeütközött két busz csütörtök délután a bajorországi Ammerndorf közelében, 40 ember....
2018.11.15
Fakhredin Dost Mohamad Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.11.15
A Volkswagen Haszonjárművek és a SOVAC S.P.A kiszélesíti együttműködését Algériában. A jövőben....
2018.11.15
A vezető hazai infokommunikációs, energetikai, járműipari és légi közlekedési cégek....
2018.11.15
Környezettudatosságát megőrizve dinamikusabb fokozatba kapcsol a Lexus: a következő évtizedben....
2018.11.15
Második szintű autonóm vezetési képesség, távolság és sávtartó, valamint táblákat - akár egyszerre....
2018.11.15
Októberben csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az egy évvel....