Audi A8

Utánpótlás – A filmvászon kedvencei

2018.04.12.

Az Utánpótlás rovat következő cikkében néhány filmvászon inspirálta autóról írunk, amelyek az izgalmas jelenetekkel és a kedvelt tulajdonságokkal felruházott vezetőikkel beégtek elménkbe. Oly’ annyira, hogy egy-egy modellt meglátva rögtön a filmre asszociálunk.

Fotó: quora.com

Az örök klasszikusok közé tartoznak a Szállító című filmsorozat főszereplői, nevezetesen Frank Martin (Jason Statham) és az Audi A8L W12. A páros tökéletes kombinációt alkot: elegáns autóhoz elegáns sofőr, a sportos pillanatokra pedig robbanékony erő mindkét részről. Egy kicsit árnyaltabban, jól menő üzleti vállalkozás vagy egyéb területen szerzett hangsúlyos vezető szerep esetén megengedhető egy személyi sofőr. A megbízhatóság és pontosság kulcsfontosságú kérdés ebben az esetben, hiszen lényegében mindenhová elkísér minket a pilóta. Frank Martin karaktere sok elit sofőr példaképe lehet. Társalgási képességei, eleganciája, felkészültsége és jó problémamegoldó képessége révén talán még testőrnek is beválna. Ugyan szigorú, szabályok szerinti élete pont mindig a mozivásznon borult fel, de nincs tökéletes sofőr, nézői elvárások viszont annál inkább.

Fotó: torque.com

Hű társa egy ikonikus autó. Hosszított lábtér (+130 mm), 48 szelep és 90 literes tank jellemzi. Az Audi A8L közismert luxuscirkálója volt az utaknak körülbelül a 2005-2010-es évek között. W12-es motorja 450 lóerős teljesítményre és 580 Nm-es nyomatékra képes. Ugyan 5,2 méteres hossza ellenére aránylag jól vezethető, érezhető, a városban maximum 300 kilométeres hatótáv miatt abszolút a „miért ne, megengedhetem magamnak” kategóriába tartozik az autó.

Fotó: prestigeimports.com

Noha a sasorrú Mercedes S-osztály akkoriban is valamivel nagyobb kényelemmel jutalmazta a második szekcióban utazókat a legendák szerint, az Audinál is mindent elkövettek annak érdekében, hogy fejedelmi körülmények között érezzük magunkat: adaptív lengéscsillapítás, ülésfűtés, masszázs és kényelmes fotelek például. A vetélytársakkal szembeni 200 kg tömegbeli mínusz és a tömbszerű, karakteres forma még egy érv volt akkoriban a több mint két tonnás A8 W12 mellett. A legtöbbek bánatára a modellváltáskor megszűnt a far hangsúlyos felső íve, de ezt a modellfrissítéskor sikerült kiküszöbölni, nem beszélve a legújabb generációról.

Néhány extrával 40 milliós ára nagyon nem két fillér volt már akkor sem, de megnézhetjük mit tud a legújabb fapados változat 28 millióért, vagy hogy milyen konkurenst vesztegetnek 51 millióért luxuscirkálók között. Egy biztos, még Ingolstadtban is a ritka pillanatok egyike, hogy valaki A8L W12-vel érkezzen a márka főhadiszállására, ezt igazolja a portás tekintete.

Fotó: http://fastandfurious.wikia.com

A 2013. november 30-án egy autós balesetben elhunyt Paul Walkernek állít emléket több ’90-es és 2000-es évekbeli sportautó. A csibész és merész tulajdonságokkal felruházott Brian karakter az éjszakai versenyzők és az autót tunerek közismert kedvence volt. A Halálos iramban című filmsorozat Lancere vagy Skyline-ja után bizony világszerte sokan megfordulnak az utcákon.

A Mitsubishi Lancer Evo VII 2 literes motorral és rikítózöld festéssel feltűnő jelenség. Neve legendaként él a számítógépes játékok világában is, legyen szó raliról vagy városi küldetésekről. Az 1400 kilométert futott járgányt körülbelül 12 millió forintos áron hirdették meg anno az eBay-en, azóta új tulajdonost boldogít. A másik kedvenc, a Nissan Skyline ebből a filmsorozatból. 2,6 literes, 330 lóerős turbómotorja és egy nagy hídugratás a győzelemhez segítette hozzá Briant.

Fotó: http://fastandfurious.wikia.com

Az alábbi tuningolt modellek jó példaként szolgálnak a régi idők szerényebb teljesítményszintjeire. A nitrótól eltekintve azért valljuk be, a mai átlagembereknek egy fokkal talán élhetőbb és kevésbé idegen járművek kerültek ki anno a műhelyekből az erőviszonyokat tekintve. Manapság elégendő besétálni egy márkakereskedésbe, hogy 500 lóerő feletti autót vásároljunk. Egy-egy ikonikus modell éppen ezért tud még inkább felértékelődni, hiszen régebben ritkább csodák voltak a királykategóriát képviselő szereplők az utakon.

Az alábbi, filmvászon inspirálta autós cikkben a pilóta-gép viszonyáról és a legendás modellek háttértörténetéről olvashattunk. Hasonló autónk lehet munkaeszköz vagy kivételes alkalomkor elővett, épített darab, talán kapcsolatba hozható a fent említett két kategóriával, amelyben az autótól és az autóstól is van mit tanulni.

Fotó: wheels.ca

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.02.15
Van az úgy, hogy egy autógyár tud röhögni magán. Így van ez a Hondánál, ami ötvenedik ausztrál....
2019.02.15
A Peugeot merészen elegáns négykerekűeket produkál, a nemzetközi porondon magasan jegyzik....
2019.02.15
Valery Aleksandrov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.02.15
Immár az ötödik egymást követő hónapban csökkennek az eladások, részben az új emisszió-mérési....
2019.02.15
A Škoda 102 600 járművet szállított ki ügyfelei számára januárban. A ŠKODA növelte forgalmát,....
2019.02.15
Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az E.on Hungária Zrt. Európa....
2019.02.15
Maranellóban mutatták be pénteken a Forma-1-es Ferrari istálló idei versenyautóját, amely az SF90....
2019.02.15
A kanadai BRP (Bombardier Recreational  Products) szabadidős termékei, quadjai, jet ski-i, a Sea....
2019.02.15
A nemsokára kezdődő és a tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a magyar autóipar éves termelési....
2019.02.15
A helyszínen életét vesztette annak az autónak a sofőrje, amelyik árokba csapódott péntek reggel a....