Tóbiás és Balambér kalandjai – Gyalogoljunk biztonságosan | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Gyalogoljunk biztonságosan

2019.03.17.

Gyalogolni mindenki szokott, ám a járókelők a legvédtelenebb szereplők a közlekedésben, gyakran megsérülnek a balesetekben. Tarts velünk, és megmutatjuk, hogyan vigyázz magadra, és milyen szabályokra figyelj!

 
Ha gyalog közlekedünk, azzal nemcsak az egészségünknek, de a környezetünknek is jót teszünk. A rendszeres séta kímélő mozgásforma gyereknek és felnőttnek egyaránt: csökkenti a stresszt, erősíti a csontokat és javítja a szervezet ellenálló-képességét. És persze nem pöfögjük tele a várost kipufogógázzal.
 
Az előnyök mellett azonban tudni kell, hogy a közlekedésben a gyalogos az egyik legvédtelenebb. Nincs körülötte fém védőburok, nincs a fején bukósisak, amelyek megóvhatnák. Egy kisebb baleset is súlyos sérülésekkel járhat. Az elmúlt években nagyjából 2500 gyalogost ütöttek el minden évben Magyarországon. Ez a szám megfelel egy nagyobb falu lakosságának. Az összes baleset 15 százalékában gyalogos is megsérül.
 
Ezért nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy gyalogosként hogyan kerülhetjük el a veszélyes helyzeteket, és mire figyeljünk, hogy mi se okozzunk balesetet. Már csak azért is, mert gyalog mindenki közlekedik. Aki a sarki közértbe is autóval megy, az is szokott gyalogolni.
 
 
A biztonságos gyaloglás alapjait akár már néhány éves korban megtaníthatjuk a gyerekeknek, ha közösen sétálunk. Mutassuk meg neki, hogy mindig megállunk a járda szélén, és mielőtt lelépünk az úttestre, jól szétnézünk, nem jön-e semmi. Figyeljük együtt a jelzőlámpát, mikor vált zöldre, hogy biztonságosan átkelhessünk a zebrán. Később már ő is megmondhatja, mikor mehetünk át az úton. Jó pár év el fog telni, mire egyedül elengedjük, de ha kézenfogva begyakorolunk vele mindent, nagyobb korára nem lesz problémája.
 
A gyalogosok a járdán közlekednek, sőt, a járdán kell közlekedniük. Kivéve, ha nincs járda kiépítve. Ilyenkor mehetnek az útpadkán, a bicikliúton, vagy ha más lehetőség nincs, az úttesten is. A legbiztonságosabb, ha a menetiránnyal szemben – az út bal oldalán – sétálnak. Így látják a mellettük elhaladó forgalmat, észreveszik az esetleges veszélyes helyzeteket, nem a hátuk mögül érkeznek az autók. Lakott területen kívül kötelező az úttest bal oldalán gyalogolni, lakott területen belül csak ajánlott.
 
A KRESZ szerint a gyalogosnak a zebrán – hivatalos nevén: gyalogátkelőhelyen – kell átmennie az úton. Ha nincs zebra a közelben, akkor a járda meghosszabbított vonalában kelhetünk át az útkereszteződésen. Ilyenkor egyenesen menjünk át az úton, hiszen így a leggyorsabb. Ne átlósan haladjunk, mert úgy több időt töltünk az úttesten. Váratlanul, takarásból ne lépjünk le, csak miután meggyőződtünk az átkelés veszélytelenségéről.
 
 
Zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van a járművekkel szemben. Mégsem nem lehet csak úgy, vaktában lelépni, előtte körül kell nézni, hogy veszélytelenül áthaladhatunk-e. Az autósoknak pedig olyan sebességgel kell a zebrát megközelíteniük, hogy át tudják engedni a gyalogost, és ha kell, meg tudjanak állni a zebra előtt. Jó tudni, hogy amíg a gyalogos csak áll a járda szélén, addig a járművekkel szemben nincs elsőbbsége. Csak miután lelépett az zebrára. Sajnos sokszor olyan tempóval mennek a kocsik, hogy szegény gyalogos nem mer lelépni, ilyenkor nincs mit tenni, ki kell várni, amikor már nem veszélyes lelépni a zebrára.
 
Ne legyünk mindig biztosak abban, hogy az autóvezetők észrevesznek minket! Keressük a sofőrrel a szemkontaktust, és figyeljünk a jelzéseire: ha int vagy villant a fényszóróval, akkor át fog engedni minket. Ha bizonytalanok vagyunk, megadja-e az elsőbbséget, inkább várjunk.
 
Elsőbbsége van a járókelőknek egy útkereszteződésben azon az úton is, amelyre az autó bekanyarodik. Ez még akkor is igaz, ha ott nincs zebra. De ilyenkor sem szabad elfelejteni, hogy csak akkor lépjünk le az úttestre, ha látjuk, hogy a sofőr biztonságosan meg tud állni, hogy elengedjen minket.
 
 
Előfordulhat, hogy éppen az okoz balesetveszélyes helyzetet, hogy egy autós megadja a gyalogosnak az elsőbbséget. Többsávos úton, párhuzamos közlekedésnél ha az egyik sávban megáll egy kocsi, hogy átengedje a gyalogost, akkor az álló autót tilos megelőzni, kikerülni. Sajnos ezt a szabályt nagyon sokszor nem tartják be, és életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. Ezért a többsávos utakon még óvatosabbnak kell lenni gyalogosként.
 
Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.07.15
A Mol emeli 7 forinttal a benzin, és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült....
2019.07.15
Félszázzal kevesebb ember vesztette életét az év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban....
2019.07.15
A McLaren idei fejlődése a szezon talán legmeglepőbb és legpozitívabb hozadéka. Biztosak lehetünk....
2019.07.15
Levkovskiy Nikolay Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.07.15
Továbbra is azt tesszük, ami a feladatunk: gépjárműveket - köztük hazánk legnépszerűbb autóját, a....
2019.07.15
2019. július 15-től Reinhard Münster (56) veszi át a Mercedes-Benz Hungária Kft. vezetését. Az....
2019.07.15
A Széchenyi István Egyetemen 17 mérnökhallgató vesz részt a Development Camp elnevezésű négyhetes....
2019.07.15
Az akkumulátorok hosszabb élettartama érdekében a Bosch új felhőalapú szolgáltatásokat fejleszt,....
2019.07.15
Vajon rá tudja-e venni az autósokat a BMW, hogy kiszálljanak volánjaik mögül, s a zsúfolt városi....
2019.07.15
A NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma kéri a gazdasági tevékenységet folytató társaságok-, a kutatással....