Vietnám

Autó, amihez arcát adta David Beckham

2020.10.09.

Első Forma 1-es Nagydíját törölte a Covid, de Vietnam nem adja fel és tovább harcol az autófronton.

Féléves bringatúra

Német gén, olasz dizájn, szépségkirálynő és futballsztár sem garantálja az első vietnami autó piaci sikerét, pedig eltökéltek a VinFast márka alapítói, akiknek szülei még az amerikaiak ellen harcoltak. Nem is akárhogyan, hiszen a franciák, majd az amerikaiak elleni háborúban kiépített Ho Si Minh-ösvényen kétmillió katona tette meg a Hanoi és Saigon közötti 1600 kilométeres távolságot.

Az egykori keskeny csapáson többnyire kerékpáron szállították az utánpótlás élelmiszert és fegyvert, volt olyan kétkerekű, melyre negyedtonnányi árút pakoltak, a bringás tehertúra akár fél évig is eltartott.

A legendás szabadságösvény ma már végig aszfaltozott gyorsforgalmi út, melyen egyre több a gépkocsi, de az autópark sűrűsége még messze elmarad az európai vagy kínai statisztikától.

Harc az autófronton

Hatalmas bővülési lehetősége van a járműiparnak és az autókereskedelemnek, hiszen a vietnami utakon még ma sem ritkák az egykori gyarmattartó franciák matuzsálem korú autói, és a közlekedők többsége napjainkban is kerékpárt vagy robogót használ. A motorizáció jelképe lett a Hanoiban felépített 5,6 kilométeres versenypálya, ám az áprilisra tervezett első Forma 1-es Nagydíjat törölték a Covid miatt, de a vietnamiak most sem adják fel, és tovább harcolnak az autófronton.

Van miért, mert a 97 millió lakosú Vietnamban ezer emberre mindössze 25 személyautó jut, ezen javítana a VinFast, mely évi 300 ezer autó gyártását tervezi.

A 2018-ban alapított VinFast autó-, és motorkerékpár márka új profil a Pham Nhat Vuong által 1993-ban, Ukrajnában alapított és a Ho Si Minh-városi tőzsdén is jegyzett Vingroup. A közel félszáz céget, több áruházak, szállodát és egyetemet működtető, hanoi központú Vingroup a Mivina élelmiszermárka sikerének köszönheti felfutását, nyereséget továbbra főleg ingatlanokba fekteti, miközben beszállt a járműgyártásba is.

A General Motorst pótolja

Nem kellett nulláról kezdeni, mert a VinFast 2018-ban megkapta a Vietnamból kivonuló General Motors üres telephelyét és csarnokait, ahol korábban Chevroleteket szereltek össze. A szerződés értelmében a továbbiakban a VinFast forgalmazza az amerikai márka autóit és alkatrészeit, valamint vállalta a szervizhálózat működtetését és egy lokális modell gyártását.

Zöldmezős beruházás keretében épül egy új komplexum is, melyben exportra is kerülő villanyautók készülnek. A vietnami autógyárnak a német EDAG segít a termékfejlesztésben és a gyártástechnológia kidolgozásában, a telephely és az üzemek gépesítéséről a thaiföldi AAPICO céggel állapodtak meg.

Első modellpárjuk az 5-ös és X5-ös BMW alapjaira épülő Lux A2.0 szedán és Lux AS2.0 SUV. Mindkét autó motorját az osztrák AVL fejlesztette tovább: a kétliteres, négyhengeres, N20 kódjelzésű benzines turbómotor 177, illetve 230 lóerős teljesítményű, mindkettőhöz nyolcfokozatú ZF automata kapcsolódik.

Párizsi premier

A Forma 1-es futammal nem volt szerencséje Vietnamnak, viszont a VinFast márka még éppen bejutott az utolsó rangos nemzetközi autószalonra. Párizsban megadták a módját mindkét modelljük premierjének: a VinFast standján a vietnami szépségkirálynő és az egykori futballsztár, David Beckham adta arcát a rendezvényhez, melynek végén egy kis vietnami zászlót kapott ajándékba az egykori futball legenda. A megjelenésért kapott honorárium összege üzleti titok.

Amit tudni lehet, hogy autóipari projektéjére eddig 3,5 milliárd dollárt költött a VinFast, melynek jelszavai: Vietnami-Stílusos-Biztonságos-Kreatív-Úttörő.

Az észak-vietnami Hai Phong kikötő közelében 335 hektáron felépülő komplexum ötvenezer négyzetméteres présüzemében és százezer négyzetméteres festődéjében, valamint 200 ezer négyzetméteres szereldéjében 1200 robot segíti a napi nyolcszáz autós termelést.

Mini Opel és maxi President

Az ötméteres luxuskocsi és SUV mellett gyártani fogják a helyi piacra fejlesztett Opel Karl kisautót, melyet 1, illetve 1,4 literes szívó benzinmotorral és fokozatmentes automata sebességváltóval kínálnak majd.

Elektromos robogók mellett tervezik villamos hajtású buszok és teherautók gyártását, 2025-től évi egymillió motorkerékpár és félmillió gépkocsi készül a a VinFast üzemeiben.

Előlegként helyi piacon megjelent az ütős és feltűnő VinFast Prsident, mely fekete-arany fényezést, aranyszínű felniket és feltűnő domborítást kapott motorháztetejére, így már elfér benne a General Motorstól származó és a Chevrolet Silverado terepjáróból ismert V8 hengeres, 6,2 literes, 420 lóerős hajtómű, mellyel 6,8 másodperc alatt gyorsul százra a háromszázas végsebességű és 5,15 méteres kocsi. Nem tervezik a President exportját, mert a limitált széria mind az ötszáz darabja elkelt a helyi piacon, ahol ötvenmillió forintnyi vietnami dong szerepel árcéduláján.

Háttér

A Vietnami Szocialista Köztársaság centralizált rendszerű állam, melynek gazdaságpolitikáját a a Vietnami Kommunista Párt határozza meg, az 1986-os reformok után indult fejlődésnek a járműipar és autópiac.

Az idei év nyolc hónapjában 165.125 úja autó kelt el, ez 13,7 százalékos esést jelent. A 2019-es rekordévben közel 300 ezer új személykocsit, kis-haszonjárművet, nehéz-teherautót és buszt regisztráltak Vietnamban, ami 14 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A focus2move összeállítása szerint az idei augusztusi 26.408 darabja 24,9 százalékos növekedést jelent. A piacvezető Toyota eladásai 16 százalékkal estek, a második Kia viszont 56 százalékkal több autót adott el, a Ford eredménye mínusz 22 százalék.

A VAMA adatai szerint a tavalyi piacvezető a Toyota volt (65.856 db), aztán a Thaco Mazda (32. 728 db) és a Thaco Kia (28.986 db) következett, a maradékon az ugyancsak helyi összeszerelésű húsz japán és koreai márka osztozott.

 

 

 

 

 

 

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Véget ért a négy napos száguldó cirkusz, kiemelt esemény nem történt a ringen. ..
2024.07.23
Három veszélyes esetet is mutatott az MKIF az autós szállítás témaköréből. Az egyik kiteregette a....
2024.07.23
Mesés összeget, 1,9 millió dollárt  (átszámítva 660 millió forint) kapott kártérítés gyanánt egy....
2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..