TCR Wolrd Tour

Magyar túraautó király új ruhában

2024.04.13.

TCR World Tour: Hungaroring nem, Sport tv magyarul igen!

 

Az idei szezonban ismét FIA sorozatként indul Vallelungában a Kumho FIA TCR World Tour. A Hyundai márkával triplázásra készülő Michelisz Norbert mellett egy másik magyar is indul a világsorozatban: a Hungarian Motorsport Academy által támogatott versenyző, a húsz éves Losonczy Levente bekerült a Honda versenyzőfejlesztő programjába, így rajthoz állhat az ALM Motorsport színeiben a Kumho FIA TCR WORLD TOUR futamokon.

Az idei WT naptárból átépítése miatt kimarad a Hungaroring, de a magyar nézőknek jó hír, hogy a 2024-es sorozatot a Sport TV-n követhetik, méghozzá magyar kommentátorral.

A 2024-es szezon április 20-i versenyhétvégén kezdődik Olaszországban, a Rómához közeli Vallelunga versenypályán, és novemberben Makaóban ér majd véget úgy, hogy Európában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, illetve Ázsiában is rendeznek 14 futamot.

Izgalmasnak ígérkezik az egyre népesebb szériai idei szezonja, különösen magyar szempontból, a 2019-es világbajnoki és a tavalyi TCR World Tour megnyerése után Michelisz Norbert címvédésre készül. A legeredményesebb magyar pilóta idén is a Hyundai Motorsport Customer Racing színeiben, a BRC Hyundai N Squadra Corse csapatában versenyez az immár FIA besorolású TCR World Tourban. A csapat autóinak dekorációja változott és a pilótáik is új ruhában versenyeznek.

Michelisz Norbert: A tavaly megszerzett bajnoki cím után egyértelmű a cél, amiben óriási segítség a csapatnak, hogy három autóval kezdjük az idényt, Mikel Azcona mellett immáron Néstor Girolami is a csapattársam lesz. Üdv nálunk, Bebu.”

A tavaly még Hondával versenyző 34 éves argentin Girolami már az első Kumho FIA TCR World Tour futamon vezeti a BRC csapat harmadik autóját, a Hyundai Elantra N TCR-t autót.

A Cherasco-bázisú csapat a Hyundai Motorsport autóival több európai és tengerentúli nemzeti bajnokságot nyert, miközben megszerezte az FIA World Touring Car kupát (WTCR, 2018, 2019, 2022) valamint 2023-ban a TCR World Tourt, ebből két trófea Michelisz nevéhez fűződik.

Az olaszországi Vallelungában április 19-21-én rajtol a túraautós világsorozat.

A legfrissebb hírek szerint a Sport TV-t üzemeltető AMC Networks International – Central and Northern Europe (AMCNI – CNE) és a Kumho FIA TCR WORLD TOUR-t promótáló WSC Group közötti megállapodás értelmében a Sport TV-n követhetjük majd a túraautózás csúcssorozatát.

Több szempontból is kiemelkedően fontos ez a jogszerzés az autósportok magyar szerelmeseinek. Egyrészt azért, mert a megállapodás értelmében hazánkban kizárólag a Sport TV-n követhető a 14 Kumho FIA TCR WORLD TOUR-futam.

A hu.motorsport.com megkeresésére a Sport TV megerősítette, hogy Haraszti Ádám és Petur András fogja kommentálni a futamokat.

A széria nevéből már kiderül, hogy ettől az évtől az FIA (Nemzetközi Autósport Szövetség) égisze alatt kerül lebonyolításra, ezáltal a versenyek és a győzelmek rangja is tovább emelkedik. Másrészt – és egyértelműen ez a fontosabb a nézőknek – két magyar induló is lesz biztosan a mezőnyben.

Az alig 20 éves Losonczy Levente ilyen fiatalon bekerült a Honda versenyzőfejlesztő programjába, és az ALM Motorsport színeiben a Kumho FIA TCR WORLD TOUR versenyein is rajthoz állhat. A bajnokot, Michelisz Norbertet nem kell bemutatni senkinek Magyarországon, ő a legismertebb és nemzetközi szinten legeredményesebb magyar autóversenyző, aki 2019 után 2023-ban is a túraautózás csúcsára jutott. A címvédő négy futamot nyert az előző év folyamán a Hyundai Elantrával, összesen 440 pontot gyűjtött, és 10 egységgel előzte meg a francia Yann Ehrlachert. Immár 2018 óta tagja a gyári Hyundai csapat kötelékének, így ez már a hetedik szezonja lesz a gárdával. Kétszeres világbajnok (2019, 2023), egyszeres ezüstérmes (2017), és 2010 óta összesen 20 futamgyőzelme és 66 dobogós helyezése van már a túraautózás éppen aktuális csúcsversenyeiről (előbb WTCC, majd WTCR, most pedig Kumho FIA TCR WORLD TOUR).

„Michelisz Norbert a magyar sport állócsillaga. Az egész világon nagyon kevesen vannak azok, akik legalább kétszer világbajnokok lettek (vagy ha hivatalosan ezt kell mondani, akkor azt, hogy felértek a csúcsra) az autósport bármely szakágában. Norbi közéjük tartozik, így természetesen nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mi közvetíthetjük a címvédő pilóta versenyeit. Ráadásul nem ő az egyetlen magyar induló és természetesen Losonczy Levente minél jobb szerepléséért is szurkolunk” – nyilatkozta Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője a jogszerzéssel kapcsolatban.

Michelisz Norbert így vélekedik a megállapodásról: „Nagyon boldog vagyok, hogy a Sport TV megszerezte a Kumho FIA TCR WORLD TOUR futamok közvetítési jogait, és képernyőre tűzi a versenyeket, hogy így a szélesebb közönség is követhesse majd az eseményeket. Örömmel tölt el, hogy van igény a túraautózás közvetítéseire, és hogy az emberek kíváncsiak rá. Bevallom, sok magyar szurkoló kérdezte tőlem, miért nem láthatták a tavalyi évad versenyeit hazai csatornákon, nekik is minden bizonnyal jó hír az, hogy most már nem maradnak le semmiről. Az biztos, hogy a pályán én mindent megteszek, és remélem, az eredményeim majd magukért beszélnek. A célom természetesen a harmadik világbajnoki cím.”

Kumho FIA TCR WORLD TOUR, 2024

  • Április 19-21. Vallelunga, Olaszország
  • Május 3-4. Marrákes, Marokkó
  • Június 7-9. Lexington, Egyesült Államok
  • Július 19-21. Sao Paulo, Brazília
  • Augusztus 2-4. El Pinar, Uruguay
  • Október 18-20. Hunan, Kína
  • November 14-17. Makaó

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....