taxi

Mindhalálig taxizni! A kockás krónika második része

2015.07.03.

Alig múlt tizenhét, amikor Johnny Spider Footman taxizni kezdett, és ezt a szakmát űzte kilencvennégy éves koráig.

Kikopnak az utakról a klasszikusok

Mérföldenként fél dolláros tarifa

Mindig udvarias volt mindenkivel, pedig nem midig kapta vissza a kedves és tiszteletteljes hozzáállást. Korából adódóan páratlan idők tanúja volt, átélte New York város, a közlekedés és a tarifa változásait. 1937-ben csak fél dollárba került egy mérföldnyi viteldíj, viszont a fajgyűlölet még olyan erős volt, hogy miután sok fehér utas leintette kocsiját, és meglátta, hogy egy fekete vezeti, inkább be se szállt. „A rasszizmus New Yorkban is érezhetően jelen volt, de Délhez képest apró kellemetlenség volt csupán” - emlékezett vissza Johny Footman, nagyra értékelve Franklin Delano Rooseveltet, az Egyesült Államok akkori elnökét. „Jó ember volt, sokat tett, hogy a feketék könnyebben boldoguljanak” - idézi a legendás taxist a The Daily Telegraph. Többezer cikk, fotó és videó készült róla, ezekben többször előadta alapfilozófiáját.

Johnny Spider Footman

Az életben két dolog fontos: pénz kell és nő!

Bár házas volt, 1968-tól külön élt a feleségétől és szabad préda maradt a hölgyeknek, de nyíltan bevallotta, hogy csak „szórakozni” akar, nem kíván senki mellett elköteleződni. „Sosem voltam szerelmes egy nőbe sem – csak velük voltam, amíg rájuk nem untam.” Egyike a hölgyeknek azt mondta neki, ha elvenné feleségül száz évig élhetne. Enélkül is majdnem sikerült neki.

Nem kedvelte az új taxikat, amik a klasszikus sárgákat felváltották, mert ahogy mondja: nincs elég hely hátul a „szórakozásra”.

Ezért is szerette Spiderman a régi modelleket...

Hétvégi műszakok

Az igencsak idős Footman az ezredforduló után már csak hétvégeken dolgozott, és akkor is főként reggelente, amikor még csendesek és kihaltak az utcák. Régen bizony autóból jóval kevesebb volt, és sokkal komótosabban közlekedtek, már csak azért is, mivel csúcssebességük 70-80 kilométer volt óránként. Privát kocsija egy öreg Chevy Blazer volt, ritkán használta, nem úgy mint szivaros dobozát.

A Spider becenevű taxist sokan ismerték, ő pedig tenyerénél is jobban ismerte New York úthálózatát. Az épületek közül sok kicserélődött, ám az utak ugyanazok maradtak. Feltehetően Footman autózott a legtöbbet New Yorkban, többmilliónyi mérföld van mögötte. Ő még klasszikus sárga kabinost hajtott, először Checkerrel, később Chevrolettel, majd Ford Crown Victoriával taxizott, megúszta az autós modellváltást és az Uber-csatát.

Chevy Blazer volt a privát autója

Egyetlen panasz szerepelt lajstromán

Footman híresen udvarias volt az utasokkal, négy éve mégis akadt valaki, aki hivatalosan panaszkodott rá, amiért nem engedte kiszállni a forgalmas utca kellős közepén. Amikor a taxis belépett a bírósági terembe és a bíró szembesült azzal, hogy Footmant vádolják durvasággal, azonnal ejtette az ügyet, amelynek következményeként viszont orvosi ellenőrzésre kellett mennie a feljelentőnek.

Hosszú pályafutása során sok hírességet fuvarozott, közülük legjobban John Wayne és Rock Hudson színészekre emlékezett. Mindketten rég halottak, ahogy már ő is.

Johnny Spider Footman, a világ legöregebb taxisa 2013. szeptember 13-án, 94 éves korában halt meg, hivatásos jogosítványa és 016337 számú taxiengedélye 2014-ig volt érvényes.

A Checker után Footmantől is búcsúzni kellett

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.28
Az áremelkedések, a rezsi növekedése és a magas infláció miatt számottevően csökkent a bérek....
2023.01.28
Döbbenetes tragédia történt ma hajnalban Ausztriában, az A1-es autópályán St.Pölten közelében.....
2023.01.28
Benzinválság, ajtónkon dörömbölő recesszió, szankciók, ukrajnai háború és koronavírus-járvány ide....
2023.01.28
A neves, tapasztalt Yamaha Maco Racing Team színeiben indul az idei hosszú távú, azaz endurance....
2023.01.28
Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az elektromos meghajtású járművek az európai piacon:....
2023.01.28
A közvéleményt és az európai, benne a magyar sajtót továbbra is élénken foglalkoztatja, hol építi....
2023.01.28
Elég télen a négyévszakos gumiabroncs? Van értelme ilyenkor lemosatni az autót? Milyen típusú....
2023.01.27
A Katasztrófavédelem jelenti péntek este:     ..
2023.01.27
Az új kezdeményezés hétről hétre több érdeklődőt vonz. ..
2023.01.27
Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos....