Anyukám is érteni fogja – A VW karosszéria szakértője | Autoszektor

Volkswagen

Anyukám is érteni fogja – A VW karosszéria szakértője

2018.05.06.

Tanúsított karosszéria javítások a márkaszerviztől

 

Ősz végén jártunk a Volkswagen sajtótájékoztatóján, ahol többek között bemutatták a Karosszéria Szakértő névre keresztelt programjukat is.. Ezen az esetményen prezentálták, hogy mit képes nyújtani a márkaszervizek karosszéria javítása, illetve mit tapasztalhatunk, ha ugyanezt a javítást utángyártott alkatrészekkel végeztetjük el. A megdöbbentő eredményekről két részben szóltunk, először a törésképeket vizsgáltuk, majd pedig az egyes alkatrészeket néztük meg közelebbről..

De nem csak a nagyobb sérülések szakszerű javítása fontos, hanem a kisebb karosszéria deformációk is megfelelő szakértelmet kívánnak, máris elárulom, hogy miért.

Garancia

Tudjuk, hogy minden gyártó vállal a járműveire garanciát, ki, mennyit. A Volkswagen autóra 3 éves fényezési garanciát vállal, 4 éves importőri általonos garanciát (Garancia4: 2 év gyártói + 2 év importőri) és 12 év átrozsdásodási garanciát. Abban az esetben, ha egy baleset miatt összetörött járművet nem a márkaszervizben javíttatnak meg, ezek a garanciák azonnal érvényüket vesztik.

Ha egy nem szakszerűen javított autón egyszer megindul a korróziós folyamat, vagyis a rozsdásodás, azt igen nehéz lesz később megállítani és hiába reklamálunk majd a szalonban, egy egyszerű mérés ki fogja mutatni, hogy nem megfelelően lett helyreállítva a dolog, ráadásul az adminisztráció sem fogja nyomát lelni a javításnak a nyilvántartásban.

Ha nem a márkaszervizt választjuk

Sajnos napjainkban a biztosítási rendszer olyan, hogy van lehetőség számla nélküli javításra. A biztosítók tisztában vannak azzal, hogy a szürke-fekete javítóipar számla nélkül, bontott és/vagy kétes eredetű alkatrészekkel, a lehető legolcsóbb technológiákkal, állítja helyre a kocsikat. Éppen ezért van létjogosultsága az úgy nevezett egyezséges kárkifizetésnek. Ez az összeg a gyári javítási technológiával és Eredeti Alkatrészekkel végzett javítás költségének csak töredéke, mégis sokan ezt választják, egyszerűen azért mert sokkal olcsóbb. De mit kapnak cserébe ezek a károsultak? Elmaradt részmunkákat, szakszerűtlen vágásokat és hegesztéseket, bontott, vagy utángyártott, nem egyszer silány minőségű alkatrészeket.

Gyári technológiai előírások

Mire gondolok? Megtörtént eset, hogy a szervizben, karosszéria javítás közben égett le egy kocsi. A tűz oka az volt, hogy hegesztés közben lángra kapott a hátsó üléskárpit. Fogadni mernék, hogy az adott karosszéria rész hegesztési munkálataihoz gyári előírás lett volna a hátsó ülés, de még a benzintank kiszerelése is. Nyilvánvaló, hogy egy márkaszerviz köteles betartani ezeket az előírásokat, hogy ilyesmi még véletlenül se fordulhasson elő.

Alkatrészek

Egy autóhoz a legkülönfélébb helyekről lehet alkatrészeket venni. Egy tökéletes világban az ember elmegy az eredeti gyártóhoz és ott rendel részegységeket. A mi világunk sajnos azonban még messze van a tökéletestől ezért hajlandóak, sőt hajlamosak vagyunk használt alkatrészt venni, másik autóból kibontott elemeket beszerezni és nem ellenőrzött minőségű, utángyártott darabokkal is szívesen operálunk.

A használt alkatrészeknek még az eredete is kétséges, elvileg csak olyan bontott alkatrész építhető be újra egy autóba, amelyet regisztrált autóbontó szedett ki, az ellenőrizte, és erről még tanúsítványt is ad. Az utángyártott alkatrészek, ha tényleg annyira jók lennének, mint a gyáriak, akkor valószínűleg ugyanannyiba is kerülnének. Más anyagból legyártott karosszériaelemekkel, vékonyabb lemezből készült alkatrészekkel és ki tudja még milyen trükkel olcsósított bóvlikkal van tele az internet.

Ezzel szemben, aki a Karosszéria Szakértő programban résztvevő márkaszervizekben javíttat, biztos lehet benne, hogy autójába csak eredeti, gyári alkatrészek kerülnek be, mégpedig vadi új darabok, amelyek minősége kifogástalan.

Tanúsítvány

Nem csak ígérgetnek: a program keretein belül javított autókhoz tanúsítvány is jár, melyben a javító garantálja, hogy a javítás pillanatában érvényes legfrissebb gyártói előírásoknak megfelelően, a legújabb célszerszámokkal, Eredeti Alkatrészek felhasználásával, a márkaimportőr által szervezett továbbképzésen részt vett kollégák munkája nyomán állították helyre a kocsit. A tanúsítványban erősítik meg azt is, hogy a különféle garanciák a javítás után tovább élnek.

A tanúsítványon feltüntetik autónk alvázszámát, pontos megnevezését, a számla-, vagy megrendelésszámot, illetve a kilométeróra állását is. Dátum, aláírás, pecsét.

Annak érdekében, hogy a minőség állandó legyen, a programban részvevő szervizek állandó ellenőrzés, rendszeres auditálás alatt vannak.

Mit még?

Nem csak az autónak, a gazdájának is kiemelt figyelem jut. A 24 órás segélyszolgálat, a készenlétben lévő autómentő, a biztosítóval való kommunikálás, de még a megfelelő csereautó is mind azért van hadrendbe állítva, hogy az amúgy is sok stresszel és vesződséggel járó baleseti ügyintézésből az ügyfél a lehető legkevesebbet érezze.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.07.15
Nemrégiben az egyik internetes fórumon parázs vita alakult ki arról a kérdésről, hogy elsőbbsége....
2018.07.15
Frank Hoffmann Németországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2018.07.15
A Volkswagen a Quantumscape amerikai cégbe fektet jelentős összeget, hogy 2025-től szilárdtest....
2018.07.15
E heti rajzunk készítője Gaál Tibor T-boy, rajzának címe: Kicsit meleg van. ..
2018.07.15
Kora estére áll helyre a menetrend szerinti közlekedés a Sárbogárd-Bátaszék vasútvonalon - közölte....
2018.07.15
Michelisz Norbert győzött a túraautó-világkupa (WTCR) szlovákiai versenyhétvégéjének főfutamán....
2018.07.15
Három autó ütközött össze Herceghalom térségében, torlódásra kell számítani - írja a rendőrség....
2018.07.15
A nyár közepén járunk, és Tóbiás és Balambér nagyon izgatott, hogy jön az újabb nyaralás. E héten a....
2018.07.15
A Volánbusz azt követően döntött erről, hogy az Ikarus Egyedi Kft. a 2018. április 11-i teljesítési....
2018.07.15
Nagyobb figyelmet kellene fordítani a szakképzettség előtt álló fiatalok megszólítására -....