dízel

A Daimler és a Volkswagen 3 ezer euróval támogatja a dízelek utólagos átalakítását

2018.11.09.

A német szövetségi közlekedési miniszter és az autóipar képviselői között csütörtökön a dízeljárművek sorsáról tartott egyeztetésen részleges megállapodás született a dízelautók utólagos átalakításának támogatásáról. 

Andreas Scheuer közlekedési miniszternek a találkozót követően tett bejelentése szerint a Volkswagen és a Daimler kész 3 ezer euróval hozzájárulni autóik utólagos átalakításához. A két autógyár korábban 2400 euró támogatást ajánlott fel az átalakításra. A BMW viszont az autók átalakításában nem kíván részt venni, csak a régi autók újra cserélésének ösztönzésében.

A találkozót követően a Daimler bejelentette: a légszennyezés által erősen érintett régiókban kész akár 3 ezer euróval is támogatni a korosabb Mercedes-Benz dízel autók tulajdonosait harmadik féltől származó kipufogógáz-tisztító berendezés vásárlásában. A Daimler ugyanakkor közleményében kikötötte, hogy az utólagosan beépített berendezésnek hatósági engedéllyel kell rendelkeznie és bizonyíthatóan hozzá kell járulnia a légszennyezés csökkentéséhez.

A BMW továbbra is elutasítja korosabb dízelek utólagos átalakítását

Klaus Fröhlich fejlesztési igazgató szerint a régi autók újakra cserélésével sokkal hatékonyabban és hamarabb lehet eredményt elérni a levegő tisztasága terén. A dízelmotorok utólagos műszaki átalakításához pedig még felgyorsított fejlesztési munkával is legalább három évre lesz szükség egy tömeggyártásra érett berendezés előállításához - mutatott rá.

"Ahelyett, hogy a múlt technológiájába invesztálnánk, teljes lefedettségű töltőállomás hálózatot kellene létrehozni az elektromos mobilitás számára" - jelentette ki Manfred Schoch, a BMW üzemi tanácsának az elnöke. 

A dízelautó-tulajdonosok számos német nagyvárosban a behajtási tilalom lehetőségével kell, hogy szembe nézzenek. A légszennyezés mértéke ugyanis legalább tizenöt német nagyvárosban haladja meg jelentős mértékben a megengedett értéket.

A német környezetvédelmi szervezetek egy, a dízelautók belvárosi forgalomból való kitiltását a levegő tisztaságának védelmében jogosnak ítélő, a szövetségi közigazgatási bíróság által az idén februárban meghozott elvi döntés alapján indított perek útján már néhány német nagyvárosban, Hamburgban, Berlinben és Frankfurtban is elérték a dízelautók kitiltását a jövő évtől kezdődően.

A kölni közigazgatási bíróság éppen csütörtökön mondta ki a Deutsche Umwelthilfe környezetvédő szervezet keresete alapján, hogy Köln és Bonn városának a magas légszennyezés miatt behajtási tilalmat kell elrendelnie a korosabb dízelautókra. Eszerint az Euro-4 és korábbi besorolású dízelautók a jövő év áprilisától, az Euro-5 besorolású autók pedig szeptembertől kezdve nem hajthatnak be a városok belső területeire.

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2018.11.12
Különleges limitált szériát dob piacra a Hyundai hazai importőre az i30 N modellből, amelyet a....
2018.11.12
Teljes útlezárás mellett helyszíneltek a rendőrök Kőszeg és Horvátzsidány között egy megdöbbentő....
2018.11.12
A Mazda bejelentette, első elektrifikált járművét 2020-ban dobja piacra. Az akkumulátor táplálta....
2018.11.12
Hamid Soufi Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2018.11.12
A bajor prémiumgyártó tervezőmérnökei már a sorozatgyártás előtti utolsó finomításokat végzik a BMW....
2018.11.12
A Mol Nyrt. bruttó 7 és bruttó 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti....
2018.11.12
A 800 ezer lakost meghaladó népességű európai városok közül Bukarestben töltik a legtöbb időt,....
2018.11.12
Visszapillantók és kipufogó-végződések. Apró részletek. Mégis nagy a szerepük az összképben, sőt,....
2018.11.12
A törökországi Karsan Automobil menetrend szerint közlekedő „Jest electric” autóbuszaiban a BMW i3-....
2018.11.12
Befejeződött az idénre tervezett felújítás az M7-es autópályán Siófok és Zamárdi között, az....