Mesél a szakértő – Egy kínai Astra | Autoszektor

szakértő

Mesél a szakértő – Egy kínai Astra

2015.03.17.

Sokszor nem gyári elemeket használnak a karosszéria javításhoz. Így olcsóbb. De vajon ugyanolyan jó?

Amikor felnyitottam múlt hónapban ennek a H Astra-nak a motorház fedelét, azonnal éreztem, hogy valami nem stimmel. Sokkal könnyebben nyílt, mint amihez hozzászoktam. Furcsa volt, hogy gyakorlatilag teljesen újszerű volt a fedél

Egy eredeti, gyári motorház fedél

A motorháztető első szegélye a H Astra-kor el van látva két darab gumi szigetelőcsíkkal. Ezek közül is hiányzott az egyik. (Egyébként nagyon idegesítő kialakítás ez, mert ha a felnyitást megelőzően esett az eső, vagy lemosták a kocsit, akkor ezekből a kéderekből víz csorog a motortérbe, a baloldaliból közvetlenül az akkumulátorra.)

Az alkatrész alján feltűnt egy kínainak tűnő márkanév: Tong Yang. Ezt biztosan nem a németek írták rá – gondoltam.

Vadi új, kínai darab, a hiányzó szigeteléssel

A fedél másolat szinte tökéletesen sikerült, nem is értem miért árulják el magukat, méghozzá egy szabad szemmel jól látható helyen. Persze értem én, után-gyártani nem tilos, hamisítani igen! Na de nem is csigázok senkit, íme a lemezbe ütött jelölés.

A "német" Tong Yang gyár terméke

Korábban is foglalkoztunk már a témakörrel, csak akkor egy taivani sárvédő akadt fent a rostán.

Amikor csak később derül ki a turpisság

Saját aktuális példám is van, az után-gyárott alkatrészek fellelésére. Az autóm ugyanis egy hete kapja a kezelést a lakatosnál, a sok kisebb-nagyobb horpadás, és egyre szaporodó rozsda megkívánta már a beavatkozást. A lakatos le is szerelte és felkészítette fényezésre a két első sárvédőt. Ő szólt, hogy a jobboldali bizony nem eredeti gyári alkatrész. Megemeltem a két elemet és valóban, a jobboldali érezhetően könnyebbnek bizonyult, mint gyári társa.

Baloldalon a jobboldali - ez bizony nem eredeti

Baj ez? Rosszabb tőle az autó?

A gyors válasz az, hogy nem. Azonban, ha tovább gondolkodunk egy kicsit akad néhány probléma. Nálam például az volt gyanús, hogy a parkolóban focizó gyerekek egyszer nekirúgták a labdát ennek a nem eredeti sárvédőnek, mire az úgy horpadt be, ahogy igazán nem vártam volna.

Nem volt őszinte a mosolyom, amikor megláttam. Még a labda mintája is kivehető volt a szennyeződések miatt

Tehát feltételezhetően vékonyabb, gyengébb anyagból készülnek ezek az elemek, hiszen, ha a gyári minőséggel megegyező anyaggal dolgoznának, és ugyanolyan vastagságban kapnánk meg az után-gyártott elemeket is, akkor az valószínűleg ugyanolyan drága lenne, mint a gyári darab.

Ha törik

Olvasóinknak ismerős fogalom lehet már az úgy nevezett avultatás. Ez a biztosítók által alkalmazott értékcsökkentő tényező, amely eredetileg a „káron szerzés” tilalmát hivatott szolgálni. Arról van szó, hogy ha egy elem olyan súlyosan deformálódik, hogy nem lehet javítani, akkor le kell cserélni. De ha ez az alkatrész például korábban már javítva volt – amit a festékréteg méréssel könnyedén ki lehet deríteni – akkor kárrendezés során nem fizetik ki az új alkatrész teljes árát, hanem az avultatják, vagyis csak bizonyos hányadát utalják át.

Ugyanez lehet a helyzet, ha a biztosító szakértője megneszeli, hogy a sérült elem nem gyári, hanem szerényebb minőségű, után-gyártott alkatrész. Ilyenkor is kellemetlen tételeket tartalmazhat a kártérítési kalkuláció, hiszen ha ehelyett gyári alkatrészt szeretnénk, akkor megvalósul a káron szerzés fogalma, ami – ahogyan említettem is – tilos.

Vásárlás előtt kell odafigyelni

Aki használtautót vásárol, az találkozhat olyan kocsikkal, amelyeket törött állapotból állítottak helyre. Azért, hogy az ár versenyképes legyen, sokszor a javítást ilyen, alternatív megoldásokkal végzik el. A fenti hátrányok miatt érdemes alaposan megvizsgálni, vagy megvizsgáltatni a kiszemelt kocsit, hogy később ne érjenek kellemetlen meglepetések.

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.10.22
Szeptember végén újabb közös teszten próbálta ki az Év Magyar Autója verseny zsűrije a nevezett....
2019.10.22
Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a gépjárművezetők....
2019.10.22
A Continental bemutatta dupla kamerás rendszerét, amely az önvezető funkciók térnyerésével kap....
2019.10.22
Nikolay Chernyshev Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2019.10.22
Egy Messerschmitt Bf 109 vadászrepülőgépet állítottak ki a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban, a....
2019.10.22
Meglátogattuk a budai várban lévő ideiglenes kiállítást, ami sokáig az USA tulajdona volt és....
2019.10.22
A Lexus október közepén új típusjelzést jegyeztetett be Amerikában. Az LX600 elnevezés érdekes....
2019.10.22
Az ICDP kutatói minden negyedéves találkozón lehetőséget adnak egy-egy innovatív vállalkozásnak,....
2019.10.22
– A ŠKODA 2019 első három negyedéve során világszerte összesen 913 700 gépkocsiját szállította ki....
2019.10.22
– A letisztult és precíz dizájn a márkát jobban jellemzi, mint valaha, és új utat indított a....