autógyár

4000 új munkahelyet is létesít Texasban a Toyota

2017.07.11.

A világ legnagyobb autógyártója, a környezetbarát hibrid modelljeiről ismert, a Lexus prémium márkát is jegyző Toyota 1 milliárd dolláros befektetéssel nyitott vadonatúj, ultramodern és fenntartható, kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával működő központot egyik legfontosabb piacán, az Egyesült Államokban.

A Toyota Motor North America (TMNA) ünnepélyes keretek közt nyitotta meg új, ultramodern, fenntartható észak-amerikai központját a texasi Planóban. A gálaestre több száz híresség, üzleti partner és helyi vezető volt hivatalos: ők voltak az elsők, akik láthatták a Toyota új vállalati kampuszát, amely látványosan példázza a vállalat hosszú távú elkötelezettségét az Amerikai Egyesült Államok felé.

- Kampuszunk megnyitása új, rendkívül fontos lépést jelképez azon az úton, amelyet már hatvan éve járunk az USA-ban - fogalmaz Jim Lentz, a Toyota észak-amerikai vezérigazgatója. „Az, hogy e kampuszon négy különböző cég csapatai osztoznak, erős inspirációt jelent majd a magasabb szintű együttműködésre, innovációra és gyorsabb döntéshozatalra, amelyek révén felgyorsulhat a jövő mobilitásának megformálása. Nagyra értékeljük Trump elnök támogatását, ami még inkább megerősített minket abbéli szándékunkban, hogy további befektetéseket eszközöljünk az USA-ban, és megőrizzük az amerikai munkahelyeket.” - teszi hozzá Jim Lentz.



A Toyota az ünnepélyes megnyitón kapta kézhez a Fehér Házból érkezett írásos gratulációt, amit az elnök személyesen írt alá. A Toyota három évvel ezelőtt tette közzé „One Toyota” kezdeményezését, amelynek lényege, hogy a vállalat még magasabb szinten kívánja egyesíteni észak-amerikai tevékenységeit, egyetlen, közös helyszínen hozva össze minőségbiztosítását, értékesítését, marketingjét, pénzügyi szolgáltatásait és vállalati funkcióit. A Toyota azóta mintegy egymilliárd dollárt fektetett ebbe a projektbe, Plano egyik 50 hektáros területén építve fel új kampuszát, Észak-Texasba költöztetve több ezer munkatársát – és azok családjait – Kaliforniából, Kentuckyból és az ország más részeiből. A létesítmény tavasz végére már majdnem elkészült, így megkezdődhetett a több ezer csapattag költözése; a folyamat várhatóan több fázisban zajlik majd, és az utolsó beköltözők decemberben érkeznek. A vállalat idén ünnepli amerikai jelenlétének 60. évfordulóját, így a Toyota bízvást állíthatja, hogy mára az amerikai ipari kultúra szerves részévé vált.



Számokba foglalva mindez így hangzik:

23,4 milliárd dollárnyi direkt tőkebefektetés,

10 gyártóüzem az ország különböző államaiban,

közel 1500 Toyota és Lexus márkakereskedés, valamint

136.000 munkahely a Toyotánál és kereskedelmi partereinél.

Mindemellett a Toyota az év elején bejelentette, hogy további 10 milliárd dollárnyi tőkebefektetésre készül az elkövetkező öt év során: ez az összeg magában foglalja a planói központ építési költségét és a már meglévő gyártási létesítmények fejlesztését is. A vállalat mintegy 4000 Toyota-alkalmazottnak biztosít munkahelyet Planóban. A Toyota már korábban meghirdette, hogy az átköltözésre kiválasztott munkatársak mellett további 1000 új csapattagot alkalmaz a helyi lakosság köréből. A vállalat által tavaly felvett, planói pozícióban alkalmazott új munkatársak 90 százaléka az észak-texasi munkaerő-piacról érkezett.



A One Toyota jövőkép által ihletett új vállalati kampusz – ahol a fenntarthatóság a legfontosabb szempont. Az új kampusz olyan teret biztosít a vállalat One Toyota jövőképének megvalósítására, ahol nemzetközi együttműködésben, átlátható módon folyhatnak a környezetvédelmi fejlesztések, amely új meg új felfedezésekre ösztönöz; és ahol a Toyota olyan környezetet teremthet, ahol az emberek együttműködésre és folytonos újításra törekedhetnek. Hét épület övezi a hatalmas központi udvart, ami szimbolikusan és a szó szoros értelmében is közösségi és üzleti központként működik – fittness-teremmel, éttermekkel és konferenciatermekkel.

A Toyota emellett azzal is megerősíti a fenntarthatóság és a környezet védelme iránti elkötelezettségét, hogy megpályázza az USA Zöld Épület Tanácsának ’LEED Platinum’ tanúsítványát. Ennek érdekében a kampuszt a következő elvek szerint tervezték és építették: Az épületegyüttes tökéletesen illik a tájba, és környékét szárazságtűrő növényekkel ültették be. Több mint 20.000 napelem 8,79 megawatt energiát szolgáltat.



Az épület kizárólag megújuló forrásból származó energiával működik: a napelemek által termelt áramon felüli energiafogyasztást texasi szélerőművekből fedezik. Az esővízgyűjtő rendszer akár 1,5 millió liter vizet is szolgáltathat az öntözéshez

- Új kampuszunk meglepő, sőt akár játékosnak is nevezhető megoldásai hűen tükrözik szemléletünket, hogy az iránymutató megoldások és az élvonalbeli technológiák révén az innováció éllovasaivá váljunk – árulja el Doug Beebe, a Toyota Motor North America ingatlan- és létesítménykezelő részlegének ügyvezető igazgatója.

A kivitelezést végző szakemberek dallasi székhelyű cégek munkatársai voltak: a terveket a Corgan Associates készítette, az ingatlanfejlesztés és az építés a KDC Real Estate Development & Investments feladata volt, és a munkálatokat az Austin Commercial irányította. A kampusz épületeibe 6 hektárnyi üvegfelületet építettek be, és annyi texasi mészkövet használtak, aminek súlya megegyezik 340 darab, Texasban gyártott Toyota Tundra 1794 Edition pickup tömegével.

A csúcsidőben naponta 2000 ember dolgozott az építkezésen, összesen több mint ötmillió munkaóra alatt hozva tető alá a projektet. A kampusz megnyitó ünnepségén rengeteg helyi döntéshozó és híresség vett részt. Az épületegyüttes átadását a vállalat nagyszabású ünnepséggel tette emlékezetesség, amelyre több mint 300 vendéget hívtak meg. Beszédet mondott többek közt Jim Lentz, Harry LaRosiliere (Plano polgármestere), valamint a Toyota és a helyi kormányzat több képviselője.





 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.13
- Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters....
2024.05.13
Az alábbi cikk különleges csemege a magyar automobilizmus kezdeti időszakáról. Az Autó Motor 1935.....
2024.05.13
- A hagyományos kamionoktól nagyobb és nehezebb gigakamionok megjelenése az európai utakon a vasúti....
2024.05.13
..
2024.05.13
Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi....
2024.05.13
Fokozza régiós terjeszkedését a budapesti székhelyű, 16 országban jelenlévő, az autó nagy- és....
2024.05.13
- Baleset miatt lezárták az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalát Bag térségében, ahol....
2024.05.13
- A zöld rendszámmal Magyarországon forgalomba helyezett gépkocsik száma 2024. április végére....
2024.05.13
- Sávot és irányt is tévesztett az a lengyel kamionos, aki néhány kilométer hosszan szemben haladt....
2024.05.13
A Datahouse adatai szerint 2024 első három hónapjában 37 ezer 506 új személygépkocsit és....