pályázatírás

8 milliárd euró – Horvátország ennyivel gazdálkodhat 2014-2020 között

2015.02.12.

2013-ban Horvátország csatlakozásának évében, zágrábi székhellyel már a 4. Európai Uniós tagállamban nyitott irodát a magyar tulajdonú Goodwill Cégcsoport. A horvát pályázati rendszerről és a 2014-2020 EU költségvetés horvát pályázatairól Gordon Safarikot, a Goodwill Consulting doo ügyvezetőjét kérdeztük.

2013-ban Horvátország is az Európai Unió tagjává vált. Mi jellemezte azt az évet? Voltak már pályázatok?

Mielőtt beléptünk az EU-ba, az IPA pályázatok már elérhetőek voltak, az utolsót június 6-án függesztették fel. 2013-ban hazai intézmények készítették az operatív programokat és nem voltak strukturális alapok. Hazánkban már 2013 végén bejelentették a 2014-2020 költségvetési időszakot.

 

Hogyan viszonyulnak a horvát vállalkozások a csatlakozás nyújtotta előnyökhöz? Nagy Önöknél a pályázati kedv?

Természetesen nagy a pályázati kedv és a várakozás, főleg mivel naponta hallani a médiában a politikusok bejelentéseit a tervezett magas támogatási összegekről. Másik fontos dolog pedig az, hogy a vállalkozások lehetőséget látnak a pályázatokban arra, hogy valamilyen módon visszakapják azt a pénzt, amelyet éveken át befektettek az állami gazdaságba és az egész Európai Uniós csatlakozás folyamatba. Továbbá mindezek mellett nagy előny az is, hogy a rendelkezésükre álló támogatások segítségével fellendül a gazdasági aktivitás és fejlődik a versenyképesség.

 

2013-2014 között milyen jelentősebb pályázatok kerültek kiírásra? Melyek a népszerű pályázati területek?

A legnagyobb várakozás a mezőgazdasági termelésben és az iparban használatos eszközökre, berendezésekre vonatkozó kiírások iránt mutatkozik, de népszerűek az energetikai, turisztikai pályázatok is, továbbá állandó kedvencnek számítanak az IKT (Infokommunikációs technológia) szektor támogatási lehetőségei.

 

Az új 2014-2020 közötti pályázati időszak Horvátországnak is jelentős támogatási keretet biztosít. Horvátország pontosan mekkora összeggel gazdálkodhat?

A 2014-2020 közötti pályázati időszakban több mint 8 milliárd eurót biztosítanak Horvátországnak, tehát ez több mint 1,14 milliárd euro évente. Ez az összeg majdnem tízszer több, mint amennyi a rendelkezésünkre állt az IPA programban. Egyrészt a pályázatok fajtájától függ, hogy mennyit sikerül ebből a keretből kihasználni, másrészt sok múlik a horvát illetékes hatóságokon, mert ők felelősek a pályázatok kiírásáért. A támogatás elosztása viszont az operatív programoktól függ.

 

Az új költségvetési időszakból mely gazdaságfejlesztésre irányuló pályázatok kerültek már kiírásra és mit várnak az idénre?

Kiírásra kerültek támogatások az ipari és irodai berendezések beszerzésére; az infrastruktúrafejlesztésre és az energiahatékonyság növelésére (a közcélú berendezések, magánjogi személyek, vállalkozások számára). Nagyon várjuk és remélhetőleg ebben az évben kiírásra kerülnek a mezőgazdasági, és vidéki területre vonatkozó pályázatok is.

 

A magyar vállalkozások érzékenyek a támogatási intenzitásra. Önöknél hány százalékos intenzitás mellett pályázhatnak a vállalkozások?

Minimálisan 35% és maximálisan 70% támogatási intenzitás jellemző, de bizonyos pályázatokban akár 100 % is elérhető. Horvátországban ez attól függ, hogy honnan érkezik a támogatási igény. Nagyobb intenzitást szánnak a tájvédelmi- és hegyvidéki területekre, továbbá a szigetekre.

 

Horvátországban húzóágazat a turisztika. Milyen támogatási formák vannak Önöknél erre a területre és kik vehetik igénybe?

Általában olyan pályázatokról van szó, amelyek ösztönözik a turisztikai szezont, a turisztikai infrastruktúra építését, felújítását, a promóciós aktivitásokat, rendezvényeket. Többféle támogatásra lehet pályázni. Az Idegenforgalmi Minisztériumon kívül, Horvátországban támogatásokat biztosít az úgynevezett Idegenforgalmi Fejlesztési Alap is. Mivel a turizmus Horvátországban húzóágazatnak számít, kiemelt státuszban, több pályázati konstrukcióban is szerepel.

 

Hogy látja, mennyire népszerű a magyar vállalkozások körében Horvátország? 

Az együttműködés nagyon fontos mindkét országnak, főleg az új piacok nyitása, az új EU források miatt. Az EU csatlakozásnak köszönhetően a magyar vállalkozásoknak is elérhető lett a horvát piac. Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a magyar vállalkozások száma. Ennek oka az lehet, hogy a két ország közötti politikai és közlekedési kapcsolatok nagyon jól alakultak. Horvátország a magyarok számára már évek óta az egyik kedvenc üdülőhely, érzelmi kapcsolatok is kialakultak, ami nagyon sokat számít. Továbbá a földrajzi pozíció is kedvez az üzleti terjeszkedésnek.

 

Magyar nemzetiségű munkavállaló is dolgozik Önöknél Zágrábban. Ezek szerint a magyar vállalkozások könnyen tudnak a horvát pályázati rendszerről informálódni. Van érdeklődés?

Természetesen minden alkalmazottunk beszél angolul, ami nagyban megkönnyíti a kommunikációt a külföldi cégekkel. Ami a magyar vállalkozásokat illeti, nagy érdeklődés mutatnak a pályázatok iránt, mert egyre több magyar tulajdonú cég nyitja meg a kapuit Horvátországban. Vannak olyan vállalkozások, amelyek már pályáztak Magyarországon, de most szeretnék kihasználni a lehetőségeiket nálunk is. Mivel sokan nem beszélik a horvát nyelvet, hatalmas előny és segítség a cégeknek a magyarul beszélő pályázatíró. A magyar nemzetiségű pályázatíró mellett, még egy magyar nyelvű munkavállaló dolgozik nálunk, így felkészülten várjuk az esetleges nemzetközi együttműködést.

 

Minek kell megfelelnie egy magyar vállalkozásnak, ha horvátországi fejlesztéséhez támogatást venne igénybe?

Szinte minden pályázat esetén szükséges a céget Horvátországban regisztrálni. Ennek az egyik oka az új cégek alapításának ösztönözése, attól függetlenül, hogy ki a tulajdonosa, főleg ha a munkalehetőség jelent a helyi lakosság számára. A másik lehetőség a partner keresés Horvátországban, akivel aztán pályázni tud, vagy akin keresztül a szolgáltatásokat, termékeket értékesíteni lehet a jövőben.

 

Milyen tervei vannak, hogyan képzeli el, milyen lesz a horvát Goodwill 2016-ban?

A terveink elsősorban a terjeszkedéshez kötődnek Horvátországban, ami teljesen összhangban van az Eu-ból jövő támogatások összegével. Meg kell említenem, hogy számunkra nagy kihívást jelent azon vállalati szabványok alkalmazása, amelyeket az anyacég már évek óta sikeresen használ. Célunk megvalósulásáért nagyon fontos a munkatársaink támogatása és a többi GWC iroda, főleg a magyar iroda tapasztalatainak megvitatása.

 

Horvátországi cégbejegyzés, partnerkeresés, pályázati lehetőségek felkutatása esetén a Goodwill Cégcsoport áll rendelkezésére!

 

 Goodwill Consulting d.o.o                                                    Goodwill Consulting Kft.

Maksimirska cesta 94, 10 000 Zagreb                                     1162 Budapest, Timur utca 74.

Tel.: +385 1 2850 763                                                           Tel.: +36 1 321 1173

info@gwconsulting.hr                                                            info@gwconsulting.hu

www.gwconsulting.hr                                                             www.gwconsulting.hu

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....
2024.05.27
A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország....
2024.05.27
A  Magyar Kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte Magyarország tíz legnagyobb....
2024.05.27
Az ÖBB – Osztrák Szövetségi Vasútak -  létszámhiánnyal küzd. A vasútspecifikus foglalkozások a....
2024.05.27
Péntekről szombatra virradó éjszaka egy Hyundai személykocsi csapódott fának Nagymácséd (Galántai....
2024.05.26
Szigetújfalu közelében találták meg vasárnap a Verőcénél múlt szombaton történt hajóbaleset hatodik....
2024.05.26
A megújított Superb kombi változata akkor lép piacra, amikor a riválisok mezőnye ritkul, a....