Tóbiás és Balambér kalandjai

Adventi gyertyagyújtás: így előzd meg a lakástüzet!

2021.11.28.

Ma kezdetét veszi az ünnepi készülődés, de a koszorúk, gyertyák és ünnepi fények tüzet is okozhatnak. Tóbiás és Balambér mai kalandjában megmutatjuk, hogyan előzd meg a lakástüzet. 

Most vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún, és ezzel kezdetét veszi az ünnepi készülődés, a  várakozás időszaka. Ilyenkor azonban arra is oda kell figyelni, hogy az ünnepi dekorációk, majd a karácsonyfa nehogy tüzet okozzon. A tapasztalatok szerint az adventtől vízkeresztig tartó időszakban megduplázódik a lakástüzek száma, ezért nagyon fontos, hogy a következő hetekben még jobban odafigyeljünk.

Idén novemberben naponta 20 lakástűzhöz riasztották eddig a tűzoltókat, ami azt jelenti, hogy átlagosan 75 percenként kigyulladt egy otthon. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de minden nap három-négy otthon lakhatatlanná válik a tűz miatt, holott ezek könnyen megelőzhetőek lennének. 

Idén már 6300 lakástűz volt Magyarországon. Télen azért emelkedik a lakástüzek száma, mert többet vagyunk otthon, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük. Ezek mind mind növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát.

Alátét nélkül ne vegyünk koszorút!

A hétvégén a legtöbb otthon kiegészül egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval. Akár magunk készítjük el, akár készen vásároljuk, a legfontosabb kellékéről ne feledkezzünk meg: ez pedig a gyertyatüske, a gyertyák alatti kis fém alátét. Ezt körülbelül 50 forintért a legtöbb virágüzletben meg tudjuk vásárolni. Ha otthon készítünk koszorút, ne feledkezzünk meg róla.

Ha nincs tűzálló fém alátét a gyertyák alatt, inkább ne gyújtsuk meg őket

Ha készen vesszük a koszorút, csak olyat válasszunk, amelyiken a gyertyák alatt vannak ilyen kis tűzálló alátétek. Ha nincs ilyen alatta, inkább meg se gyújtsuk a gyertyákat, mert könnyen tüzet okozhat a koszorú. 

Nem mindegy, hogy hová teszed a koszorút

Ha megvan a biztonságos koszorú, nem mindegy, hogy hova tesszük. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen könnyen átterjed a tűz a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legjobb, ha csak akkor ég a koszorú gyertyája, amikor a szobában vagyunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül, ha elhagyjuk a helyiséget, fújjuk el a gyertyákat. 

Az adventi koszorú közelében ne legyen gyúlékony tárgy

Aki nem ragaszkodik a hagyományos, lánggal égő gyertyákhoz, akár elemmel működő, LED-es teamécsest is tehet a koszorúra. Ezek a „gyertyalámpák” egészen élethűen utánozzák a gyertyaláng pislákolását, és garantáltan tűzbiztosak. 

A füstérzékelő életet menthet

Érdemes otthonra venni egy füstérzékelőt is, ami azonnal jelzi, hogy kigyulladt valami az otthonunkban. Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják a lakást. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál több időnk van kimenekülni, és annál hamarabb tudjuk a tűzoltókat hívni, akik sokkal több értéket meg tudnak menteni. 

Az ünnepi fényekre is figyeljünk

Advent idején sokan feldíszítik a lakásukat, házukat ünnepi fényekkel, égősorral, LED-del. Fontos, hogy fényfüzéreket csak megbízható helyről, lehetőleg boltban vásároljunk. Kültéren csak olyan fényfüzért használjunk, amelyek leírásában szerepel, hogy szabadtéren is használható.

A szabadban csak kültéri fényfüzért használjunk

Az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése szintén sok tüzet okoz. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó vagy a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá. 

Arra is figyeljünk, hogy ne hagyjuk a gyerekeket egyedül olyan helyiségben, ahol izzósort vagy elektromos fényeket, díszeket működtetünk. Az elektromos kapcsolókat pedig úgy helyezzük el, hogy a gyerekek sem szándékosan, sem véletlenül ne férhessenek hozzá. Ha aludni megyünk vagy elhagyjuk a lakást, húzzuk ki a konnektorból az ünnepi díszeket, fényeket a konnektorból. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....
2024.05.27
A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország....
2024.05.27
A  Magyar Kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte Magyarország tíz legnagyobb....
2024.05.27
Az ÖBB – Osztrák Szövetségi Vasútak -  létszámhiánnyal küzd. A vasútspecifikus foglalkozások a....
2024.05.27
Péntekről szombatra virradó éjszaka egy Hyundai személykocsi csapódott fának Nagymácséd (Galántai....
2024.05.26
Szigetújfalu közelében találták meg vasárnap a Verőcénél múlt szombaton történt hajóbaleset hatodik....
2024.05.26
A megújított Superb kombi változata akkor lép piacra, amikor a riválisok mezőnye ritkul, a....
2024.05.26
A hazai közönség előtt szereplő Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-....