e-mobilitás

Akkuberuházás Debrecenben: a gigaüzem ára

2022.09.22.

Nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel a kínai CATL cég debreceni akkuberuházásának hírét a helybéliek. Attól tartanak, hogy a leendő gigaüzem megterheli a környezetet, aggódnak, hogy az túlságosan kimeríti a város vízkészleteit. A tőkebefektetési ügyekben járatos szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a zömmel ázsiai cégek monstre beruházásainak nyomán felfutó akkugyártásért nagy árat kell fizetni: nem lehet akkora sikertörténet.

Szerző: Heimer György

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai CATL (Contemporary Amperex Technology Co.) nem kevesebb, mint 7,34 milliárd euró (3 ezermilliárd forint) értékű beruházás keretében évi 100 gigawattóra kapacitású akkugyárat húz fel Debrecenben – jelentette be még néhány hete a kormány. A város melletti Déli Ipari Parkban 221 ezer hektárnyi területen felépülő gyártómű 9 ezer munkahelyet ígér, továbbá a termeléshez – újabb területeken, napelemekkel – 600 megawattnyi megújuló energia felhasználását is tervezik (2019-ben egész Magyarországon ennyi naperőművet fejlesztettek). Európában, a németországi után a debreceni gyártókomplexum lesz a kínaiak második ilyen vállalkozása: a vén kontinens elektromobilitási programjait meglovagolva innen akarják majd ellátni akkumulátorokkal az autógyártó multik régióban készülő e-autóit, így a leendő debreceni BMW-ket és a kecskeméti Mercedeseket. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a debreceni akkugyártást, költségvetési forrásokból – az úgynevezett egyedi kormánytámogatásokat nem számítva – öt éven át közel 88 milliárd forintot irányoz elő ottani infrastrukturális fejlesztésekre.

Töltésen a Mercedes EQS. E-mobilitás nincs akkumulátor nélkül. Fotó: Mercedes

A CATL debreceni akkugyára – amely a külföldi működő tőkeberuházások (FDI – foreign direct investment) hazai történetében az eddigi legnagyobb invesztíció – egyúttal azt is jelenti, hogy kétszeresére, 6 ezermilliárd forintra bővül a zömmel ázsiai befektetők 17 különféle hazai helyszínen megvalósuló akkugyártó programjainak értéke. A dél-koreai SK Innovation több lépcsőben Iváncsán és Komáromban több mint 1000 milliárd forint, a Samsung SDI pedig Gödön 540 milliárd forint ráfordítással épít akkugyárakat. De a sorban ott szerepel a japán Toray Industries vagy a dél-koreai Nice Csoport leányvállalata, továbbá az e-autózás élvonalában egyre többet emlegetett kínai Nio autógyár, amely 5,6 milliárd forint beruházással Biatorbágyon fektet be akkumulátorcsomag-csereállomások előállításra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számos (gyáravató) beszédében rendre hangoztatta, hogy „Magyarország mára a globális autóipari forradalom, az elektromos autóipari átállás egyik legfontosabb helyszíne lett”…Magyarország 2025-ben a németek és lengyelek mellett az EU harmadik legnagyobb autóakku-exportőrré emelkedhet.

Hyundai töltésen. Illusztráció: Hyundai

Mindemellett a debrecenieket a teljes meglepetés erejével érhette a kínai beruházás augusztus eleji híre – tűnik ki a helyi sajtóismertetőkből. Legfőképpen a nagy mennyiségű vegyi anyagokat is felhasználó akkugyár és annak nagyarányú vízszükséglete nyugtalanítja az ott élőket. Egyes vélemények szerint a gyártelepítés utáni ötödik évben már nem garantált Debrecen biztonságos vízellátása, a naponta felhasznált vízmennyiség kétharmada akkugyártásra mehet majd el. A városvezetésnek még nem sikerült eloszlatni az aggályokat, mint ahogy Gödön az borzolja a kedélyeket, hogy még májusban egy független szakértői vizsgálat lítiumot és olyan oldószert mutatott ki a környék kutjaiban, amilyeneket a beruházó Samsung SDI használ. Közben Győrszentiván lakóközössége augusztus elején aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy tiltakozzanak a hozzájuk közel eső, a győri Audit kiszolgáló ipari park bővítése ellen, jóllehet akkugyártásról ott még nem tettek közzé semmilyen hivatalos közleményt.

De nem csupán környezetterhelésről van szó. A külföldi működő-tőkeberuházások hozzájárulnak ugyan a munkahelyteremtéshez, de azok többsége jobbára összeszerelő tevékenység, nem pedig a hazai iparvállalatok modernizálását, versenyképességét szolgáló technológiai transzfer. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.10.06
Október 10-étől várhatóan november közepéig lezárások mellett újítják fel az M1-es, az M3-as és az....
2022.10.06
Kellő körültekintés - ez lehet a kulcsszó a vadbalesetek megelőzésében. Az Autószektor podcast....
2022.10.06
Elütött egy embert a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára tartó, 10:28-kor indult sebesvonat....
2022.10.06
Zsinkai Elvira rendőr alezredes személyében magyar vezetőt választott a ROADPOL szervezet - írja a....
2022.10.06
Az Audi felejthetetlen élményt teremt egy, a csoporton belül egyedülálló gyártóüzemben – írja....
2022.10.06
A magyar kormány célja, hogy a magyar védelmi ipar 2030-ra a régiós élvonalhoz tartozzon - mondta a....
2022.10.06
A Stadler nemzetközi vasúti járműgyártó cég vezető nélküli fogaskerekű vonatot szállít a svájci....
2022.10.06
Nagy-Britanniában 4,6 százalékkal, 225 ezer 269 darabra nőtt az új autók eladása szeptemberben az....
2022.10.06
Magyarországon nyitja meg első akkumulátor csere állomását a Nio, és további sokszáz követi majd....
2022.10.06
A Gamás külterületén történt klözlekedési balesetben egy 15 éves fiú vesztette életét - írja a....