e-fiáker

Akkumulátor váltaná le a lovakat Salzburgban

2021.10.21.

Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik, Mozart városában a lovas fiáker napjai meg vannak számlálva.

Eddig 13 ezren írták alá azt a petíciót, amely kitiltaná a lovakat a belvárosból. Az állatvédők elektromos fiákerre cserélnék a ló vontatta kocsikat – írja az orf.at

Fotók: Facebook/ Fiaker Salzburg - Familie Winter A közösségi oldal szerint a családi fiáker vállalkozás 1924 óta üzemel.

Április óta a Verein gegen Tierfabriken (VgT)  aktivistái minden kedden tiltakoznak a fiákerek ellen a Residenzplatzon. Az állatvédők ellenzik, hogy a lovakat turisztikai látványosságként használják. Ez már nem felel meg a mai időknek, mondja Georg Prinz, a Verein gegen Tierfabriken munkatársa: „Most csak a turisták szórakoztatására használják. Utalunk Rudolf Winklmayer úrra is, aki volt hatósági állatorvos, és nagyon világosan mondja: Egyrészt hőprobléma, stresszprobléma és az út keménysége kikészíti a lovak lábát. "

E-fiáker: "Ugyanaz a kocsi, ugyanaz a hangulat"

A tiltakozással a VgT biztosítani akarja, hogy a fiákerek szerződését Salzburg városa 2023-tól már ne hosszabbítsa meg.  Alternatívaként az állatvédők elektromos fiákereket javasolnak: "Ez pontosan ugyanaz a kocsi, ugyanaz a hangulata" - mondta Prinz.  - Ugyanazokat a városnéző túrákat is kínálhatnák - csak annyi különbséggel, hogy egyetlen lovat sem használnak. Nem lesz lóürülék, nem lesz büdös és állategészségügyi költségek is eltűnnének. Ez sok előnnyel járna a fiákerek számára is, de a város számára is, mert a lóürülék eltűnik "

Az állatok védelme érdekében 2020 decemberében a salzburgi önkormányzat úgy határozott, hogy a lovak 30 fok felett nem dolgozhatnak, az istállóba kell parancsolni őket. Hasonló a helyzet Bécsben is, ott is szabályozták az állatokra kiterjedő hőségriasztást.

De a gyakorlatban ez jogilag nem érvényesíthető, mondta Harald Preuner (ÖVP) polgármester.

A hírről beszámoló orf.at megszavaztatta olvasóit. 43 százalék egyet ért, betiltaná a ló vontatta fiákerek használatát. 41 százalék továbbra is engedélyezné, mert szerintük az elektromos fiáker nem adja vissza azt a hangulatot, mint a ló vontatta. A maradék kisebbség mindegyiket betiltaná. 16 százalék szerint egyikre sincs szükség, függetlenül attól, akkumulátor vagy állat húzza-e a kocsit?

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.08
Kemény és továbbra is népszerű kategóriában villantotta meg újdonságait Budapesten az Opel. ..
2021.12.08
- Már ötven új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, a 2022 júliusig tartó programban....
2021.12.08
- Az MVM Mobiliti Kft. összesen 71 elektromos töltőt telepített a Jedlik Ányos Terv keretében 2018-....
2021.12.08
Csütörtökön és pénteken is az ország számos megyéjében várható ónos eső, majd havazás. A Magyar....
2021.12.08
Az év utolsó közös tesztjén minden zsűritag - Katona Mátyás, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Miklós-....
2021.12.08
A svájci hatóság körözte a Volvo XC90 típusú személygépkocsit, az atót a Szabolcs-Szatmár-Bereg....
2021.12.08
- Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges....
2021.12.08
 Halálos közlekedési baleset történt az 5402-es számú úton, Harkakötöny térségében teljes....
2021.12.08
A GR Yaris szolgált a Toyota új tanulmányautójának alapjául: a japán autógyártó leleplezte a....
2021.12.08
Egyenlő jogok a mobilitásukban korlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő embereknek is a....