ittas vezetés

Alkoholteszt nélkül is büntethet a rendőr ittas vezetésért

2024.06.16.

A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható.

A Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy a járművezető részegségének megállapításához nem szükséges alkoholteszt, hanem elegendő az objektív vizsgálat, mint az aceton szagú lehelet és az önkontroll hiánya – írja a sicurauto.it. E megállapítás egy tavaly júliusi ügyre nyúlik vissza, amikor Olaszországban egy autós fellebbezett a vezetési engedély hat hónapos bevonása és az 1500 euró pénzbírság ellen. A férfi balesetet okozott, de nem volt hajlandó belefújni a szondába. A fellebbezésben azzal érvelt, hogy a bírák kizárólag a rendőrök vallomása alapján hoztak ítéletet.

Ittas vezetés az, amikor a vezető vérében lévő alkohol mennyisége meghaladja a törvényes határértéket. Olaszországban ez zéró toleranciát jelent kiskorúakra, kezdő járművezetőkre és hivatásos sofőrökre nézve. Mindenki másnál a határ 0,5 g/liter. Az ittas vezetés bűncselekmény, a jogosítvány bevonásával, pénzbírsággal, valamint 10 büntetőpont kiszabásával, súlyosabb esetben a jármű elkobzásával és letartóztatással jár. A közlekedési rendőrök a járművezetőket alkoholtesztnek vethetik alá bármilyen baleset esetén, vagy ha okkal feltételezhető, hogy a járművezető alkohol hatása alatt áll. Azok, akik megtagadják a vizsgálatot, bűncselekményt követnek el és ugyanazokat a büntetéseket szenvedik el, mint a legsúlyosabb véralkohol-tartalom (1,5 g=liter) feletti szabálysértők.

A jármű biztonságos vezetése összetett tevékenység, amely magában foglalja az elmét és a testet és jó pszicho-fizikai feltételeket igényel minden alkalommal, amikor a volán mögé ülünk. Az alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja a vezetési magatartást, mivel korlátozza és megváltoztatja a jármű biztonságos vezetéséhez szükséges agyi funkciókat. Az alkohol különféle hatásokat válthat ki, például: a veszélyes helyzetek alábecsülése, a távolságok és sebességek módosított értékelése, a látómező csökkentése, fokozott vakító érzékenység, a reakcióidő lassulása, csökkent koncentrációs képesség, álmosság, figyelmetlenség, a mozgások koordinálásának nehézségei. Ezek a változások növekednek, amikor az alkohol mennyisége a vérben növekszik. Ennek eredményeként az autóbalesetbe kerülés kockázata exponenciálisan növekszik az alkoholszint növekedésével. Vigyázni kell az alkohol és bizonyos gyógyszerek (pl. nyugtatók, fájdalomcsillapítók stb.) kölcsönhatására is. A kettő együtt fokozhatja a negatív és veszélyes hatásokat.

A véralkoholszint különböző tényezőktől függ, mint a nem, az életkor, a testsúly, az elfogyasztott alkohol erőssége. Mivel a véralkohol-tartalmat számos tényező befolyásolja, nincs olyan képlet, amely mindenki számára objektív módon érvényes, csak becsléseket lehet készíteni. Tehát a kockázat a fogyasztás bármely szintjén fennáll, nincsenek biztonságos mennyiségek. A legjobb dolog: ne igyon, ha vezetnie kell!

Forrás: sicurauto.it

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....