cégtörténet

Amikor a Grundig volt az autórádiók netovábbja

2022.11.27.

A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig rádiót. Epekedve figyeltük az autókat is, meg a bennük levő rádiókat is. Nagyon fordult a világ. Az autórádiók lassan eltűnnek, a beépített infotainment rendszerek a teljes szórakoztatást magukba foglalják.

 

A Grundig korábban Németország egyik legismertebb cége volt. Az 1950-es években a Grundig márka világhírű hagyományos német céggé való felemelkedése a „Heinzelmann” rádióval kezdődött. De mi a helyzet ma Grundiggal? - teszi fel a kérdést a techbook.de

Max Grundig cégalapító Fürthből néhány év alatt igazi rádióbirodalmat hoz létre. Ez a német gazdasági csoda ideje. A háború utáni időszakban Németországban az emberek újra elkényeztették magukat, különösen a rádiók és a televíziók élték virágkorukat. A Grundig azonban más elektronikus eszközöket is gyárt. A videomagnó kitöri a cég nyakát.

Minden 1930-ban kezdődik

A Grundig története 1930-ban kezdődik Max Grundig kis rádióüzletében, az egykori Sternstraße 2-ben Fürthben. Mivel a rádiótechnika még gyerekcipőben jár, folyamatosan jelentkeznek műszaki hibák. A pótalkatrészekre nagy a kereslet. A cég ezért transzformátorok gyártására specializálódott, mivel ez az alkatrész gyakran meghibásodik a rádiózás korai napjaiban.

1946: Heinzelmann rádióval kezdődött a felfutás. Fotók: Grundig

Mint sokan mások ebben az időben, a Grundig is pénzt keresett a német háborús tevékenységekből. A társaság rádióberendezésekkel támogatja a katonaságot. A termelést főként kényszermunkások végzik. Egy sötét fejezet a cég történetében.

Közvetlenül a második világháború befejezése után a Grundig piacra dobta a Heinzelmann típusú csöves rádiós készletet. Ezzel a rádióval a márka sztárja ragyogni kezd.

A „Heinzelmann” híressé teszi Grundigot

1949-ben a Grundig az összes rádióeladás 20 százalékával piacvezető. 1951-ben a Grundignak még saját tévécsatornája is volt, amely rendszeresen sugároz egy műsort. Történelmi mellékjegyzet: A német televízió, az ARD csak 1954. november 1-jén kezdi meg a sugárzását.1954-ben mindössze 100 000 regisztrált televízió volt az NSZK-ban.

Max Grundig, a cégalapító azonban hisz az új közegben, és a hamarosan gyorsan növekvő piac kiszolgálására használja fel.

Ma már humoros, de egykoron ilyen volt a TV készülék.

Az 1950-es és 1960-as években azonban a Grundig más elektronikai cikkeket is gyártott, mint például diktafonokat, szalagos gépeket, kazettás lejátszókat és autórádiókat. A Grundig volt az egyik első gyártó, amely színes televíziót kínált, és az 1960-as években Németország legnagyobb televíziógyártójává vált.

Az 1970-es évek elején a hordozható rádiók követték, csakúgy, mint a hordozható, kisméretű tévék. Az 1970-es évek végén a csoport a csúcson van. A Fürth-i cégnél csaknem 39 ezren dolgoznak. A Grundig több mint 1,5 milliárd eurós árbevételt generál készülékeivel mai értéken, mert akkor még német márka volt a fizetőeszköz.

Egykori Grundig autórádió

Ekkor azonban már megjelentek az első sötét felhők a céges égbolton. Mert a távol-keleti, különösen a japán verseny megnehezíti a hagyományos német cég életét.

Míg Max Grundig vállalkozói élete során mindig is kiváló orra volt a trendekhez, úgy tűnik, az alapító megfázott, ha videórögzítőkről van szó.

A vállalat túl későn ismeri fel a videotechnológiában rejlő üzleti lehetőségeket, és nincs ezzel egyedül.

Ahogy az a technikai újítások esetében lenni szokott, a videó terén is csata folyik a legjobb színvonalért. A Grundig még a Video 2000 rendszerrel is megpróbálja kialakítani a saját szabványát. Az ázsiai verseny a VHS-re támaszkodik, és nyer.

A csendes búcsú Grundigtól

A vállalat az 1980-as évek elején meredeken lefelé halad. 1984-ben a holland Philips cég vette át a Grundig AG irányítását. A cég és a Grundig név még jó ideig fennmarad, de a gazdasági csoda pompája elhalványult.

2003-ban a Grundig csődöt jelentett. Különböző tulajdonosváltások következtek. Ma a márka a Beko Grouphoz, a műszaki háztartási készülékeket gyártó török ​​gyártóhoz tartozik.

A Grundig honlapján az egykori termékek.

A Grundignak el kellett hagynia frank hazáját. A cég jelenlegi központja a hesseni Eschbornban található. Még mindig csaknem 200 alkalmazott gyárt tévét, rádiót, Bluetooth hangszórót és egyéb technikai eszközöket. A világ azonban már nem ismeri ezt - írja a német portál.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.06
A lencsék és a fotóchipek már nem elegendőek: a modern autókban lévő kameraérzékelők kis....
2023.02.05
Robotokra és autonóm járműcsodákra várunk, miközben a 123 éves autós tartozékot sem használjuk,....
2023.02.05
Az egyetlen cél a világbajnoki cím megnyerése, a versenyzők pedig egyenlő feltételekkel vágnak neki....
2023.02.05
Nem az a magyarázat, amit sokan rávágnának erre az egyszerűnek tűnő kérdésre.   ..
2023.02.05
Az ausztrál Relectrify startup által kidolgozott vezérlési technológia szó szerint minden téren....
2023.02.05
A Brüsszeli Autókiállítás idén ünnepelte 100. évfordulóját, de hatalmas sikerét nem kizárólag a....
2023.02.05
Nem unatkoztak a Katasztrófavédelem munkatársai szombaton Magyarországon. ..
2023.02.05
A hétszeres F1-es világbajnok brit szerződésének meghosszabbítását sugallta a Mercedes csapatfőnöke....
2023.02.05
Az elektromos, hibrid és plug-in hibrid járművek értékesítése jelentősen nőtt 2022-ben a belső....
2023.02.05
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Csillaggarázs és a mínuszok.  ..