műszerfal

AMTS - Magyar műszerfalak a világ legjobb luxusautóiban

2022.05.28.

Kevesen gondolnák, hogy a több mint 1000 lóerős Lucid Air villanyautóban, a vadonatúj Range Roverben és a luxusautók királyának tekintett Mercedes S-osztályban is magyar tervezésű műszerfalban gyönyörködhetnek az utasok.

A három luxusautóban az a közös, hogy mindegyiknek a Dräxlmaier Group érdi fejlesztőközpontjában, magyar mérnökök tervezték meg a műszerfalát, melyeket meg is tekinthetnek az érdeklődők az AMTS „E” pavilonjában.

Lucid Air

A Lucid Air 2021 októberében mutatkozott be, mint az egykori Tesla-menedzserek által alapított, kaliforniai Lucid Motors legelső modellje. A legek 4,97 méteres villanyautója akár 118 kWh-s akkumulátort, és 1126 lóerős, 1390 Nm-es nyomatékű elektromos hajtásláncot is kaphat, a WLTP hatótávja kereken 900 km. 0-100 km/h-ra 2,7 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebessége 270 km/h, és állítólag kanyarban is élvezetes vezetni.

A luxuskivitelezésű belső tér színvilágát a kaliforniai természet inspirálta, letisztult formával és a megszokottól eltérő anyaghasználatával tűnik ki a többi luxusautó közül. Az aktuális divatnak megfelelően a légbeömlők és az alattuk húzódó fa és alumínium dekor elemek az egész műszerfalon végigfutnak. A leghangsúlyosabb elem a vezető előtt található, 34 colos, hármas tagolású, 5K felbontású hajlított üveg kijelző, amely olyan hatást kelt, mintha lebegne a műszerfal fölött. Ezt egy középső érintőképernyő egészíti ki, amelyet a középkonzolba vissza lehet húzni, ha szükség van a mögötte lévő tárolórekeszre. A legalapvetőbb funkciók – a Teslával ellentétben – a középkonzolon lévő fizikai gombokkal is elérhetők.

 

Range Rover V

A Land Rover csúcsmodelljének, a Range Rovernek az ötödik generációs változata 2021 októberében mutatkozott be.

Az új MLA-Flex platformra épülő, 2,5-2,7 tonnás brit luxus SUV utastere maximális luxust kínál az utasoknak.

A legkiválóbb anyagokat használták fel, a kormány mögött egy 13,7 colos digitális műszeregység található, a központi érintőképernyő is alig kisebb, 13,1 colos képátlójú.

 

Mercedes-Benz S-osztály

A 2020ban debütált új zászlóshajójában szakított a szélesvásznú kialakítással a Mercedes, a műszerfal helyén egy 12,3 colos, 3D funkciós kijelzőt találunk, a középkonzolon pedig egy álló formátumú 11,9 colos OLED képernyőt, amely már a klímavezérlést is megkapta. A famintázat vonalaihoz illeszkedő aluberakásokkal díszített, nyitott pórusú fabetétek a gondosan megkomponált, 250 LED-del dolgozó aktív hangulatvilágítással elképesztő atmoszférát teremtenek a beltérben, amely a sok fabetét miatt a luxusjachtokat idézi.

Ez az első S-osztály, amely képes fogadni interneten keresztül „over the air” frissítéseket, és amely megkapta az A-osztályban debütált MBUX fedélzeti menürendszert, igaz, jelentősen továbbfejlesztett formában. A rendszer számítási kapacitása a másfélszerese a régi S-osztályénak. Az MBUX-nek köszönhetően az analóg gombok és kapcsolók száma 27-tel csökkent a W222-höz képest, most már szinte minden funkciót a központi érintőképernyőn kell kezelni, de gesztus-és hangvezérlés is lehetséges, minden ülésről.

A belső kamerák és a tanulékony algoritmus segítségével az MBUX felismeri az utasok fej- és kézmozgásából, valamint testbeszédéből azok szándékait, és felkészül rájuk a jármű különböző funkcióival, amitől az lehet a bent ülők érzése, hogy a Mercedes kitalálja a gondolataikat. A kétféle Head up display közül a drágább minden korábbinál nagyobb területen képes adatokat vetíteni a szélvédőre, és már kiterjesztett valóságot is használ, például a navigációs nyilakat pontosan a valódi utcák helyére vetíti a vezető számára, és a vezetéstámogató rendszerek jelzéseit is megjeleníti. A modern moziprojektorok technológiáját használó újgenerációs HUD képe 77 colos monitornyi méretben jelentik meg virtuálisan az autó előtt 10 méterrel, 1,3 millió pixeles felbontásban.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.05
A vadonatúj Mazda CX-60 PHEV közelmúltbeli bemutatását követően a Mazda bejelentette, hogy....
2022.07.05
Összeütközött négy személygépkocsi Budapest XXII. kerületében, a 6-os főút belterületi szakaszán, a....
2022.07.05
Az átalakulásra való jobb felkészülés érdekében a járműipari beszállító Eberspächer átszervezi....
2022.07.05
A Schaeffler család növelte részesedését a Vitesco autóipari beszállítóban – írja az automobilwoche....
2022.07.05
Várhatóan 14 óráig szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Cegléd vonalon, mert Üllő és Vecsés között....
2022.07.05
Függetlenül attól, hogy hónapok óta 400 forint körül mozog a forint-euró árfolyam, folyamatosan....
2022.07.05
Az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban érettségiző diákok és a szakképzési tagozat....
2022.07.05
Közel három évtizede működtet Szegeden Suzuki márkakereskedést Veszprémi Károly, ugyanott, ahol....
2022.07.05
A 450 millió dolláros közös tőkebefektetéssel Észak-Amerika legnagyobb nyilvános e-töltő....
2022.07.05
A Bosch és a Volkswagen a tervek szerint együttműködhet az autonóm vezetés témakörében. A....