Anyukám is érteni fogja – Központi járműadatok | Autoszektor

Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja – Központi járműadatok

2016.10.27.

Egy éve elérhető a KEKKH szolgáltatása, amelyben egy autó korábban felvett kilométeróra állásának adatait kérdezhetjük le. Hogy is megy ez és pontosan mit tudhatunk meg?

Magyarországon sokáig váratott magára, hogy az amúgy nagyon hasznos információk – amelyek az egyes járművek kötelező megvizsgálásaikor keletkeznek – elérhetőek legyenek mindenki számára, példádul azért, hogy mielőtt egy vagyont adna egy használt autóért, ellenőrizhesse annak alapvető adatait, kiváltképp a rögzített kilométeróra állásokat.

Egy éve működik

Tavaly október óta elérhető a Központi és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által üzemeltetett szolgáltatás, a gépjármű adatlekérdezés. A rendszer számítógépen és mobiltelefonos alkalmazással is működik. Használatához Ügyfélkapu regisztrációra van szükségünk.

Az Ügyfélkapu egy sor ügy elintézését egyszerűsíti és kímél meg az okmányirodákban való megjelenésről, de ahhoz, hogy ezt használhassuk egy alkalommal mindenképpen meg kell jelennünk a hivatalban, vagy kormányablaknál, hogy személyesen igényeljünk elérést.

kozponti_okmanyiroda1_nyilvantarto.hu_.jpg

Amikor én jártam bent minden nagyon gyorsan és gördülékenyen ment. Előzetesen foglaltam időpontot a Központi Okmányirodába, amit kb. negyed óra eltéréssel tudtak is tartani. Innentől már csak adat felvételezés volt hátra és persze az aláírás. A regisztráció után néhány perccel meg is érkezett az e-mail a sikeres regisztrációról és a visszaigazoló linkre való kattintás után már rendelkezésre is állt a rendszer. Azóta egyébként földhivatali lekérdezést és pályázatleadást is intéztem rajta keresztül, nálam csillagos ötös az értékelés, talán azért mert idehaza idáig még szokatlan volt, hogy valami, ami állami, kifejezetten jól és hatékonyan működjön.

Mit tudhatunk meg?

A KEKKH e szolgáltatás keretein belül elsősorban a korábban a kötelező műszaki vizsgáztatásokkor, tulajdonosváltásokkor illetve eredetiségvizsgálat során rögzített kilométeróra adatokat és az azokhoz tartozó dátumokat láthatjuk.

KEKKH_1.jpg

Ezen kívül, ha tudunk még valamit az autóról, akkor azt beírhatjuk a lekérdezésbe, és a rendszer válaszában szerepelni fog, hogy amit mi tudunk, az egyezik-e a központi nyilvántartásban lévő adattal. Többek között így bizonyosodhatunk meg az autó gyártási évéről, műszaki érvényességének dátumáról, illetve a forgalomba helyezési dátumokról (első-, és magyarországi első regisztráció).

Értelmezés

Ha az utóbbi adatoknál azt dobja a rendszer, hogy nem egyezik meg a tárolt adat azzal, amit mi megadtunk, akkor vagy baj van, vagy rosszul adtuk meg az adatokat, érdemes ránézni még egyszer. A kilométeróra állások értelmezése sem agyműtét, mindössze annyi a műszaki kritérium, hogy a növekvő dátumokhoz, növekvő bejegyzések tartozzanak. A mobiltelefonos szolgáltatásban egy grafikont is kapunk a könnyebb átláthatóság érdekében. Próbaképpen a saját és édesapám autóját kérdeztem le a PC-n elérhető rendszerben. (Hogy miért kettőt, azt azonnal elárulom.)

Kapitány_km_161017_1.jpg

Friss fénykép a műszerfalamról - stimmel

Bár elvileg 2010 óta gyűlnek az adatok a rendszer által használt adatbázisban, az én kocsim 2010. decemberi műszaki vizsgájának bejegyzése nem látható, pedig azt már én csináltattam. Cserébe ezután a kétévenkénti bejegyzések stimmelnek, egy hónap múlva pedig újabb mezővel gyarapodik majd a sor.

KRG-221_KEKKH_lekerdezes.jpg

„1K” és próbaképpen egy egyező gyártási év

Némiképp egyszerűsített adatok

A másik lekérdezett autó édesapám kocsija volt, amely egyébként egy Golf ötös. A lekérdezés megadja az autó típusát is, de ez nem a fantázianév, amit régebben elég részletesen bele is írtak a forgalmiba (Pl. Golf 1.4 Trendline), hanem a forgalmi engedély előző (D.2) pontjában szereplő típus(kód), nálunk éppen most „1K”. Ezzel csak az a baj, hogy nem csak a Golf 5, de még a következő 6-os széria is, sőt a Jetták hasonló generációja is 1K kód alatt szerepel. Az ilyen egyszerűsítés miatt adott esetben kissé megtévesztő lehet ez az információ, de lényegében ezen nem sok minden múlik.

Nem ingyenes

A szolgáltatás igénybevételéhez egy jelképes ügymeneti díjat kell fizetni. Egyszerre több autó lekérdezésére is lehetőség van: egy vagy két jármű lekérdezése 625, három kocsi adatai 825, négy db 1.100, öt autó adatai pedig 1.375 Ft-ba kerülnek. A fizetés a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb netes-kártyás fizetés, amely sikeres tranzakció után azonnal elérhetővé válnak az adataink egy összefoglaló PDF formájában, illetve a lekérdező képernyő menüjében is.

KEKKH_felulet.jpg

A webes ügysegéd gépjármű lekérdező felülete – kulturált.

Verdikt

Alapvetően egy hatékony és ár-érték arányában jól eltalált szolgáltatásról van szó. Nyilvánvaló, hogy a hazánkba frissen érkezett járműveket hiába is keresnénk a rendszerben, mert külföldi pályafutásukról nincs adat a hazai nyilvántartásban. Minden más esetben bolond lenne egy használt autó vásárló nem lekérdezni az adatot, hiszen előfordulhat, hogy nagyon könnyen fognak majd verebet, akarom mondani csalót. Természetesen ez a lekérdezés nem helyettesítheti a teljes körű vásárlás előtti vizsgálatot.

Aki ennél is többet szeretne tudni a kiszemelt autóról, annak tovább kell mennie az adott márka képviseletére, de ott akárkinek nem adnak ki információt, erről nemsokára külön szólunk majd az Autószektoron.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..
2022.08.18
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi....
2022.08.18
- A vasútnál megrendelt 375 új jegykiadó automata több mint 80 százaléka, 324 darab már üzemel, a....
2022.08.18
Az elektromos kishaszonjárművek térnyerése jóval lassabb folyamat, mint a személygépjárművek....
2022.08.18
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló eseményekről rendszeresen ad hírt a....