Anyukám is érteni fogja - Mire kell figyelni? 1. rész | Autoszektor

használtautó vásárlási tanácsok

Anyukám is érteni fogja - Mire kell figyelni? 1. rész

2022.02.13.

Mi az amit Te is meg tudsz nézni egy használtautón? Az olaj.

Használtautó-vásárlás előtt nagyon fontos, hogy magunk is kimenjünk megtekinteni a kiszemelt prédát és amit csak lehetséges leellenőrizzünk rajta mielőtt egy forintot is kifizetnénk érte. Sőt! Az igazi tudatos használtautó vásárló még meg is bíz egy független járművizsgáló vállalkozást, hogy profi módszerekkel is nézzék át a kocsit és csak az eredmények ismeretében kezdi meg a tárgyalást a kereskedővel. Most induló ötrészes sorozatunkban abban igyekszünk segítséget nyújtani, hogy milyen alapvető vizsgálati módszereket érdemes követnünk, ha mi magunk nézzük át előzetesen az autót.

Az első részben a motorolajjal foglalkozunk

Azt mindenki tudja már, hogy használtautó vásárlás után kötelező az olajcsere, sőt nagyobb karbantartások elvégzése is indokolt lehet, mint például a vezérlés cseréje. De mi derül ki egy szemlén az olaj ellenőrzése során.

Az olajszint

Az első és legfontosabb, hogy ellenőrizzük le az olajszintet. A mutatványt némiképp nehezíti, hogy a mérést nem ajánlott teljesen hideg motor mellett végezni, jobb ha üzemmeleg, vagy legalább járt egy negyed órát a motor. Leállítás után várjunk 1-2 percet, amíg az olajteknőbe visszacsorog az olaj, majd húzzuk ki a nívópálcát és töröljük tisztára. Dugjuk vissza ütközésig és vegyük ki újra. Az olaj rátapad a pálcára, így ellenőrizhetjük, hogy a minimum-maximum jelölések közé esik-e az olajszint. Ha még csak bele sem ér az olajba a pálca, akkor az hirdetelen elég sok kérdést vet fel: Mennyi ideje járnak kevés olajjal? Miért hiányzik belőle? Sajnos a legtöbb esetben az ilyen kocsi egyáltalán nem javasolt megvételre.

Mondhatnánk, hogy az autókereskedő ezt könnyen kivédi, hiszen feltöltheti a parkoló autókat olajjal, de hidd el, nagyon sokan még ennyit sem tesznek meg.

Az sem jó ha túl van töltve. Egyrészt azért mert a túltöltött motor ki fogja nyomni a felesleges olajat, másrészt azért mert felmerül a gyanú, hogy ezt mostanában töltötték fel és kicsit elkottázták a mennyiséget.

Az olaj állaga

Egy benzines autó motorolaja még több ezer kilométer megtétele után is mutat némi áttetszőséget, ha ez nincs meg, akkor baj van. Fontos az állaga is. Az olajnak még hideg állapotban is viszonylag viszkózusnak, folyékonynak kell maradnia. Ha az új úgy csepeg a nívópálcáról, mint a méz, akkor távozzunk angolosan.

Olajosflakon a csomagtérben
 
Egy jól működő motor esetében szerviztől szervizig nem kell foglalkozni az olajjal. Ha csomagtérben találunk egy olajosflakont, felmerülhet a kérdés, hogy minek hord magával valaki ilyen könnyen elérhető helyen egy kis motorolajat. Csak nem "csipegeti" a kocsi a motorolajat? Az olajfogyasztás persze több okra is visszavezethető, de egyik sem túl bizalomgergesztő.
 
Olajfolyások
 
A motorteret sokan lemossák és csilli-villi állapotra varázsolják eladás előtt. Ez már önmagában is gyanús, hogy vajon mit akartak eltűntetni ezzel a mutatvánnyal. Nézzük körül a takart részeken is, akár a burkolatok eltávolításával. Azt szokták mondani, hogy a legjobb a poros motortér, mert akkor - ha van - hamar kibukik az olajfolyás. Nem mindegy természesen, hogy hol és milyen mennyiségű motorolajat látunk kifolyva, de egy szelepfedél, vagy hengerfej olajfolyás már elég nagy baj, nem beszélve a turbófeltöltő szivárgásáról. Tehát ez az az eset, amikor az olaj kifelé távozik.
 
Olajfogyasztás
 
Nagyon nehéz egy rövid műszaki szemlén megállapítani, hogy egy autó eszi-e az olajat. Erre - az előbb említett fogásokon kívül - legtöbbször a füstölésből lehet következtetni. Egy próbaúton érdemes a visszapillantó tükörben ellenőrizni, hogy bő gázadáskor jön-e színes füst az autóból, mert ha igen, akkor lehet, hogy nagy a baj.
 
Ha nem akarsz ilyenekkel és még száz dologgal bajlódni használt autó vásárláskor, akkor keress meg egy független járművizsgálatot végző céget, akiknek a kisujjában vannak ezek a módszerek!
 
További autós tartalmakért kövesd az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.07
Június végéig 53 ezer fölé nőtt a zöld rendszámmal ellátott járművek száma Magyarországon, ez több....
2022.07.07
Az ABB E-mobility a toscanai Valdarnóban megnyitotta a vállalat eddigi legnagyobb, DC....
2022.07.07
A BMW Group lipcsei gyárában véget ér egy korszak: nyolc és fél év után befejeződik az i3....
2022.07.07
Az amerikai márkák részesedése az orosz piacon 1%-ra csökkent 2022-ben. Erre a következtetésre....
2022.07.07
Itt az Útinform friss jelentése a közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló....
2022.07.06
A magyar mérnöki tudás mindig rendelkezésre állt speciális járművek tervezéséhez és fejlesztéséhez....
2022.07.06
- Halálra gázolt egy kétéves gyereket egy kisteherautó Hajdúhadházon szerda délután - közölte a....
2022.07.06
Újabb hátborzongató videót tett ki közösségi oldalára a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mondhatnánk,....
2022.07.06
A Stellantis gyártási igazgatójától hangzott el a baljós gondolat: a villamosítás az autóipar....
2022.07.06
Életbe lépett szerdán az az európai uniós rendelet, amely a közúti közlekedésbiztonság javítása....