Anyukám is érteni fogja! – Parkolási kisokos 2. rész | Autoszektor
Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja! – Parkolási kisokos 2. rész

2014.12.16.

Még én papolok odafigyelésről parkoláskor…

Felakasztották a hóhért a múlt héten. Éppen a parkolási tudnivalókról szóló cikk megjelenése után, akkora büntetést akasztottak a nyakamba a belvárosban, hogy csak úgy pislogtam! Eléggé benéztem a dolgot elmesélem, hogy volt.

Próbálkozzunk SMS-ben

Saját tanácsomat sem megfogadva, nem volt nálam aprópénz, de mentségemre szolgáljon, hogy nem készültem a belvárosi megállásra. Mégis akadt egy félórás dolgom a Király utcában, ráadásul a Deák tér felőli részén. Déli fél 12 körül araszolgatok a bulinegyedben és csodák csodájára megüresedik előttem egy parkolóhely. Be is sederítettem a gépet, 3 centire állok a padkáról, büszkén méltatom saját rutinozó képességeimet, amikor realizálom, hogy nincs is nálam aprópénz.

Vettem egy nagy levegőt, hogy akkor a mostani parkolásom 75 forinttal többe fog kerülni, mintha lenne nálam készpénz, de azzal vigasztaltam magam, hogy ennyivel talán többet is dobnék be, nehogy kiszaladjak az időből, ha közbejön valami. Megkerestem az automatát, gondosan bepötyögtem a telefonba a számot, majd beírtam a rendszámot.

Nagyon sajnáljuk

Az úgy nevezett mobilparkolás a rendszer ésszerűsítése után vélemény szerint sokkal bizonytalanabbul működik, mint régebben. Egyrészt azelőtt ha a bankban aláírtam, hogy vonhatják a számlámról a parkolásokat, akkor megkerülhető volt a kényelmi díj (ez a bizonyos 75 Ft) másrészt telefonhívással lehetett parkolást indítani, illetve leállítani, nem pedig drága sms-el. Na, jó! Ne rágódjunk a múlton! A megfelelő számra elküldtem a rendszámomat és ezt a választ kaptam:

Jó lett volna, ha ránézek

A tudatlanság nyugalmával

Megkaptam, de nem láttam. Egyszer már előfordult, hogy a leállításról, csak 10 perc után jött meg a visszaigazoló üzenet, de most, azonnal rezgett, gondoltam, minden OK. A tudatlanság nyugalmával mentem a dolgomra. A meglepetés 12 óra után néhány perccel ért, amikor elővettem a telefont, hogy egy újabb SMS díjáért a „STOP” szót elküldjem ugyanarra a számra, így leállítva a virtuális parkolóórát. A fenti képen látható szöveget olvasva már tudtam: egy hét késéssel ugyan, de hozzám is biztosan megérkezett a Mikulás. Úgy is volt!

Egységcsomag sablonlevéllel és csekkecskével már az íróasztalomon

Hamar összeállt a kép, már akkor tudtam, hogy esélytelen, hogy ebből valahogyan kikászálódjak. Az írás szerint, ha 15 napon belül fizetek, megúszhatom 6.380,- jó magyar Forint befizetésével. Azt mondják,

A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

Gyorsan felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol egy kedves hölgy elmagyarázta nekem a saját történetemet. Elhitte nekem, hogy én akartam fizetni, meg, hogy a nagy rohanásban nem néztem meg a válaszüzenet tartalmát, de segíteni nem tudott – nem is akart. Hallható volt, hogy nem az első Megható Meséjű Miklós hívja már fel ezzel a történettel, simán beadta nekem (lehet, hogy magnóról) a sablonszöveget, mi szerint a parkoló automatára kihelyezett tájékoztatón ott figyel, hogy mindig meg kell várni a központ válaszát, meg kell győződni arról, hogy a parkolás elindult.

Egy szó, mint száz: 6.380 Ft-al szegényesebb lesz a fenyőfa alatti parkettarész az idén.

A felcsillanó remény

Amennyiben a parkolójegyet a büntetési időpontot követő 5 percen belül megváltjuk, akkor naptári hónaponként legfeljebb egy alkalommal, de tényleg csak egyszer, méltányosságból elengedik a bírságot. Ez is csak abban az esetben van így, „ha a bemutatás időpontjában nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott parkolási díj, és pótdíjtartozás.” – így a cédula.

MI VAN?

Ez az Anyukám is érteni fogja rovat, ezt meg én sem értem elsőre. Lássuk csak! Tehát ha megbüntetnek, de 5 percen belül tudok jegyet váltani (vagy SMS-es parkolást indítani), akkor el kell menni az ügyfélszolgálati irodába és ezt a büntetési papírral együtt bemutatni. Ekkor a nyilvántartásban megvizsgálják, hogy a szóban forgó autóval csintalankodtunk-e régebben úgy, hogy annak büntetését nem fizettük meg. Ha jól viselkedtünk, akkor némi ügyintézésre fordított időért cserébe mentesünk a büntetés alól.

15 napon túl

El ne felejtsem megemlíteni, hogy ha 15 napon belül nem virítjuk a lóvét, akkor mintegy háromszorosára emelkedik a büntetés, egészen pontosan 18.040 Ft lesz a kontó. Azt hosszas számolgatás után sem tudtam eldönteni, hogy milyen matematikai szabályszerűség lehet a két összeg között, vagy pl. minek a végére az a negyven forint, de mindegy is.

Itt történt az eset... (Forrás: Google Earth)

Röviden

Ha kényszerűségből, vagy kényelemből a gépi parkolást választjuk, akkor

·         mindig a legközelebbi automatán lévő számra küldjük az SMS-t,

·         feltétlenül várjuk meg a pozitív tartalmú válaszüzenetet

·         visszaérkezve ne felejtsük el leállítani a parkolást…

·         …erről is várjuk meg a megfelelő tartalmú visszaigazolást.

Vagy menjünk gyalog a karácsonyi bevásárlásra, aminek a viszontagságairól már tavaly is szóltunk, sőt idén is esett róla már szó.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.28
- Csaknem 30 ezer látogató kereste fel az Utazás+ Kiállítást, valamint a vele egy időben rendezett....
2024.02.28
A Forma-1-es Bahreini Nagydíj csütörtöki szabadedzéseivel hivatalosan is elrajtol a világbajnoki....
2024.02.28
Egy rendkívüli ritka, gazdátlan Lamborghini Aventadorra bukkantak a dús lomkoronáiról és sokszínű....
2024.02.28
Kamipon égett az M0-son, a sztráda M4-es autóút felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták....
2024.02.27
Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia....
2024.02.27
Nem kellett messze mennie a Mercedes-Benznek, hogy a kompakt kategóriában is hadrendbe állíthassa....
2024.02.27
A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000....
2024.02.27
Az autóipar fejlődésével egyre több, egykoron extrának számító technológia válik a mindennapjaink....
2024.02.27
Magánház udvarába zuhant a Budaörsi repülőtér közelében egy vitorlázó repülőgép kedd délután -....
2024.02.27
2023-ban 107 ezer 720 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 3,42 százalékkal....