Győr

Arrabona Racing Team: a sikerszéria folytatódik?

2022.11.27.

Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt tevékenykedő Arrabona Racing Team versenyautó-építő csapata. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a nonprofit diákegyesülés ebben a tanévben is új járművet épít: azzal mérettetik meg magukat a nemzetközi Formula Student nyári versenysorozatában, amelyen kizárólag egyetemi hallgatók konstruálta versenyautók vesznek részt a világ minden tájáról.

Szerző: Heimer György

Fotók: ART

Az Arrabona Racing Team diákkollektívája jelenleg az autó tervezésénél tart, menetrendjük szerint elképzeléseiket decemberig véglegesítik. Ezzel egy időben megkezdték a külső forrásokból származó anyagok beszerzését, azok beérkezésével folyamatosan zajlik a gyártás, egészen májusig. Ez után következik a „rollout”, vagyis a versenyautó bemutatója meghívott publikum előtt, majd a gyártási munkálatok betetőzéseként a jármű tesztelésének időszaka.

„Idei terveinkben, a tavalyi versenytapasztalatok alapján elsősorban a futóművön, s ehhez kapcsolódóan a szénszálas kompozit-karosszérián módosítunk” – avat be a részletekbe Hege Kristóf és Tóth Imre vezetők, akik maguk is a győri egyetem hallgatói. Teljesítményük alapján az idén őket választották a vállalkozás élére, ők fogják össze, irányítják a 65 fős csapatot. Munkatársaik a különböző konstrukciós feladatok, így az aero- és járműdinamika, hajtáslánc, elektronika, karosszéria, önvezető, illetve management teendői alapján csoportosított részlegekben tevékenykednek.

E ponton fontos megjegyezni, hogy külön csapat, a SZEngine foglalkozik a motorfejlesztéssel, amely a Formula Student világában egyedülálló.

Az Arrabona-vállalkozás szponzori támogatásokból fedezi kiadásait, de a nonprofit játékszabályok értelmében a csapat egyetlen tagja sem részesül anyagi juttatásban. „Mindnyájan a mérnöki többlet-szaktudásért dolgozunk, egyfajta hosszú távú befektetésnek tekintjük munkánkat a jobb álláslehetőségek reményében” – jegyezte meg Hege Kristóf és Tóth Imre. Mindemellett fontos elvárás a versenyteljesítmény – tették hozzá – mivel a nagyobb eredmény, nagyobb szponzori támogatást fial. Ebből a szempontból a Formula Student versenysorozat az egyetemi versenycsapatok nagy mércéje: itt lehet nemzetközi szinten összevetni, ki mit tud a versenyautó-építésben.

A verseny pontozása két részből tevődik össze, a paraméterek statikus egybevetésén kívül a dinamikus versenyben egyenként állnak rajthoz az autók és futnak egy kibójázott, körülbelül egy kilométeres pályaszakaszon.

Az Arrabona Racing Team már hagyományszámba menően a legsikeresebbek közé tartozik. A tavalyi versenyszezont is látványos eredményekkel zárták, a három legerősebbnek tekintett osztrák, német és magyar Formula Student rendezvényeken dobogós helyezést értek el. Talán mondani sem kell becsvágyó céljukat: nagy nyugati ellenfeleiket lekörözve jövőre is rekordokra hajtanak.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.06
A lencsék és a fotóchipek már nem elegendőek: a modern autókban lévő kameraérzékelők kis....
2023.02.05
Robotokra és autonóm járműcsodákra várunk, miközben a 123 éves autós tartozékot sem használjuk,....
2023.02.05
Az egyetlen cél a világbajnoki cím megnyerése, a versenyzők pedig egyenlő feltételekkel vágnak neki....
2023.02.05
Nem az a magyarázat, amit sokan rávágnának erre az egyszerűnek tűnő kérdésre.   ..
2023.02.05
Az ausztrál Relectrify startup által kidolgozott vezérlési technológia szó szerint minden téren....
2023.02.05
A Brüsszeli Autókiállítás idén ünnepelte 100. évfordulóját, de hatalmas sikerét nem kizárólag a....
2023.02.05
Nem unatkoztak a Katasztrófavédelem munkatársai szombaton Magyarországon. ..
2023.02.05
A hétszeres F1-es világbajnok brit szerződésének meghosszabbítását sugallta a Mercedes csapatfőnöke....
2023.02.05
Az elektromos, hibrid és plug-in hibrid járművek értékesítése jelentősen nőtt 2022-ben a belső....
2023.02.05
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Csillaggarázs és a mínuszok.  ..