Ingolstadt

Audi vezér: túlszárnyalni a riválisokat

2024.04.15.

Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral szerelt modell piacra dobását tervezi 2024 és 2025 folyamán – mondta Gernot Döllner, a bajor prémiumgyártó vezetője az Automotive News Europe-nak (ANE) adott interjújában.

Szerző: Heimer György

A cégvezér – aki tavaly szeptember óta „tűzoltóként” vette át az irányítást – az online szaklap kérdéseire válaszolva sejtetni engedte, hogy az Audi lépéshátrányba került két nagy riválisával, a BMW-vel és a Mercedesszel szemben, de mint hangsúlyozta: megvannak a terveik, hogy visszakormányozzanak az élvonalba.

Miközben ennek első kézzelfogható terméke az újgenerációs PPE (premium platform electric) alvázra konstruált Q6 E-tron és az A6 E-tron, Döllner kulcsfontosságúnak minősítette az újrafogalmazott cégstratégiát. Ebben egyaránt azonos jelentőséggel szerepel a termék, a technológia, a márka, továbbá az észak-amerikai és a kínai piac. 2030-ig tovább egyszerűsödik a túlbonyolított (termék)portfolió.

Gernot Döllner Fotó: Audi AG

Ami az elektromobilitás kérdéskörét illeti, az Audi továbbra is úgy tervezi, hogy 2033-ban, Európában és Észak-Amerikában befejezik a belső égésű motorokkal szerelt modellek forgalmazását, „újgenerációs, tisztán elektromos járművek gyártójaként pozícionálják magukat”. Ám ha a helyzet úgy hozza – tette hozzá Döllner – képesek lesznek rugalmasan piacra lépni hibrid és benzines modellekkel, bár szerinte a visszaeső kereslet miatt erre nem lesz szükség. Jelenleg az elektromobilitáson kívül nincs más technológia, amivel érdemben csökkenteni lehetne a széndioxid és más káros kipufogógázok emisszióját – hangsúlyozta a cégvezető. Kínában úgy tervezik, hogy 2026-ban utoljára jelennek meg belső égésű hajtással, és aztán az legfeljebb a következő évig maradhat forgalomban. „Ha azt vesszük, hogy egy autó klasszikus életgörbéje hét évig tart” – így Döllner – „akkor azzal lehet számolni, hogy a hagyományos belső égésű hajtású járművek jövő évtized közepére kikerülnek arról a piacról.” Arra a felvetésre, hogy ha egy populista politikai fordulattal Európában és az USA-ban elhalasztanák a hagyományos hajtású újautók kivezetésének határidejét, Döllner szerint átmeneti időre ugyan változhatnak a játékszabályok, erre vannak is a törekvések, de ez nem változtat azon, hogy a jövő mindenképpen az elektromosoké.

Q6 E-tron

Az ANE többi közt arra is rákérdezett, hol tartanak Landjet és a Landyacht néven emlegetett luxuskivitelű, D-osztályba tartozó e-modellek fejlesztése? A cégvezető a tervezési munkálatok korai szakaszára hivatkozva nem mondott konkrétumokat, csupán azt, hogy „azok a járművek nagyon látványosak, vevőfogóak lesznek”. Mindemellett Döllner elismerte, hogy BMW féle Neue Klasse és a Mercedes MMA platform szintjéhez mérve az Audi lemaradt, de mint hangoztatta: cége nem csak arra képes, hogy behozza hátrányt, de technikailag még túl is tudja szárnyalni a riválisokat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..