Egyetem

Autó- és járműgépész mérnökgenerációk gyászolják

2016.02.03.

Életének 83. évében elhunyt Nagy Lajos nyugalmazott főiskolai docens, okleveles autógépész mérnök, autó- és járműgépész mérnökgenerációk közismert és közkedvelt, nagy tekintélyű oktatója. Temetése 2016. február 9-én, kedden 13.30 órakor lesz Budapesten, a rákospalotai köztemető 2. számú ravatalozójából (1152 Budapest, Szentmihályi u. 111.) - közölte a Széchenyi István Egyetem.

Nagy Lajos okleveles autógépész mérnökként aktív részese volt annak a hazai felsőoktatást kiteljesítő, új intézménnyel gazdagító folyamatnak, amely Budapestről, a Rippl-Rónai utcából indult, és Győrben, a Mosoni-Duna partján, a Széchenyi István Egyetemen csúcsosodott ki.


Nagy Lajosra friss diplomásként 1954 őszétől a szakrajz, a gépjárműjavítás-technológia, a gépjármű-szerkezettan oktatását bízták rá, ezzel kezdődött  több, mint félévszázados műszaki pedagógusi pályafutása. Mérnöktársaival azonnal szakkönyveket kellett írniuk a technikusjelöltek számára. Talán maga sem gondolta még akkor, hogy az elkövetkező évtizedekben hány és hány tucatnyi főiskolai, egyetemi jegyzet szerzői között jegyzik majd a nevét! Munkaadója - s közben csak a tábla változik - 1958-tól már az Autóközlekedési Technikum, hatvanegytől a Felsőfokú Technikum, hetvenegytől a győri műszaki főiskola Gépjármű-közlekedési Tagozata, s az 1975-ös Győrbe költözéstől a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Közlekedésgépészeti Intézete, s a nyugdíjba vonuláskor a Széchenyi István Egyetem.

2010-ig tanított és nevelt Nagy Lajos. A nyugdíjba vonulása, 1992 után óraadóként is vállalta a szakmai ismeretek átadását, még a távoktatásban is. Munkáját több elismerés kísérte, ő leginkább a könyveire volt büszke. Közben pedig a közelmúltig szinte minden nap bejárt az egyetemre, hetente az oktatói foci egyik résztvevője volt. Mindig sokrétűen érdeklődve beszélgetett az ismerős kollégákkal, s többnyire itt, az étteremben ebédelt.

Az újra mindig nyitottan tekintő, hallgatóbarát , szociálisan érzékeny, sportos személyiségére a járműmérnök generációk, az egyetem közössége a Tanár úrról szóló kedves történetekkel, legendákkal mindig szeretettel gondol.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A rendszerváltás előtt legfeljebb a balatoni szállodák előtt parkoló autókban láthattunk Grundig....
2022.11.27
Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) hétfő 0 órától 24 órás munkabeszüntetést tart, ami érinti a MÁV-....
2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....