Egyetem

Autó- és járműgépész mérnökgenerációk gyászolják

2016.02.03.

Életének 83. évében elhunyt Nagy Lajos nyugalmazott főiskolai docens, okleveles autógépész mérnök, autó- és járműgépész mérnökgenerációk közismert és közkedvelt, nagy tekintélyű oktatója. Temetése 2016. február 9-én, kedden 13.30 órakor lesz Budapesten, a rákospalotai köztemető 2. számú ravatalozójából (1152 Budapest, Szentmihályi u. 111.) - közölte a Széchenyi István Egyetem.

Nagy Lajos okleveles autógépész mérnökként aktív részese volt annak a hazai felsőoktatást kiteljesítő, új intézménnyel gazdagító folyamatnak, amely Budapestről, a Rippl-Rónai utcából indult, és Győrben, a Mosoni-Duna partján, a Széchenyi István Egyetemen csúcsosodott ki.


Nagy Lajosra friss diplomásként 1954 őszétől a szakrajz, a gépjárműjavítás-technológia, a gépjármű-szerkezettan oktatását bízták rá, ezzel kezdődött  több, mint félévszázados műszaki pedagógusi pályafutása. Mérnöktársaival azonnal szakkönyveket kellett írniuk a technikusjelöltek számára. Talán maga sem gondolta még akkor, hogy az elkövetkező évtizedekben hány és hány tucatnyi főiskolai, egyetemi jegyzet szerzői között jegyzik majd a nevét! Munkaadója - s közben csak a tábla változik - 1958-tól már az Autóközlekedési Technikum, hatvanegytől a Felsőfokú Technikum, hetvenegytől a győri műszaki főiskola Gépjármű-közlekedési Tagozata, s az 1975-ös Győrbe költözéstől a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola Közlekedésgépészeti Intézete, s a nyugdíjba vonuláskor a Széchenyi István Egyetem.

2010-ig tanított és nevelt Nagy Lajos. A nyugdíjba vonulása, 1992 után óraadóként is vállalta a szakmai ismeretek átadását, még a távoktatásban is. Munkáját több elismerés kísérte, ő leginkább a könyveire volt büszke. Közben pedig a közelmúltig szinte minden nap bejárt az egyetemre, hetente az oktatói foci egyik résztvevője volt. Mindig sokrétűen érdeklődve beszélgetett az ismerős kollégákkal, s többnyire itt, az étteremben ebédelt.

Az újra mindig nyitottan tekintő, hallgatóbarát , szociálisan érzékeny, sportos személyiségére a járműmérnök generációk, az egyetem közössége a Tanár úrról szóló kedves történetekkel, legendákkal mindig szeretettel gondol.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.28
Keresi a mezőgazdasági vontató sofőrjét a rendőrség: a Tamási Rendőrkapitányságon eljárás indult....
2023.11.28
Nem kelt feltűnést, de mindent tud a Toyota 2022-ben frissített kombija. A Toyota Corolla Touring....
2023.11.28
Súlyos eredményeket hozott egy közlekedési razzia, aminek statisztikáit most tette közzé a Bács-....
2023.11.28
Dzsihád-autót fejleszt Csecsenföld megrendelésére a moszkvai műszaki egyetem. A hírt Adam Hakimov,....
2023.11.28
Biztonságosabban kerékpározható a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körút:....
2023.11.28
Michelisz Norbi Túraautó Világbajnok, Kiss Norbi kamion Európa bajnok, Nagy Norbi hegyi Európa....
2023.11.28
Baleset történt az M0-s autóút északi szektorában, egy sávon halad a forgalom. ..
2023.11.28
Együttműködési megállapodást írt alá kedden a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport....
2023.11.28
Kigyulladt és teljesen kiéget egy személyautó Drégelypalánkon – jelentette a Országos....
2023.11.28
Amikor a Peugeot elkészítette és bemutatta Inception tanulmányautóját, nem csak formai és....