ülésfűtés

Autós kellék, amely rombolja a férfiasságot

2024.02.27.

Az autóipar fejlődésével egyre több, egykoron extrának számító technológia válik a mindennapjaink szériakellékévé, amely kényelmesebbé, élvezhetőbbé és egyszerűbbe teszi az autózást, de némelyikkel érdemes csínján bánni, mert akár ártalmas is lehet.

Ilyen például az autófűtés, amely ma már egyre inkább alapfelszereltség része a személygépkocsikban. De tulajdonképpen mi is a baj vele, hiszen oly ártatlannak és hétköznapinak tűnik?

Az alsótájékot érő meleg a téli hidegben kellemes érzést nyújt, de az orvosok mégis eltanácsolják ettől a férfiakat, különösen a fiatalabb korosztályból valókat.  Arra figyelmeztetnek, hogy az ülésfűtés túlzott használata kedvezőtlen hatással lehet a nemzőképességre, azért különösen azoknak a férfiaknak érdemes korlátozni a használatát, akik egyelőre csak készülnek a szülői szerepre.

 

Allan Pacey professzor, a Manchesteri Egyetem kutatója a férfiak reproduktív funkciójára gyakorolt a hatást a hosszan tartó forró fürdőzés jól ismert hatásaihoz hasonlítja. A Behind the Wheel magazinnak nyilatkozva kifejtette, hogy a hím nemi szerveknek hűvösnek kell maradniuk a termékenység fenntartásához, ezért az apává válást tervező férfiaknak egy időre érdemes letenniük az ülésfűtés gyakori használatáról, elkerülendő az esetleges negatív hatásokat.

Az ülésfűtés ugyanis megnöveli a herék hőmérsékletét, ami hátrányosan befolyásolja a spermiumtermelést. A „minőségi” ondótermeléshez az kell, hogy a herék néhány fokkal hidegebbek legyenek a test többi részétől. Kutatások szerint a magasabb hőmérséklettől csökken az ondósejtek száma, megváltozik az alakjuk, ráadásul le is lassulnak.

Ippokratis Sarris, reproduktív orvoslással foglalkozó szakorvos szintén arra figyelmeztet, hogy a fűtött autóülések gyakori és hosszan tartó használata a férfiak termékenységére nézve potenciális veszélyt jelent. Bár a káros hatás visszafordítható, a nemzésben gondolkodó férfiaknak érdemes tartózkodniuk az ülésfűtés túlzott használatától.

De nem minden kutató kongatja a vészharangot, vagy tekint vészjóslóan kizárólag az ülésfűtésre, mert hasonlóképpen okozhat ágyéktáji túlhevülést, ha sokáig az ölünkben tartjuk a laptopot, melegítő takarót vagy vastagon kibélelt kerékpáros rövidnadrágot használunk.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A Volvo EX30 elnyerte a rangos Red Dot 'Best of the Best' formatervezési díjat. ..
2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....