környezetvédelem

Autóversenyzők, akik utat mutatnak a világnak

2019.07.27.

Niki Laudáék, James Hunték, Nelson Piqueték időszakában óriási sztárok, elképesztő hősök, különleges példaképek voltak az autósport nemzetközi csillagai. Tíz és százmilliók tisztelték őket tehetségük, győzni akarásuk, önfegyelmük, akaraterejük, fegyelmezett, vagy éppen mindemellett kicsapongó életmódjuk miatt. Az viszont merőben új, néhány éve megfigyelhető jelenség, hogy az autósport csillagai a társadalmi felelősség vállalásban a legégetőbb ökológiai, szociális problémák ügyében mutatnak utat - és példát a világnak. Nem tudnám megmondani ki lehetett az első olyan komoly autóversenyző, aki túlmutatva a korábbi sportoló-macsó szerepen elkezdett nyilvánosan is foglalkozni a világ fontos társadalmi problémáival. Annyi azonban bizonyos, hogy ezt az autósportban mindenképp újszerű és rendkívül szimpatikus attitüdöt az autósport történelme bizonyosan Lewis Hamilton nevéhez köti majd elsőként. Az még csak beleillett egy világhírű sztársportoló imázsába, hogy szociálisan érzékeny emberként tevőleges szerepet vállaljon nehéz sorsú, beteg, vagy éppen hátrányos helyzetű emberek problémáinak megfogalmazásában és sorsuk jobbá fordításában. Az viszont az egyébként "súlyosan környezetszennyezőnek" elkönyvelt autósportban megdöbbentően újszerűnek hatott, hogy valaki környezetvédelmi, természet és állatvédelmi ügyekben fogalmazzon meg kifejezetten karakteres, még egy zöld aktívistától is radikálisnak számító véleményeket. Már pedig Lewis Hamilton pontosan ezt tette és ezt teszi. Radikális egyértelműséggel emelte fel szavát a tengerek felelőtlen szennyezése ellen és egy világ döbbent meg, meg hát sokáig hitetlenkedett amiatt, hogy Hamilton kifejezetten állatvédelmi okokból vegán életre váltott. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Konkrétan így fogalmazott: " Minden falat hús, hal, tojás, tej egy állattól származik, akit elszakítottak a családjától, kínoztak és brutálisan megöltek. Ha te ezt választod a te felelőséged. Én azt választom, hogy mind ezt nem támogatom." E megdöbbentő társadalmi érzékenységről, élőlények iránti empátiáról tanuskodó gondolat azért - valljuk be - korábban nem volt jellemző az autósportra. E műfaj legnagyobb sztárjai ilyen gondolaik helyett inkább magánrepülőikről, párkapcsolataikról és luxus életmódjukról voltak híresek. Eleinte nem is nagyon tudott mit kezdeni a világ ezekkel a korábban jobbára csak radikális környezetvédő aktívisták által hangoztatott gondolatokkal. Sokan még a hitelességét, igazságát is megkérdőjelezték Hamilton gondolatainak. Mindeközben azonban kiderült, hogy egyáltalán nincs szó elszigetelt jelenségről. Amerikában van olyan autóversenyző hölgy aki vegánra festett versenyautóval hirdeti bolygó mentő, állatbarát-zöld gondolatait. Időközben egyre népszerűbbé válik az elektromos Formula E versenysorozat, ahol a környezet védelme, a fenntarthatóság és a zöld mobilitás már rendszerszerűen részévé vált a marketing üzeneteknek. Lassacskán kiderült, hogy az egykor a környezetpusztításáról hirhedt autósport XXI. századi legjobbjai közül sokan kifejezetten és tudatosan próbálnak utat mutatni a világnak egy jobb világ felé.

Meg kell említenünk Hamilton korábbi csapattársát Nicko Rosberget is, aki például a német vasúttársaság a Deutsche Bahn reklámarcaként győzködi nagy sikerrel honfitársait, hogy válasszák a környezettudatos vasúti közlekedést autózás helyett. Azért valljuk be őszintén, ha tíz-tizenöt évvel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy az autómentes közlekedés, az állatgyilkosság mentes étkezés és az eldobható műanyag mentes élet elsőszámú propagálói Forma 1-es világbajnokok lesznek, kétkedve fogadtuk volna ezt a hírt. De nem csak maguk a versenyzők váltak  a világ jó értelembe vett megreformálóivá az autósportban.

Képre kattintva galéria nyílik!

Itt van például a szomszédos Ausztriában a világ legnagyobb autó sport projektje az ugynevezett Spielberg Projekt amely a Red Bull energiaital, a Red Bull Forma 1-es csapatai, a Red Bull és a Salzburg Ringek tulajdonosai Dietrich Mateschitz üzletemberhez kötődnek. Az ő elképzelése is egészen formabontó. Spielberg és környéke, amely egyébként Ausztria egyik legelmaradottabb térsége volt a Red Bull tulajdonosa kezében egy szó szerint is virágzó, az épített és a természeti értékeket szigorúan örző, a biodiverzitást szem előtt tartó, és mindezzel egy időben az autó és motorsportok, valamint a repülés fellegvárává váló régióvá alakult. És valóban: ha valaki elmegy egy autó vagy motor versenyre a Red Bull Ringre, csodálatos természeti környezettel, felújított kastélyokkal, templomokkal és a biogazdálkodás keretében boldogan legelésző állatokkal találkozhat. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Végül, de a legkevésbé sem a legutolsó sorban fontos megemlítenünk, hogy az autósport ökológiai paradigma váltásából - szerencsére - Magyarország sem maradt ki. A hozzáértők szerint minden idők egyik legtehetségesebb magyar autóversenyzője a világbajnok, kétszeres Európa bajnok és hatszoros magyar bajnok Kiss Norbert az elmúlt években legalább három olyan bejelentést tett, amely korábban szintén nem nagyon illett volna bele a hagyományos autóversenyző imázsba. A világhírű magyar pilóta először azzal döbbentette meg a közvéleményt, hogy egy volt focipálya helyén állatmenhelyet alapított Macskaárvaház néven, egy kis Heves megyei faluban, Kápolnán. Aztán azzal váltotta ki - eredményei mellett - sokak szimpátiáját, hogy bejelentette: áttér a növényi alapu étkezésre, ezzel is segítve az állatok védelmét. Idei Európa bajnoki szezonja előtt pedig kijelentette, minden idei győzelme és dobobós helyezése után elültet egy fát, hogy ezzel is példát mutasson azoknak, akik hisznek abban, hogy van még esélyünk megakadályozni a világ pusztulását. 

Képre kattintva galéria nyílik!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.10.03
A Fairium Next Generation Riders Team pilótája a tavalyi Northern Talent Cup bajnoka október 8-9-én....
2023.10.03
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi és kamion az M5-ös autópálya Budapest felé vezető....
2023.10.03
A világkereskedelem ismét növekszik és az ellátási láncok világszerte stressz alatt állnak. Hogyan....
2023.10.03
Néhány nappal a világpremier előtt a Škoda Auto bemutatta az új generációs Škoda Kodiaq külső....
2023.10.03
A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza....
2023.10.03
Idén a Veszprém vármegyei Józsa család nyerte meg az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az....
2023.10.03
Égett egy vitorlás a Fertő tó osztrák oldalán – írja az orf.at   ..
2023.10.02
A Porsche Hungária elektromobilitás márkája új központtal bővült. ..
2023.10.02
A Continental csoporthoz tartozó, váci ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatói....
2023.10.02
Az alkotás a BYD prémium almárkájának, a YangWangnak a gondozásában készült, és U8 kódnevet kapott....