csabai kolbászfesztivál

Az Aranycsapat összeállítását és a kolbász összetevőit fújni kellett

2015.10.16.

Neveznek a Csabai Kolbászfesztivál október 22-ei szárazkolbászversenyére, családilag indulnak az október 25-ei Krajcsó Pál Emlékversenyen. A népes békéscsabai Alberti famíliában a legidősebb és a legfiatalabb testvér között húsz év a különbség. Egyben viszont mind a kilencen egyetértenek: kolbász nélkül nem élet az élet.

Kilenc Alberti testvér a kolbász, a fesztivál vonzásában - Az Aranycsapat összeállítását és a kolbász összetevőit fújni kellett

Neveznek a Csabai Kolbászfesztivál október 22-ei szárazkolbászversenyére, családilag indulnak az október 25-ei Krajcsó Pál Emlékversenyen. A népes békéscsabai Alberti famíliában a legidősebb és a legfiatalabb testvér között húsz év a különbség. Egyben viszont mind a kilencen egyetértenek: kolbász nélkül nem élet az élet.

— Kétmázsás hízónál kisebbet nemigen vágtunk, ebből finom a kolbász, mert érett a húsa, nem vizes — magyarázta Alberti Pál. Ő csak tudja, hiszen számos díjat szerzett a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyén, és családi csapatával 2014-ben megnyerte a Krajcsó Pál Emlékversenyt is, ahol idén is indulnak. Alberti Pál szerint a családi hagyomány mellett tavaly a tótkomlósi házipaprika hozta meg a sikert.

– Festő-mázolóként dolgozom, de a hobbim a kolbászkészítés, a kolbászhagyományok őrzése, ápolása – mondta. – Ahogy a négy évszakot, úgy a négy alapfűszert sem feledem soha: pirospaprika, só, fokhagyma, kömény.

2013-ban a Krajcsó Pál Emlékversenyen a győztes kolbász gyúrása közben

Albertiék a hízófeldolgozási ismereteiket, tudásukat sem titkolják, számos alkalommal tartottak disznóvágási bemutatót a nagyközönségnek a fesztiválon és egyéb rendezvényeken is.

— Sajnos, Imre már nem lehet velünk, de itt van Gyuri, Pali, Józsi, Béla, Misi, Erzsi, Jani és Klári — ecsetelte Laci, a legifjabb Alberti, aki 20 évvel fiatalabb a legidősebb bátyjánál, Gyurinál. Bárkinél van disznótor, összejön a család, mindenki tudja, mi a teendője. Egy a lényeg: mindig a házigazda fűszerez.

— Télen sűrűbben vágunk disznót, mint tyúkot — ecsetelte Béla, aki szívesen emlékezett a régvolt vasárnapi ebédekre. Édesanyjuk hat csirkét rántott ki, de olyan hamar elfogyott, hogy édesapjuknak néhány szelet kolbászt is hozzá kellett tenni az ünnepi menühöz.

Józsi 75 NB I-es meccset játszott a Békéscsabai Előrében, Mészöly Kálmán, a Szőke Szikla is edzője volt. Tészta helyett kolbászt ettek, az Aranycsapat összeállítását és a kolbász összetevőit fújni kellett.

— Nem fújtuk fel viszont az eredményeinket és a disznót sem — ecsetelte Józsi, aki szerint Gyuri bátyja tápmentes, kukoricás etetése mindig meghozta gyümölcsét. Miként a kolbászkészítés tudományának ismerete is, hiszen Józsi 2004-ben győzött a kolbászfesztiválon. Hozzátette, természetesen a jó kolbászhoz a nemes húsok feláldozása és a négy alapfűszer mellett a jó füstölés és tárolás is fontos. Dorkával zárják az évet, vagyis a vakbélbe töltött kolbászt egyévesen szelik fel.

Alberti Pál kifejtette, hajdanán a pirospaprikát nem darálták, hanem mozsárban zúzták. Édesanyjuk szerint nyolcszázat kellett ráütni az erőspaprikára, hogy kolbászba tehető legyen. Megkönnyezték a paprikazúzást, de megérte.

További részletekért érdemes követni az Autószektor kiemelt Csabai Kolbászfesztivál rovatát, a versenyekre való jelentkezésért ellátogatni a www.csabaikolbaszfesztival.hu honlapra, de folyamatosan nyereményjátékokba botlik az is, aki a Facebook-on követi a kolbászfesztivált.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....
2021.12.04
Az EQXX-ről újabb adatokat és egy képet hoztak nyilvánosságra. ..
2021.12.04
A Toyota prémiummárkájának első dedikált villanyautóját RZ-nek fogják hívni. ..
2021.12.04
Idén már hat kivilágított villamost és az ünnepi fogaskerekűt indította útjára december első napján....
2021.12.04
A Fiat Mirafiori gyárát elektromos járművek gyártóközpontjává kívánja átalakítani a Stellantis.....
2021.12.04
Lengyelországban jelentősen csökkent az új autók és kisteherautók eladása novemberben éves szinten....
2021.12.04
A GR86 értékesítését 2024-re le fogják állítani Európában, méghozzá szokatlan okból. ..
2021.12.04
A kispesti rendőrök még aznap rajtaütöttek a lopással gyanúsítható férfi telephelyén; a Jaguárt....