Fenntartható fejlődés

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

2024.06.21.

Kedden írta alá Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael Breme, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke a megállapodást, melynek keretében a győri vállalat napelemparkját tovább bővítik. A vállalat a logisztikai központjának tetejére 2020-ban épített 160 000 négyzetméternyi fotovoltaikus berendezést. Közel 85 000 négyzetméteren a jármű szerelő csarnoképület tetejére, valamint mintegy 75 000 négyzetméteren a telephelyen lévő zöldterület egy részére telepítenek további naperőművet.

 

Az Audi Hungaria 2020-ban az E.ON Hungariával közösen telepített egy 160.000 négyzetméteres napelemparkot  az Audi Hungaria logisztikai központja két épületének  tetejére. A jelenlegi megállapodás keretében a következő 25 évben a Smart Solar Kft. megújuló energiát fog biztosítani a győri vállalatnak az új 18 Megawatt teljesítményű berendezéssel. Az innovatív, mindkét oldalán aktív panelekkel szerelt napkövető technológia alkalmazásával azonos területen közel 30%-kal magasabb energiamennyiség termelhető meg, mint a hagyományos rendszerek esetében.

Fotó: Audi Hungaria

„Az Audi Hungaria stratégiájában mindig kiemelt helyet foglalt el a fenntarthatóság. Mission:Zero környezetvédelmi programunk egyik fő cselekvési területe a karbonsemlegesség. Ezzel kapcsolatos intézkedéseink fontos eleme az energiahatékonyság mellett a szükséges energia megújuló energiaforrásból való megtermelése telephelyünkön, illetve annak közelében. Napelemparkunk bővítésével tovább haladunk a fenntarthatóság útján – büszkén mondhatom, hogy az Audi Hungaria egyre zöldebb lesz“, mondta Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

A napelempark villamos energiát állít elő az Audi Hungariának, miközben a magyar villamos hálózat stabilitását is javítja. A két vállalat szakemberei a napelempark bővítésénél a biodiverzitás megőrzésének szempontjait is figyelembe veszik: A naperőmű üzemi területére például virágos gyep telepítését, illetve mikroélőhely létrehozását tervezik, így biztosítva az ipari létesítmény természetközeli kialakítását és ezáltal a termőhelyhonos élővilág regenerálódását.

Az Audi Hungaria 2020 óta mérleg szerint karbonsemlegesen működik. Az Audi Hungaria 2024-ben Environment különdíjat nyert a HVG Green Leaders Awards-on REC (Renewable Energy Certificate) arány kategóriában, mivel a vállalat energiaigényét kiemelkedően magas arányban fedezi megújuló energiaforrásból. A vállalat a geotermikus energia legnagyobb ipari felhasználója Magyarországon. Jelenleg ezen megújuló energiából fedezi hőenergia-igényének több mint 90 százalékát. Emellett az alkatrészeket, motorokat és járműveket az Audi Hungaria széndioxid-semleges módon, „zöld vonatokkal” szállítja az ingolstadti és a győri gyártótelephelyek között.

A vállalat a jövőbe tekint: 2024-ben ESG (Environmental, Social and Governance) mesterképzést indított a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen, ahol a jövő környezetvédelmi szakembereit a vállalat szakértői segítségével képzik. 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....