felmérés

Az autó továbbra is népszerű

2022.05.22.

Az autó továbbra is a legnépszerűbb közlekedési eszköz a németek számára – írja az auto-motor-und-sport.de egy felmérésre hivatkozva.

 

A fotó csak illusztráció. Forrás: NÚSZ

A legtöbb német számára az autó a legnépszerűbb közlekedési eszköz. Függetlenül attól, hogy a buszok és vonatok politikai érdekképviselete erős, Németországban az emberek túlnyomó többsége továbbra is szívesebben utazik autóval. Egy kedden közzétett felmérésben a válaszadók 70 százaléka az autót nevezte meg az igényeinek leginkább megfelelő közlekedési módnak. Ide tartoznak az elektromos autók is.

A vonat, az S-Bahn, a villamos és a busz ezzel szemben a gyaloglás és a kerékpározás mögött állnak. A Yougov felmérési intézet januárban és februárban, azaz az ukrajnai háború kitörése és az azt követő benzinár-robbanás előtt összesen 4173 embert kérdezett meg. A megbízó a HUK Coburg biztosító társaság volt.

A kerékpár továbbra is népszerű

A megkérdezettek mindössze 16 százaléka nevezte a vonatot ideális közlekedési eszköznek. A buszok, az S-Bahn és a villamosok esetében 12 százalék volt. 32 százalék a kerékpárt vagy e-bike-t jelölte meg. 29 százalék inkább gyalogol. A válaszadóknak nem kellett egy közlekedési eszközt választaniuk, több válasz is lehetséges volt. A HUK 2021 után másodszor tette közzé mobilitási tanulmányát.

A költségek fontosabbak, mint a környezetvédelem

A koronavírus okozta zár miatt kialakult korábbi felméréshez képest különösen szembeötlő, hogy a gyaloglás sokat veszített népszerűségéből: egy évvel ezelőtt 38 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy inkább gyalogol. Az autók (2021: 73 százalék) népszerűsége enyhén csökkent, a tömegközlekedés enyhén erősödött, de az alapkép lényegesen nem változott.

A költségek sok polgár számára is nagyobb szerepet játszanak, mint a környezetvédelem: A közlekedési koncepció legfontosabb szempontjaira vonatkozó kérdésre 49 százalék azt válaszolta, hogy a mobilitásnak a lakosság minden rétege számára megfizethetőnek kell lennie. 37 százalék általában alacsonyabb költségeket szorgalmaz. Ezzel szemben a válaszadók 26 százaléka azt mondta, hogy a forgalomnak nem szabadna üvegházhatású gázokat termelnie.

Igény a CO2-mentes hajtások iránt

"A németek többsége számára az autó egyszerű közlekedési eszköz, nem célorientált stratégia a jövőre nézve, még a városokban sem" - mondta Jörg Rheinländer, a HUK igazgatótanácsának tagja. "Előnyben részesítik az elektromos vagy egyéb CO2-mentes hajtásokra való átállást, amihez társul a megújuló energiaforrások jelentős költségcsökkentési igénye."

Audik töltésen. Fotó: Audi AG

Ami az elektromos autókat illeti, a felmérés kelet-nyugati megosztottságot tár fel: Szászországban, Türingiában, Szász-Anhaltban és Mecklenburg-Pomerániában legfeljebb 13 százalék mondta azt, hogy a jövőben csak e-járművet fontolna meg, amikor autót vásárol. Az országos átlag 19 százalék volt. A tetején Berlin található. Ott 28 százalék mondta azt, hogy a jövőben csak elektromos autót szeretne vásárolni.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.04
- Romániában 23 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első fél évben a....
2022.07.04
A horvát kormány további két héttel meghosszabbított az üzemanyagár-stopot - közölte a kabinet....
2022.07.04
- Megkezdődött szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 176. hajózási főidénye: 17 kikötőben....
2022.07.04
A belsőégésű motorok betiltására vonatkozó uniós parlamenti döntést széles körben bírálták a német....
2022.07.04
A Peugeot azonban felvállalta ezt a látszólagos presztízsveszteséget azért cserébe, hogy ügyfelei....
2022.07.04
2022. július 1-től dr. Jenei Réka látja el a BMW Group debreceni gyárának kommunikációs feladatait....
2022.07.04
Használt E-tron akkumulátorokkal felszerelt elektromos riksát mutatott be az AUDI Indiában. A német....
2022.07.04
- Három személyautó karambolozott Pakson, a 6-os főúton, a 109-es km-nél teljes útzár mellett....
2022.07.04
Június 22-én, szerda délelőtt az M30-as autópályán az encsi felhajtón szabályosan haladt egy....
2022.07.03
Akio Toyoda legendás családból származik. A japán iparos, Sakichi Toyoda dédunokája és a Toyota....