Rába

Az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevételét teljesítette a Rába

2023.05.25.

A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele - közölte a társaság közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Rába valamennyi kulcspiacán élénk kereslet volt az év első három hónapjában, a Rába csoport adózott eredménye 1,5 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, így 992 millió forint nyereséget ért el.

A közleményben hangsúlyozzák: a társaság sikeresen alkalmazkodott a 2022. második félévében tapasztalt rekordmagas alapanyag- és energiabeszerzési árakhoz, amelyek mérséklődni látszanak az idei első negyedévben. A még mindig jelentős költségnyomás ellenére EBITDA- (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) szinten az elmúlt évtized második legnagyobb első negyedéves eredményét sikerült elérni: a realizált EBITDA szintű eredmény csaknem 1,2 milliárd forintot ért el - számoltak be.

Ütemezetten, terv szerint valósulnak meg a tavaly meghirdetett átfogó Rába Modernizációs Program 2025 reorganizációs intézkedései és technológiafejlesztő beruházásai, amik hozzájárulnak a hosszú távú versenyképesség és profitabilitás megteremtéséhez – közölték.

Az első negyedéves jelentés szerint az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 15,5 százalékkal nőtt. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke részvényenként 1 767 forint volt.

Az idei év első negyedévében a vállalat árbevétele 20,3 milliárd forint volt, 53 százalékkal több, mint a tavalyi hasonló időszakban. Az adózott eredmény az idei első három hónapban 992 millió forint volt, 274 százalékkal több mint tavaly, amikor ugyanezt az időszakot 570 millió forint veszteséggel zárta a társaság.

A közlemény idézi Hetzmann Bélát, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki kiemelte: a társaság jelentős nyereséggel zárta az idei év első hónapjait, valamint sikerült elérniük az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevételét, annak ellenére, hogy exportorientált vállalatként az erősödő forintárfolyam negatívan hat üzemi eredményességükre, valamint a magas energiaárak kezelése továbbra is kihívás. Nagy erőkkel folytatják az átalakítási, modernizációs és beruházási terveik megvalósítását, mivel hiszik, hogy ezzel tudják biztosítani a cégcsoport stabilitását és jövőjét - jelezte az elnök-vezérigazgató.

A 125 éves járműipari tapasztalattal rendelkező Rába Nyrt. üzleti portfolióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű-, az alkatrész-, a jármű- és a hajtóműüzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, Japán és az USA.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik. Keddi záróára 1210 forint, egyéves maximuma 1450 forint, minimuma 1020 forint volt.

MTI

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.04
Az 1962-es 2R volt az utolsó traktor, amelyet a Lamborghini készített, egy évvel az autóiparban....
2023.06.04
A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a....
2023.06.04
2023 első négy hónapjában 37 778 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 0,8....
2023.06.04
Kisapostag közelében közúti közlekedési baleset miatt egy sávon haladhat a forgalom - ez minimum a....
2023.06.04
A BMW Group egyedülálló partnerségre lépett az AirConsole játékplatformmal, hogy az új BMW 5-ös....
2023.06.04
A Prospex-Delta katamarán, Kaiser Kristóf és csapata nyerte az Ezüst szalag éjszakai túraversenyt.....
2023.06.04
A bpiautosok.hu portál olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette azt a horrorisztikus felvételt,....
2023.06.04
Nem mindegy, milyen zene szól a kocsiban, mert gyorshajtásra, túlzott kockázatvállalásra....
2023.06.04
A nyolcszoros világbajnok francia egy szokatlan, ritkán látható hibát követett el az esős versenyen....
2023.06.04
A tervek szerint idén újabb ötszáz Mobi-pontot hoznak létre, így már több mint ezer kerékpár- és....