vezetéstechnika

Ha ezt anno az oktató mondta volna...

2022.11.14.

A nem megfelelő kormányzási technika okolható a legtöbb esetben azért, hogy a sofőr letér az útról és balesetet szenved vagy okoz – mondja a statisztika. Ezért foglalkozunk most azzal, hogyan is kell szakértelemmel vezetni.

Amikor először ültünk a volánnál, az oktató vagy elmagyarázta, mi a helyes testtartás és az ideális távolság a kormánytól meg a pedáloktól, vagy nem. De még azok közül is sokan, akiket beavattak ezekbe a praktitkákba, jó eséllyel, az évek során felvettek valami hanyagabb pozíciót, mondjuk a szinte fekve vezetést és rászoktak a kormány egyujjas tekergetésére is. Pedig a biztonságos vezetéshez elengedhetetlen a megfelelő testtartás és a jármű helyes kormányzása. Ezért most visszatérünk az alapokhoz, vezetésbiztonsági kiskáté következik. 

ÜLÉSPOZÍCIÓ

 • Az ülés magassága úgy legyen beállítva, hogy a fejünk teteje és az autó tetőkárpitja között legyen 10-15 cm.
 • Az ülés háttámlájának dőlése a vízszintes síkhoz képest 90-100 fokos. Ez jó a gerincünknek és a biztonsági öv, valamint a légzsák is csak így tud megfelelően funkcionálni.
 • Az ülés távolsága a pedáloktól akkor optimális, ha enyhén hajlított lábakkal érjük el azokat és semmiképpen nem az a követendő, hogy kinyújtott lábakkal gyorsítsunk, fékezzünk vagy használjuk a kuplungot.
 • Ugyanez igaz a karokra is, nagyon fontos, hogy úgy állítsuk be a háttámlát, hogy a karjainkat ne tudjuk teljesen kinyújtani a kormányzáshoz. Vészfékezéskor a nyújtott lábak és karok komoly testi sérülésekhez vezethetnek.
 • A fejtámla pedig akkor tudja betölteni szerepét, ha annak a teteje legalább a fülünk fölé ér.
 • A jó ülésbeállítással a sebességváltó is könnyen elérhető, ahhoz csak a karunk helyzetét kell változtatni, a hátunk nem mozdul hozzá.

Nemcsak kényelmi szempont, sarkköve a biztonságos közlekedésnek.

KORMÁNYZÁS

Ma már ez az elfogadott legjobb kormánytartás.

 • A kormány tetejének az ön vállánál lejjebb kell lennie.
 • Ma már nem a „10 óra 10 perc” a legmegfelelőb kormánytartási pozíció, mert egyrészt, ha túlzottan fent fogjuk a kormányt, akkor egy élesebb kanyarnál azt akár el is kell engednünk az egyik kezünkkel, másrészt, ütközés esetén a kinyíló légzsáknak pont útjában lesznek a kezeink. Ezért ma már a „9 és 3” óra néven ismert technika az ajánlott.
 • Vezetés közben soha ne vegye le egyik kezét sem a kormánykerékről. Ha például jobbra fordul, akkor a bal kezével az óramutató járásával megegyező irányba tolja a kormánykereket, miközben a jobb kezével egyidejűleg az óramutató járásával megegyező irányba húzza a kormányt.

PEDÁLOK KEZELÉSE

A pedálok helyes használata pénztárcakímélő is lehet.

 • A pedálokat úgy kell használni, hogy a sarkak a földön maradjanak (bal a kuplung alatt, jobb a fék alatt), azaz a lábfejet nem szabad teljesen felemelni, hanem meg kell dönteni.
 • Fontos, hogy ne vezessen úgy, hogy a bal lába a kuplungon nyugszik: elég egy enyhe ütközés, hogy akaratlanul megnyomja a pedált és ezzel felgyorsítja a kuplungtárcsa kopását, így azt idő előtt ki kell cserélni. Ez azért is veszélyes, mert akaratlanul is teljesen bekapcsolhatja a kuplungot, ami miatt a motor "szabadon jár" és a jármű motorfék nélkül halad tovább: ez olyan, mintha üresbe kapcsolna, és ha nem avatkozik be azonnal, könnyen balesetet okozhat.

Forrás: autoblog.it, driving-tests.org

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a....
2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..