Porsche 911

Az új Porsche 911 megkapta az aquaplaning ellenszerét

2019.01.25.

A Porsche 911-et széles körben tekintik az autók szerelmesei legkiegyensúlyozottabb luxus sportkocsijának. Elég kényelmes a napi munkába járáshoz, miközben elegendő ahhoz, hogy alkalomadtán felszakítsuk vele az aszfaltot.

1963 óta több mint egy millió épült. De talán azóta sincs tisztába vele minden 911 tulajdonos, hogy ennek a luxus sport coupénak van egy sajátos problémája: „úszik”.

A mérnökök nagy hangsúlyt fektettek a száraz felületen lévő kezelés javítására, míg a nedves felületi tapadás háttérbe szorult a fejlesztések során. A jármű könnyű súlya és a széles gumiabroncsok kombinációja azonban azt jelenti, hogy az „aquaplaning” sokkal könnyebben bekövetkezik, mint a szűkebb kerekekkel rendelkező nehezebb SUV-oknál.

Korábban a legjobb megoldás az volt, hogy egyszerűen csökkentette a sofőr a sebességet és a kihúzódott a lassabban haladó sávba, de a Porsche 911-es vezetők ehhez nem szoktak hozzá, és bíztak az ESP-rendszerekben, hogy segítenek a jármű stabilizálásában. Az ESP rendszereket azonban nem egy ilyen feladatra tervezték, és viszonylag keveset tudtak tenni ennek megakadályozására, mondta Ulrich Morbitzer, a Porsche karosszériájának fejlesztési vezetője.

Az olyan fejlesztések mellett, mint például az elektronikus fékrásegítő, a folyamatosan állítható lengéscsillapítók és a nagyobb, 21"-os hátsó keréktárcsákkal kombinált kerekek, a Porsche hozzáadott valamit a következő nyolcadik generációs modell alvázához.

A 8. generációs 911-es modell új biztonsági rendszerrel rendelkezik. A miniatűr mikrofon-érzékelők közvetett módon elemzik az első kerékpályákba felhajtott víz intenzitását. Az aktuális sebességtől függően a jármű felajánlja, hogy a vezető aktiválja az úgynevezett "nedves módot".

Ha be van kapcsolva, a jármű elkezd felkészülni egy lehetséges aquaplaning-re. A motor forgatónyomatéka csökkeni kezd, eloszlása ​​a kisebb első kerekeken nagyobb stabilitást biztosít, és a légterelők olyan pozícióba nyílnak, hogy a lehető legnagyobb leszorítóerőt hozzák létre. A biztonsági funkciók, például a Porsche stabilitásmenedzsment (PSM) és a Porsche kipörgésgátló menedzsment (PTM) működtető rendszerei csökkennek.

A „nedves üzemmód” egy olyan fogalomra épül, amelyet a Porsche Advanced Development részleg már az 1990-es évek közepén működő „Prometheeus” európai kutatási program részeként funkcionális érettségre emelt, és a Daimler-Benz indította el.

- Miért nem valósították meg, nem tudom - mondta Morbitzer.

Kezdetben a „nedves módot” csak a magasabb teljesítményű modellekben kellett bevezetni, mint például a 911 Turbo, mondta Morbitzer. Augustus Achleitner, a 911-es modellekért felelős mérnök megváltoztatta ezt a szemléletet egy Ausztriában bekövetkezett baleset után, amikor az egyik ügyfél elveszítette a kontrollt az autója felett egy vizes útszakaszon.

"Az emberek túl gyorsan hajtanak az esőben, és nem tudják, hogy milyen közel állnak az aquaplaning küszöbéhez" - mondta Morbitzer.

Tehát minden olyan vezető, aki az új 911 Carrera S, 7 perc 25 másodperces körével szeretne versenyezni a híres Nuerburgringen, még kell várja, amíg kisüt a nap.

 

Forrás és képek: autonews.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.26
Új mánia hódit a nemzetközi autós piacokon: a vegán autók divatja. A nagy autógyártók már....
2020.02.26
Csökkenő eladások, de a piaci várakozásokat meghaladó étékesítési árbevétel mellett jelentősen....
2020.02.26
Lesújtó eredményt hozott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának....
2020.02.26
Hivatalossá vált, hogy ismét nekivág a legendás Indianapolis 500-as versenynek a forma-1-es spanyol....
2020.02.26
Sok a karambol szerda reggel: az M3-as autópálya Emődnél Vásárosnamény irányába nem járható, a 4-....
2020.02.26
Március 3-án, a 90. Genfi Nemzetközi Autószalonon tartják a tisztán elektromos meghajtású BMW Gran....
2020.02.25
Valentin Dubinin Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.25
Sosem volt még ilyen erős Mini, a Clubman és a Countryman modellek JCW változatai bestális erővel....
2020.02.25
125. születésnapját ünnepli a ŠKODA, ebből az alkalomból a cseh gyártó KODIAQ, KAROQ és FABIA....
2020.02.25
Átlagosan 12 százalékos béremelést hajt végre a Magyar Suzuki Zrt., míg a fizikai dolgozói körében....