Formula Student

Bemutatjuk a SZEngine Motorfejlesztő Csapatot

2014.04.13.

Projektjüket az Audi Hungaria Belső Égésű Motorok tanszéke az Audi Hungaria motorfejlesztési részlegével közösen hívta életre 2008 év végén.

Szerző: Pusztai Dóra

Formula Student:

A versenysorozat során az FS csapatok kereskedelmi forgalomból szerzik be motorjaikat, melyek azonban a szabályok korlátozásai miatt csak komolyabb átalakítások után válnak igazán használhatóvá. Az átdolgozások és a kötelező fojtások miatt ezek a motorok túlsúlyosak, a sorozatban nem ideálisak.
A többi csapattal ellentétben a célunk egy versenymotor kifejlesztése, legyártása és folyamatos továbbfejlesztése. A versenysorozatban lévő tátongó űrt és kínálkozó lehetőséget töltjük be tevékenységünkkel. Európában mi vagyunk az első hallgatói csoport, akik egy teljesen egyedi, a Formula Student versenyszámaira optimalizált motort tervezünk és építünk.

Csapatunk jelenleg 40 taggal büszkélkedhet, melyben egyaránt megtalálható gépészmérnök, villamosmérnök, mechatronikai mérnök, közgazdász és joghallgató. Az egyetemmel, és a partner cégekkel lévő szoros kapcsolatunkat jelképezi logónk hármas egysége is.
 
A csapat életének első nagy mérföldköve, a 2012. november 22-i motorbemutató volt, ahol első körben bizonyíthattuk, hogy érdemes volt létrehozni ezt a nagyszabású projektet. A papírokon lévő tervek megvalósításra kerültek, a modellekből alkatrészek, majd legyártott, késztermék jött létre. A darabokat összeszerelve megkaptuk az első, saját fejlesztésű, egyedi, egyhengeres motorunkat. Sok év kemény munkája beérett!

2013 márciusában került sor – a saját építésű fékpadunkon - a motor első indítására. Több napon keresztül, éjjel-nappal mindenki azon fáradozott, hogy a „csodamasina” beinduljon. Nehéz napok voltak, de a kemény munkának meglett az eredménye. Elindult egy olyan motor, amit mi, saját kezűleg készítettünk. Hihetetlennek tűnik, de mégis igaz. Azóta a motorunk kisebb hibáit küszöböljük ki, a gyermekbetegségeket orvosoljuk, és igyekszünk a kapacitásoknak megfelelően annyit járatni a motort, amennyit csak tudjuk.

A csapat 2013-as évének a legfontosabb eseménye a november 28-ai EVO 2-es motor bemutatása volt. Szerettük volna megmutatni támogatóinknak, szponzorainknak, hogy érdemes ezt a fiatal, célokkal teli, lendületes csapatot támogatni.

A legfontosabb változtatásaink az EVO 1-hez képest a következőek voltak: módosítottunk a hengerfej öntvényén, teljesen új főtengelyt kapott a motor, illetve egy alaposan áttervezett forgattyús házat is, ami 33%- könnyebb, mint előző motorunké. Az első generáció 32 kg volt, így a súlycsökkentés a kitűzött tervek között szerepelt, mely meg is valósult, hiszen az EVO 2 súlyát sikerült 26 kg-ra lefaragni. A vezérlést illetve az olajpumpa hajtását teljesen átterveztük. A hengerfejben dupla szeleprugókat használtunk, és a befecskendezést is optimalizáltuk. További újítás, hogy a fém oldaldeknit átterveztük, és műanyagra cseréltük.

2014 tavaszára elkészülnek az EVO 3 tervei, illetve a feladatok között szerepel EVO 1-es motorunk FS versenyautóba való applikálása. Végső célunk a Formula versenysorozat hivatalos motorbeszállítóivá válni. Reméljük, álmaink a közeljövőben megvalósításra kerülnek.


 

 

 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.08
Kemény és továbbra is népszerű kategóriában villantotta meg újdonságait Budapesten az Opel. ..
2021.12.08
- Már ötven új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, a 2022 júliusig tartó programban....
2021.12.08
- Az MVM Mobiliti Kft. összesen 71 elektromos töltőt telepített a Jedlik Ányos Terv keretében 2018-....
2021.12.08
Csütörtökön és pénteken is az ország számos megyéjében várható ónos eső, majd havazás. A Magyar....
2021.12.08
Az év utolsó közös tesztjén minden zsűritag - Katona Mátyás, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Miklós-....
2021.12.08
A svájci hatóság körözte a Volvo XC90 típusú személygépkocsit, az atót a Szabolcs-Szatmár-Bereg....
2021.12.08
- Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges....
2021.12.08
 Halálos közlekedési baleset történt az 5402-es számú úton, Harkakötöny térségében teljes....
2021.12.08
A GR Yaris szolgált a Toyota új tanulmányautójának alapjául: a japán autógyártó leleplezte a....
2021.12.08
Egyenlő jogok a mobilitásukban korlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő embereknek is a....