Hertz Autókölcsönző

Boríthatja a használtautó piacot a Hertz csődje

2020.06.21.

Olyan lavinát indíthat a Hertz csődje a használtautó piacon, ami a 2008-ashoz hasonló világválságot jelenthet önmagában, ha nem elég óvatosak a szakértők.A koronavírus nem válogatott. Még az olyan nemzetközileg is sikeres cégeket is csődbe sodorta, mint a Hertz, a világ egyik legnagyobb autókölcsönzője. A határok lezárása és a bizonytalan egészségügyi helyzet totálisan visszaszorította a turistaforgalmat, és ezt már nem viselte el a sárga logójáról ismert cégóriás. Sokakat megdöbbentett a hír, hogy szinte az elsők között nyújtották be a bizonyos 11-es dokumentumot az Egyesült Államok csődbíróságán, amiben a Hertz amerikai és kanadai alvállalkozásaira kértek csődeljárást.

A dokumentum benyújtásával most lehetőséget kapott a cég, hogy újraszerveződjön, önmagát és persze a Dollar, Thrifty és Firefly alvállakozásokat is beleértve. Állításuk szerint éppen egy olyan projekten dolgoznak, ami biztosabb pénzügyi alapokat szolgáltatna a mostaninál, miután újra visszaáll a rend. Hiszen a legtöbben azzal számolnak, hogy a vírus lecsengésével újra fellendül a turista forgalom. Mindezek ellenére egyébként továbbra is működnek a Hertz vállalkozásai, aktívak a foglalási rendszerek, érvényesek a promóciók és voucherek, szóval minden halad a megszokott kerékvágás szerint.

Találgatások szerint több mint 1 milliárd dollár áll a Hertz rendelkezésére, hogy folytathassa működését. Ami soknak hangzik, de érdemes figyelembe venni, hogy másik oldalról 17 milliárt dolláros hitele van, amit nem lesz könnyű kitermelni, amíg ennyire lappang az autóbérlési kedv. „A COVID-19 hatása hirtelen és váratlan volt. Egyik pillanatról a másikra csökkentek drámaian a cégünkhöz érkező foglalások.” – tette hozzá a Hertz. A belföldi járatok 94%-át törölték csak az USA-ban, nemzetközi utazásról pedig nem is álmodhatott senki egy ideig.

Autóipari szempontból azonban égetőbb kérdés, hogy milyen hatásai lesznek egy ekkora autóparkkal rendelkező bérlőcég csődjének. Ugyanis az USA GDP-jének egy nem elhanyagolható részét adja az autóipar, illetve az amerikai munkavállalók 5%-a dolgozik az autóiparban. Csak 2019-ben körülbelül 2 millió autót vásároltak az autóbérléssel foglalkozó cégek, vagyis az éves amerikai autógyártási kapacitás 10%-át. Nem csoda tehát, hogy az olyan vezető autógyárak, mint a Ford, a GM vagy a Fiat Chrysler is aggodalmát fejezte ki az autóbérlő cégek instabil helyzete miatt.

Év elején nem kevesebb, mint 568 000 autóval rendelkezett a Hertz, több mint 12 400 helyszínen bázisozva a világ körül. Ebből 54 000 autót már márciusban értékesítettek, felkészülve a krízisre. Csak az USA-ban 38 000 embert foglalkoztatnak, és ebből 12 000 azonnal elvesztette az állását, további 4000 munkatársat pedig csökkentett óraszámban foglalkoztat. A cég bevétele tavaly 9,8 milliárd dollár volt, noha tartozása 18 milliárdra rúgott. A versenytárs Avis Budget csoport valamivel jobb helyzetben van, de az új autó rendeléseik 80%-át ők is lemondták.

Biztosak lehetünk benne, hogy ha túlélik ezek a bérlős cégek, valami új struktúrával kell előállniuk, hogy folytatni tudják működésüket. Ehhez viszont valószínű, hogy kevesebb autóra lesz szükségük, mint amivel most rendelkeznek. Noha már most is észrevehető némi árcsökkenés a használtautó piacokon, az arányokat teljesen felboríthatja, ha ilyen mennyiségű fiatal használtautó lepi el a piacot rövid idő alatt. Zuhanhatnak az árak, és még tovább szorulhat a hurok az amerikai autófinanszírozási piac körül. Ugyanis az autók maradványértéke drasztikusan csökken, ami befolyásolhatja az új autók értékesítési árát, illetve a hitelezést is masszívan befolyásolja. Az európai alvállakozásokról egyelőre nem közöltek hivatalos álláspontot, noha az öreg kontinensen is komoly átalakulások várhatóak rövid időn belül.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.29
A 2009-es Forma-1-es világbajnok brit jó kapcsolatot ápol honfitársával. ..
2022.01.29
A nyíregyházi rendőrök egy videót is közzétettek az akcióról. ..
2022.01.29
Be akart sorolni a teherautójával oda, ahol nem volt elég hely. ..
2022.01.29
Minden eddiginél több, 16 futamot rendeznek az elektromos együléses versenyautókat felvonultató....
2022.01.29
..
2022.01.29
Meglátogatta a kórházban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyik vezetője azt a nőt, akit a....
2022.01.29
A Toyota a japán űrügynökséggel együttműködve egy olyan járművön dolgozik, amely a Hold felszínének....
2022.01.29
A német iparvállalatok teljes rendelési könyvekkel vágnak neki 2022-nek – igaz, nagy....
2022.01.28
Az autóipar mélyreható, gyors átalakulásának illusztrációja a Tevva áruterítő tehergépkocsi, hiszen....
2022.01.28
Miközben 2021-ben történelmi mélypontra estek vissza az európai újautó-eladások, a Toyota növelni....