autóeladás

Börtönbe kerül egy autóeladásokkal csaló férfi

2024.02.25.

- Jogerősen letöltendő börtönre ítélték azt a férfit, aki autók eladásából, cseréjéből próbált jövedelmet szerezni, de vevőit többször is becsapta - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője minap az MTI-t.

Vándor Virág arról számolt be, hogy a vádlott 2020 őszén határozta el, hogy anyagi helyzetének javítása érdekében kocsik eladásból, cseréjéből igyekszik bevételt szerezni, de megtévesztette a vevőit.

Az első esetben 300 ezer forintért kínált eladásra egy Skoda Fabiát, amelyet egy nő meg is nézett, és a vételáron felül még 20 ezer forintot adott, hogy a férfi a nevére írassa a kocsit. A vádlott azonban ígérete ellenére nem jelentkezett, a sértettet csak hitegette a visszafizetéssel, az autót pedig a nő tudta nélkül eladta egy harmadik személynek százezer forinttal olcsóbban.

A férfi 2021 nyarán egy Honda Jazz hirdetésére jelentkezett azzal, hogy két kocsit adna cserébe a 673 ezer forintért kínált járműért. A Honda eladója ki is választotta az egyiket azzal, hogy a műszaki vizsgát a vádlott rendezi, addig pedig használatba kapja a másik autót.

A sértett az autóját a törzskönyvvel, két kulccsal és a műszaki vizsgára szánt 42 ezer forinttal átadta a vádlottnak, aki elhajtott a helyszínről. A vevő csak ezután vette észre, hogy a cserébe kapott autó műszakija régen lejárt és nem is a vádlott a tulajdonosa, aki később elérhetetlenné vált, a Hondát pedig eladta.

Nem sokkal ezután a férfi egy Mazdát kínált eladásra, amelyre egy vevővel előszerződést kötött 130 ezer forint foglalóval, vállalva a műszaki vizsgáztatást is. A vádlott ezúttal is csak hitegette a vevőt, akinek mindössze 40 ezer forintot utalt vissza, az autót azonban 260 ezer forintért másnak adta tovább.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat már az előkészítő ülésen bűnösnek mondta ki három rendbeli - ebből egy nagyobb kárt okozó -, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, illetve eltiltás hatálya alatti járművezetés vétségében is. A bíróság másfél év börtönre ítélte a férfit, valamint nyolc hónapra eltiltotta a járművezetéstől, de 320 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben, valamint kötelezte 805 ezer forint kár megtérítésére.

A jogerős ítéletben kiszabott másfél éven felül a férfinak további két évet kell börtönben töltenie, mert a Kőszegi, illetve a Veszprémi Járásbíróság korábban más ügyek miatt egy-egy év büntetést szabott ki rá.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..
2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....
2024.04.22
A Bridgestone Tatabánya ügyvezető igazgatójával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy....