csabai kolbászfesztivál

A csabai kolbász titkát bárki hazaviheti

2015.10.17.

A csabai kolbász és annak fesztiválja ma már fogalom. Miként a Viharsarokban Dedinszky Gyula evangélikus lelkész, néprajzkutató neve is, aki A csabai kolbász című művében meghatározta az igazi Csabai fogalmát. Az 1975-ben megjelent könyvét újra kiadják, a Csabai Kolbászfesztiválon kapható lesz.

A csabai embernél régóta alapkövetelmény, hogy a kamrában kolbásznak és pálinkának lenni kell, így ha váratlan vendég toppan be, akkor is megkínálhatják. Hogy mi is az a minden mástól különböző csabai kolbász? Dedinszky Gyula sokat járt utána, de megérte, könyvet írt belőle.  Megismert egy életszemléletet, gazdasági környezetet, ami elvezetett e házi csodához. Néprajzi munkájából nem egyszerűen a csabai kolbász receptjét, gyártási folyamatát ismerhetjük meg, hanem a sertéstartás, a disznóvágás teljességét, és ami ugyanilyen fontos, azt a közösséget, amely ezt a hagyományt ma is magáénak tudja. Még az a titok is kiderül, hogy miért ilyen népszerű a Csabai Kolbászfesztivál!

Dedinszky már 1975-ben leírta, hogy Békéscsaba igazán ismertté sajátos háziipari termékéről, a kolbászról vált. Először a disznótorokon csak maguk a csabaiak magasztalták, dicsérték – főként egy-két stampedli után – a vendéglátó ház kolbászát. Aztán a csabai kolbász stampedli nélkül is híres lett Békés megyében, egy-két évtized múlva széles e hazában. ,,Ma pedig már a külföld számos országában keresik, dicsérik, szeretik a csabai kolbászt.” – írta a szerző 1975-ben.

Hírneve ugyan már korábban volt a csabainak, de irodalma nem. Szájról szájra járt, hogy a sertés milyen részei, milyen fűszerek kellenek az igazán finom kolbászhoz, miként kell füstölni, tárolni. Dedinszky nagy érdeme, hogy mindezt lejegyezte könyvében.

Aki az immáron harmadik kiadást – mely a szerző születésének 110. évfordulója tiszteletére jelenik meg - a Csabai Kolbászfesztiválon október 22-25. között kedvezményesen megvásárolhatják. És akkor mindent tudnak majd a Csabairól, lehet otthon is nekilátni.

További részletekért érdemes követni az Autószektor kiemelt Csabai Kolbászfesztivál rovatát, a versenyekre való jelentkezésért ellátogatni a www.csabaikolbaszfesztival.hu honlapra, de folyamatosan nyereményjátékokba botlik az is, aki a Facebook-on követi a kolbászfesztivált.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....