ukrán háború

Daimler Truck: Nincs közünk az orosz tankokhoz

2022.03.02.

Az ukrajnai háború miatt a Daimler Truck felmondta együttműködését az orosz Kamaz tankokat is gyártó céggel, és azt közölte, hogy soha nem volt köze a partner katonai járműveihez – írja az automobilwoche.de

 

Daimler teherautók: A gyártó reagált az ukrajnai háborúra. (Fotó: Daimler)

A világ legnagyobb teherautógyártója, a Daimler Truck az ukrajnai háború miatt egyelőre felfüggesztette minden üzleti tevékenységét Oroszországban. "Vállalatként kiállunk a békés globális együttműködés mellett, és kategorikusan elutasítunk minden katonai erőt" - mondta a cég szóvivője. A "Handelsblatt"  korábban arról számolt be, hogy a Daimler Truck leállította együttműködését az orosz Kamaz céggel.

A Daimler Truck üzemi tanácsának vezetője, Michael Brecht szerint az üzlet beszüntetése az első fontos döntés. "Mi, mint a Daimler Truck általános üzemi tanácsa, szintén helyénvalónak tartjuk, hogy a Daimler megváljon a Kamaz összes részvényétől" - mondta Brecht. A munkavállalói képviselő szerint ez fontos politikai jelzés. Nem lehet egyszerűen csak visszatérni a megszokott üzletmenethez, és figyelembe venni a későbbi gazdasági következményeket.

A Daimler Truck tájékoztatása szerint 2012 óta működik együtt az orosz Kamaz céggel, amelynek civil járműveit alkatrészeivel lát el. Ezeket a szállításokat most leállították. „Soha nem volt dolgunk a Kamaz katonai járművekkel” – hangsúlyozta a cég szóvivője. Hozzátette: "lehangoló az ukrajnai katonai erőszak az emberek szenvedése, és mélyen aggódunk az európai békéért".

A gazdasági következmények kezelhetők

Mint minden más cég, a Daimler Truck is minden szinten értékeli az orosz partnerekkel fennálló üzleti kapcsolatokat – folytatta a szóvivő. Ez vonatkozik a Daimler Kamaz Rus vegyesvállalatra is, amely egyenlő arányban az orosz és a német vállalatok tulajdonában van, és mintegy 1000 embert foglalkoztat Moszkvában és Cselnijben. Az ottani termelést a német fél leállította.

A szóvivő kifejtette, hogy a lépés gazdasági következményei, amelyeket újra és újra elemezni kell, kezelhetők: az orosz piac a Daimler Trucks globális értékesítésének mindössze egy százalékát adja.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.27
Az M0-s autóút déli szektorán az 1-es főúti végcsomópont felé, a 14-es km-nél két kamion ütközött....
2023.09.27
A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot....
2023.09.27
Egri és tarnamenti focisták, világhírű magyar labdarúgás szakértő, állatbarát, jótékony heves....
2023.09.27
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek....
2023.09.27
Az új generációs Lexus NX szabadidőjármű számos innovatív szolgáltatása, megoldása között szürke....
2023.09.27
Ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását a román védelmi....
2023.09.27
Tudóscsoport jelentése az UFO-król.   ..
2023.09.27
Egy kamion és egy személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya 86-os kilométerszelvényénél,....
2023.09.26
"Volt olyan autós a múlt héten vármegyénkben, aki egy órán belül kétszer került lencsevégre: a....
2023.09.26
14 évesen is jó a hibrid Lexus ..