verseny

Egy 1912-es autós futam történetét dolgozza fel Négyesi Pál könyve

2021.09.04.

A Budapest-Konstantinápoly autós futam emlékére rendezett vándorkiállítás anyaga alapján készült Négyesi Pál, Kalandra fel! című, hamarosan megjelenő kötete, amelyben a Királyi Magyar Automobil Club (MKAC) 1912-ben szervezett autós túrájának történetét dolgozza fel.

Mint a kötet szerzője felidézi, 1912 nyarán kalandvágyó arisztokraták, nagypolgárok és kísérőik vágtak neki a Balkánnak, hogy úttalan utakon próbálják ki a friss közlekedési eszköz, az automobil teherbírását, teljesítsék a majdnem kétezer kilométeres távot. A távot 21 autóval csaknem 60 résztvevő teljesítette, akik egy hét alatt jutottak el Budapestről Konstantinápolyba.

A versenyen helyezetteket nem hirdettek, a futamnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, így a fejlődő magyar-török baráti kapcsolatok propagálása, valamint az egyes autók működőképességének, megbízhatóságának demonstrálása.

A futam emlékére 2018-ban kiállítást rendeztek a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereinek közreműködésével, melynek kurátora Négyesi Pál volt. Az autós túrák fotói, így a tárlat anyaga is, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívumának digitalizálásakor kerültek elő.

A vándorkiállításon a látogatók korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek által ismerhették meg az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely a Ferenciek teréről, az MKAC székháza elől indult Isztambulba.

A tárlat azóta megjárta az egykori túra útvonal országait: Törökországban, Romániában, Bulgáriában is bemutatták. A kiállítás anyaga 2021-ben érkezett Budapestre, ahol a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen láthatja a közönség.

A vándorkiállításokon számos dokumentummal gazdagodott a túraút története, ennek összefoglalása Négyesi Pál most megjelenő kötete, amely tágabb technikatörténeti és geopolitikai kontextusba helyezve mutatja be a túraútvonalat.

"A ma már elképesztő és elképzelhetetlen útviszonyok és feltételek között zajló kalandok mellett sorra veszi az indulók ambícióit és társadalmi státuszát, továbbá a gépjárművek teljesítményéről, felszereltségéről is izgalmasan mesél. A könyv érdekfeszítően mutatja be az autósport hagyományait, betekintést nyújt az autó mint státuszszimbólum kialakuló szerepébe" - olvasható az ajánlóban.

Az olvasó többek között megismerheti a túraút szervezésének menetét, az előkészületeket, valamint a részvevőket és járműveiket. A könyv taglalja  magát az utazást is. Bemutatja azt a kort, amikor az autós közlekedés még nem mindennapi látvány, kiváltságos státusz volt.

A kötet a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány együttműködésében jelenik meg a közeljövőben magyar és török nyelven.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.26
Iskolába járnak a terepjáró robotok: sárban, magas fűben gyakorolják és memorizálják a valós....
2022.05.26
Amerikában a jólétben dőzsöltek és az autó felső határait feszegették, tombolt az űrkorszak által....
2022.05.26
Színes programokkal várja a családokat a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a hűvösvölgyi végállomáson....
2022.05.26
A baleset forgalmi akadályt okoz az M0-s felé vezető oldalon - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.05.26
Megújult tartalommal, kétszer nagyobb területen nyit újra szombaton a Közlekedési Múzeum időszaki....
2022.05.26
Nyilvánosságra kerültek az első fantáziaképek a kínai Great Wall által tervezett hatkerekű....
2022.05.25
Hát ÓRIÁSI! Mindezt jelezték is egy kevésbé diszkrét, a furgon oldalán végigfutó felirattal, ami....
2022.05.25
- Kőszegi Lászlót választotta főtitkárnak a Magyar Lízingszövetség elnöksége - közölte a szervezet....
2022.05.25
- Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze a 65-ös út Tolna megyei szakaszán, a regölyi....
2022.05.25
Tovább bővítette látványos funkcióit a Google Maps. Mostantól madártávlatból is megcsodálhatunk....