divat

Egyedi tervezésű ékszer lesz a rapityára tört luxusautókból

2021.04.08.

Valósággá vált Christi Schimpke iparművész és tervező ötlete, hogy értékesülő módon újrahasznosítsa a karambolokban összetört szuperautó alkatrészeit, amelyek egyébként roncstelepeken végezték volna. A „Crash”-ékszer egyre népszerűbb Amerikában.  

Személyre szabott szuperautóból egyedi készítésű ékszert!  Ez az amerikai iparművész és tervező, Christi Schimpke alapötlete. A gépkocsi-maradványokból készített „Crash” ékszermárka egyre népszerűbb az Egyesült Államokban a négykerekűek rajongói és az autósportok szerelmesei körében – írja a római La Repubblica napilap internetes kiadásának autós rovata.

Az egész ötlet egy intuícióból született, amikor Schimpke ipari alapanyagot válogatott egy autóbontó telepen. Akkor szembesült azzal, mennyi tönkrevágott szuperautó hever parlagon, az enyészetnek kitéve.

Úgy gondolta, hogy ami luxus volt fénykorában egészben, abból luxust lehet kreálni darabonként is. Fő, hogy igazolni lehessen az eredetét.  Egyfajta kreatív újrahasznosításra gondolt. Az autók anyagát egyedi kialakítású tárgyakká formálhatná át, akár ékszereket is készíthetne belőlük. Az ötlet valósággá vált: a sportkocsik átalakultak karkötőkké, nyakláncokká, fülbevalókká, mandzsettagombokká, markáns utalással az eredeti luxus autómárkákra. Az árak 40 dollárnál kezdődnek, de van olyan, drágakövekkel díszített darab, amelynek ára az ezer dollárt is meghaladja.

A kézműves ékszerek olyan márkák motorháztetőiből, lökhárítóiból és ajtajaiból készülnek, mint a Rolls-Royce, a Bentley, a Ferrari, a Lamborghini, a Porsche, az Aston Martin és sok más prémium-modell. A gyártási technikák nem változtatják meg az autó anyagát: eredeti a festék és a lemez. Természetesen minden ékszerhez csatolják a „donor jármű” származási-igazolását. Minden ékszer egyedi, igazodva az eredeti autó karakteréhez.

"Az autókból létrehozandó divatékszerek ötletét tulajdonképpen a páromnak köszönhetem” – vallja be a dizájner, aki egyébként olasz reneszánsz művészettörténetből diplomázott. „A férjemnek ugyanis karosszéria-műhelye van Los Angelesben, a Beverly Coachcraft, mely sérült európai szuperautók javítására szakosodott. Sokszor jártam ott, és hosszasan néztem, ahogyan újjávarázsolják ezeket a balesetes kocsikat. A Crash-ékszerek ötlete apránként állt össze a gondolataimban. Figyeltem ezeket a gyönyörű kocsikat, és elgondolkodtam, vajon mi lesz a sorsa a sérült, de még így is nagy értéket képviselő alkatrészeknek, leszakadt daraboknak. Hosszú hónapokig tartó kísérletezés után létrehoztam a saját egyedi formavilágomat, megmunkálási technikámat a fémhulladék vágására, hajlítására és polírozására, és így az ékszerek is formálódni kezdtek.”

A tervezőnő elmondta: mára a Crash ékszereknek egyre több a rajongója, főleg az Egyesült Államokban, de érkeznek megrendelések Európából, a Közel-Keletről és Délkelet-Ázsiából is.

„A különleges darabok főleg az autóiparban dolgozó nők – cégvezetők, versenyzők, szerelők, mérnökök, újságírók – körében népszerűek, akiknek többsége visszatérő vásárló lett. A férfiak is érdeklődnek, de számukra egy teljesen más divatvonalat akarok kialakítani – közölte Christi Schimpke.

A katalógusban szereplő termékek között a karkötő a legkeresettebb, de népszerűek a diszkrétebb, fülbevalók, nyakláncok vagy mandzsettagombok is. Ami a Crash vásárlóinak márkapreferenciáit illeti: a Ferrari mindenkit legyőz, de a Porsche és a Lamborghini is a dobogóra került.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..
2021.10.25
Tolatás közben elütött egy munkást egy szemétszállító teherautó Gádoroson, a férfi a helyszínen....
2021.10.25
Az ERC3-as kategória 12. helyén, a 2WD-s magyar párosok között az ötödik helyen végezte a Rally....
2021.10.25
- Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti....
2021.10.25
Az országban több helyen is óriási a torlódás az autóutakon, Csanádpalotánál a kilépésre várakozó....
2021.10.25
Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős nyerte a rali Európa-bajnokság (ERC)....
2021.10.25
Úgy tűnik, hogy a fényezésben is van még hova fejlődnie az autóiparnak, és a bajorok jó úton járnak....
2021.10.25
- Robbanás történt Kína vezető repülési és űrhajózási egyetemének egyik laboratóriumában, két ember....